Nederland is geen land meer, maar een stad in de eenentwintigste eeuw: een megastad. Noordoost Nederland is een krimpregio die bovendien wordt geplaagd door gaswinningsaardbevingen. In de Randstad is de markt voor koopwoningen steeds moeilijker toegankelijk voor met name jonge starters.
Megasteden worden gedefinieerd als metropolen met een hoge dichtheid met een bevolking van meer dan 5 miljoen (Bronger 1996), meer dan 8 miljoen (UN 1987), of meer dan 10 miljoen inwoners (Mertins 1992). Bovendien hebben deze agglomeraties een minimumgrens van bevolkingsdichtheid (minstens 2.000 personen /km²).
Waarom is Tokyo een megastad en Amsterdam niet? Omdat Tokyo meer dan 10 miljoen inwoners heeft en Amsterdam niet.
Amsterdamse zorgen
Want ontstedelijking doet zich vrijwel nergens op enige schaal voor. Zelfs niet in landen met een stagnerende bevolking, zoals Rusland. Want Moskou (dertien miljoen) groeit gewoon door. In al dit stadsgeweld is zelfs Parijs (tien miljoen) niet bijzonder groot meer.
Manilla in de Filipijnen is de meest dichtbevolkte stad ter wereld volgens het Demografisch Jaarboek van de Verenigde Naties. Kijk je ook naar de regio rond de stad, dan zijn Dhaka, Mumbai en Medellin de dichtstbevolkte gebieden op aarde.
De oude Russische naam is Grad Moskov (град Москов), wat letterlijk "stad bij de Moskvarivier" betekent. De oorsprong van de naam van de rivier is onbekend, waardoor er verschillende theorieën over zijn ontstaan. Er bestaan vanaf de Middeleeuwen al legendes over de naam Moskou die deze een Bijbelse oorsprong geven.
Niets evenaart Mong Kok in Hongkong
Deze wijk in Hongkong wordt beschouwd als de dichtstbevolkte plaats ter wereld. Met meer dan 130.000 inwoners per km² laat de wijk alle mogelijke concurrenten ver achter zich.
In Nederland hebben we er nu drie: Metropoolregio Amsterdam (MRA), Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) en Metropoolregio Eindhoven (MRE). Hun centrumsteden zijn klein vergeleken met de grootste steden in Europa, Amsterdam staat op de 22ste plaats.
Wat is het verschil tussen een megastad en een wereldstad? Een megastad telt meer dan tien miljoen inwoners en een wereldstad/global city kan dat ook hebben maar is voor een groot deel van de hele wereld een belangrijk centrum op een gebied. Zoals bijvoorbeeld op het gebied van economie, cultuur en politiek.
Staverden, de kleinste stad van Nederland. Er wonen hier nu zo'n zestig mensen en in 2012 is Staverden officieel uitgeroepen tot het kleinste stadje van de Benelux. En er zijn zelfs mensen die beweren dat het de kleinste stad van de wereld is.
In tegenstelling tot veel andere Europese landen kent Nederland geen enkele gemeente met meer dan één miljoen inwoners, maar Amsterdam benadert dit aantal. Traditioneel spreekt men van de vier grote steden. Amsterdam, Rotterdam en Den Haag tellen binnen hun gemeentegrenzen elk meer dan 500.000 inwoners.
Durbuy, het kleinste stadje ter wereld, is genesteld in de meanders van de Ourthe. De oude stenen huizen, de geplaveide steegjes, de oude stadswallen en de opmerkelijke natuur geven Durbuy een onweerstaanbare romantische charme.
Mumbai, dat vroeger Bombay heette (plaatselijke bewoners gebruiken liever de oorspronkelijke naam), is met meer dan 18 miljoen inwoners de grootste stad in India.
1. Amsterdam, 873.338 inwoners. Amsterdam is de grootste stad van Nederland. Onze mooie hoofdstad telt ruim 873.000 inwoners en is een ware trekpleister voor toeristen.
In Europa zijn er 4 megasteden: Istanboel, Moskou, Parijs en Londen. Vooral de Britse hoofdstad zou zéér groeien op het vlak van inwoners. Ook de algemene bevolking in de steden zal toenemen.
Een wereldstad is een stad die veel invloed heeft op de economie, politiek en allerlei andere dingen van de wereld. De 4 meest bekende wereldsteden zijn New York City, Tokio, Londen en Parijs.
Rusland (Russisch: Росси́я, Rossija), officieel ook de Russische Federatie (Russisch: Росси́йская Федера́ция, Rossijskaja Federatsija), is een land dat geografisch gedeeltelijk gelegen is in Europa (Europees Rusland) en gedeeltelijk in Azië.
Het Russische Rijk strekte zich uit over bijna 22 miljoen vierkante kilometer en had in 1897 een bevolking van meer dan 125 miljoen mensen. Het was enorm groot, en op zijn hoogtepunt strekte het zich uit over drie continenten: Europa, Azië en Amerika, waar het ook de macht had verkregen over Alaska.
Is Den Haag een stad of een dorp? Deze vraag wordt vaak gesteld. Aardrijkskundig gezien is Den Haag nu een stad. Het voldoet aan alle eisen die aan een stad gesteld worden bijvoorbeeld over het aantal inwoners, bebouwd oppervlak, culturele voorzieningen, winkels en werkgelegenheid.