Het bot kan gemakkelijk opnieuw breken wanneer er kracht gezet wordt.
Na een botbreuk heeft u een grotere kans om opnieuw een bot te breken. Deze kans is het grootst in het eerste jaar na een Page 2 botbreuk. Daarna neemt de kans af. Na een botbreuk breken 10 van de 100 mensen binnen twee jaar opnieuw een bot.
De ernst van botbreuken is meestal afhankelijk van de kracht die de botbreuk veroorzaakt heeft en de stevigheid van het bot. Als het breekpunt van het bot maar licht overschreden is, kan het bot scheuren in plaats van helemaal breken.
Wanneer u een breuk oploopt, zal deze uiteindelijk genezen en herstellen tot het punt dat u geen pijn meer ervaart. Dit gebeurt helaas niet bij iedereen. Sommige mensen kunnen pijn blijven ervaren lang nadat de breuk en het zachte weefsel zijn genezen. Dit wordt chronische pijn genoemd.
Botbreuken of fracturen hebben meestal meerdere weken tot maanden nodig om te genezen. De meeste botbreuken genezen vanzelf waarbij een periode van rust en tijdelijke immobilisatie van de breuk door bijvoorbeeld het aanleggen van gips / spalk voldoende is.
Uit de statistieken blijkt dat deze breuk de lijst van meest gebroken botten aanvoert! Overigens kunnen zich verschillende breuken rondom het enkelgewricht voordoen. De meest voorkomende is een breuk van het kuitbeen. In het ergste geval gaat dit samen met een breuk van het scheenbeen.
Het gipsverband houdt de botdelen dan op hun plek. Waardoor het bot weer netjes aan elkaar kan groeien. Bij sommige botbreuken is helemaal geen gips nodig. Deze breuken genezen vanzelf.
Een botbreuk geneest alleen als de botfragmenten voldoende stabiliteit hebben. Als een botbreuk niet goed vast staat, dan kan de voortdurende beweging verhinderen dat de botbreuk geneest. Er is vaak een gipsbehandeling of operatie nodig om het bot stabiel te houden.
Wat doe je bij een botbreuk? Laat het slachtoffer niet onnodig bewegen. Zet een ledemaat nooit weer recht. Dek een huidwond losjes af.
Een vertraagde genezing zal veelal leiden tot nieuwe ingrepen. Tegenwoordig is als alternatief stimulatie van de botgroei mogelijk met schokgolven of elektromagnetische velden. Mocht ook dit niet leiden tot genezing van het bot, dan zal operatief ingegrepen moeten worden, waarbij vaak bottransplantatie nodig is.
Dit is afhankelijk van de breuk. Soms moet een bot 'gezet' worden. Dit betekent dat we aan het gebroken lichaamsdeel trekken om de botstukken weer op elkaar te krijgen. Dit is erg pijnlijk en daarom gebeurt dit meestal onder plaatselijke verdoving.
Symptomen. Of het nu om een gebroken pols, vinger, heup, rib, enkel of elleboog gaat: de symptomen zijn grotendeels gelijk. U voelt pijn op de plaats van de breuk, simpele bewegingen worden opeens moeilijk uitvoerbaar en er ontwikkelt zich een zwelling.
De meest voorkomende breuken zijn een gebroken been, een gebroken pols en een gebroken rib.
Bij een kneuzing ontstaat ook vaak een zwelling of een blauwe plek. Een kneuzing kan ook erg veel pijn doen, maar vaak zie je dat een kneuzing in een groter gebied pijnlijker is en bij een breuk de pijn met één vinger is aan te wijzen.
Wanneer een bot gebroken is, wordt dat ook wel fractuur genoemd Een fractuur kan uiteenlopen van een scheurtje in het bot tot een volledige verbrijzeling ervan. In alle gevallen zult u pijn hebben, er ontstaat een zwelling door de bloeduitstorting bij de breuk en normale bewegingen zijn vaak niet meer mogelijk.
Breken van botten doet pijn. Deze pijn komt door het kapot gaan van botvlies wat om de botten zit. Hierin zitten veel zenuwen en bloedvaatjes. Beweging doet pijn en kan ook voor meer schade zorgen.
Het proces van breukgenezing (herstel van een botbreuk) duurt over het algemeen, onder normale omstandigheden ongeveer 6 tot 8 weken. Dit kan langer duren als het om een bot gaat dat een zwaar gewicht moet dragen. Ook bij oudere mensen duurt dit proces langer.
Maar waarom? Wanneer er sprake is van een botbreuk, kan het ook zo zijn dat het botvlies is gescheurd. Wanneer je vervolgens gaat koelen, kan de kou rechtstreeks het bot intrekken. Dit heeft een averechts effect en kan in plaats van verlichting bij het slachtoffer zelfs zorgen voor extreem veel pijn.
Het harde sterk verkalkte bot geneest langzaam. Zo duurt de genezing van bijvoorbeeld een breuk in het midden van een onder- of bovenbeen drie tot negen maanden, terwijl dit in de buurt van het gewricht slechts zes weken duurt. Bij de kleine beenderen (hand en voet) is de genezing sneller (drie tot zes weken).
Herstel. De breuk is vaak na ongeveer 6 weken vastgegroeid. Dit betekent niet dat u dan al geen pijn meer heeft of alle bewegingen al kan maken. Na ongeveer 3 maanden mag u alle bewegingen met uw voet weer maken.
In het begin kunnen bij moeilijke botbreuken complicaties optreden zoals bloedingen of beschadiging aan omliggende organen. Bijvoorbeeld de hersenen en de longen. Ook kunnen de zenuwen, huid of bloedvaten beschadigd raken.
Gezond eten helpt je lichaam om de botbreuk sneller te doen herstellen. Vooral calcium is een belangrijke voedingsstof: dit is namelijk de bouwstof voor je botten. Volwassenen hebben gemiddeld een inname van 1000 mg calcium per dag nodig. Calcium vind je in zuivelproducten, groenten, noten en zaden.
Bij de meeste botbreuken is de noodzaak om met spoed te opereren niet aanwezig. De patiënt wordt opgenomen, krijgt goede pijnstilling en wordt op een later tijdstip geopereerd. Voordeel daarvan is dat 's nachts niet met spoed een operatieteam opgeroepen hoeft te worden.
Voer oefeningen uit en rook niet
Daarnaast helpen de oefeningen om de spieren rond het letsel weer op te bouwen. Volg altijd de instructies van uw arts met betrekking tot rust en fysieke beweging om problemen bij de genezing te voorkomen. Roken tijdens het genezingsproces kan de botgenezing vertragen.
De enkel en het kniegewricht blijven vrij, dit in tegenstelling tot een gipsverband. Dit stimuleert de doorbloeding en maakt het lopen makkelijker, terwijl de breuk toch voldoende beschermd is. De brace wordt op maat gemaakt, wat ongeveer een half uur duurt.