Muizen zijn knaagdieren en moeten de hele dag door knagen om hun tanden kort te houden. Hierdoor gaat al je isolatiemateriaal, hout, leidingen en zelfs elektrowerk eraan. Er zijn zelfs verhalen bekend van muizen die door elektriciteitskabels heen knagen en zo kortsluiting en brand veroorzaken.
Werkt aluminiumfolie tegen muizen écht? Muizen knagen aan alles, maar wonderlijk genoeg bijten ze niet door aluminiumfolie. Denk echter niet dat je ook voedsel in aluminiumfolie kunt verpakken om het te beschermen tegen muizen. Voedsel bewaar je het best in goed afgesloten blikken of dozen, van hard plastic of metaal.
Muizen zullen mensen niet snel bijten of aanvallen. Ze kunnen wel ziektes overbrengen zoals De ziekte van Weill, Salmonella of het Hanta virus. Dat overbrengen gebeurt niet alleen via direct contact met de muis maar ook door hun uitwerpselen of het inademen van de besmette lucht die muizen verspreiden.
Als je bent gebeten door een muis kun je tot 3 weken later nog ziek worden. Zelfs als de wond al is genezen. De infectie gaat gepaard met koorts, hoofdpijn en braken. Soms ook met huiduitslag en gewrichtsontsteking.
Muizen houden niet van chloor, peper, thee, munt, eucalyptus, ammoniak en waarschijnlijk een heleboel andere, ook chemische geuren. Ze zullen de plekken mijden waar ze iets vies ruiken, maar waarschijnlijk doen ze net als mensen: ze nemen gewoon een omweg om daar te komen waar ze willen zijn.
Zorg voor een schoon en opgeruimd huis. Stofzuig regelmatig en laat geen etensresten op tafel of op het aanrecht liggen tot de volgende dag. Gooi afval meteen weg. Berg eten op in dozen van metaal of hard plastic, of in potjes met een goed sluitend deksel.
Muizen lopen alleen over je heen als je in een ruimte slaapt waar ook al echt véél muizen zitten. Zo lig je misschien wel in een kelder, of op zolder. Zeker in krappe ruimtes kunnen de muizen geen kant op en moeten ze wel over je heen lopen om van A naar B te komen.
Door hun sterke reukvermogen zijn ze in staat om versnaperingen op te sporen. Daarnaast kunnen muizen erg goed klimmen en springen. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk op bed komen.
Overdag slapen muizen en houden ze zich schuil op een warme plek (ergens in je huis!) om vervolgens met name in de nacht (maar ook schemering!) op zoek te gaan naar voedsel. Meestal wanneer het stil en rustig is in huis.
Doordat muizen door gaatjes zo groot als een potlood kunnen kruipen, kunnen ze overal komen. Muizen zijn ook goede klimmers. Ze hebben geen moeite om via de spouwmuur naar een andere verdieping te klimmen. Daarom worden muizen ook vaak gehoord tussen muren, op plafonds en op zolder.
Huismuizen zijn het beste te herkennen aan de relatief lange staart. Deze is ongeveer net zo lang als het gehele lichaam. Verder zien ze er in tegenstelling tot veel andere soorten muizen vrij atletisch uit. Een slank postuur, duidelijke lichaamslijnen en grote zichtbare poten.
Oudere panden zijn vaak moeilijk af te sluiten voor ongedierte. Zo glippen muizen vaak gemakkelijk onder grote (dubbele) deuren of poorten door. De kier onder de deur hoeft voor een muis helemaal niet groot te zijn. Wanneer er een pen of potlood tussen past, wurmt hij zich daar moeiteloos doorheen.
Ook houden ze van zacht materiaal waar ze zich eenvoudig een weg doorheen kunnen knagen om een goede nestplaats of voedsel te vinden. Muizen eten niet van spouwmuurisolatie, maar ze knagen er doorheen om een nest of een toegang of uitgang te maken.
Nee, want muizen willen voedsel, warmte en beschutting. Vinden ze dit allemaal in jouw woning of bedrijf en voelen ze zich daar niet bedreigd, dan is de kans zeer klein tot niet bestaand dat ze uit vrije wil vertrekken. Sterker nog: hun 'mouse-warming party' kan beginnen!
Ook andere gaten in de buitenmuur kunnen een goede ingang zijn voor de muizen. Muizen hebben namelijk een flexibel skelet waardoor ze zelfs door gaten van slechts een halve centimeter kunnen. Om de muizen buiten te houden is een goede isolatie van de buitenmuur is essentieel.
Een huismuis leeft circa 1 jaar. Vrouwelijke huismuizen zijn al geslachtsrijp vanaf 2 maanden en hebben gedurende hun levensduur gemiddeld 6 tot 10 worpen (nesten), met gemiddeld 5-6 jongen per nest. Ze hebben een draagtijd van 3 weken, gevolgd door een zoogperiode van 3 weken.
Huismuizen kunnen 2 jaar oud worden maar gemiddeld leven ze niet langer dan 6 maanden tot een jaar. Natuurlijke vijanden van de muis zijn roofvogels, vossen, marterachtigen en huiskatten. Binnenshuis zijn dit de huiskat en de mens.
In veel gevallen bevinden muizen zich overdag op de schuilplaatsen, bij voorkeur op warme plaatsen zoals in plafonds, op zolder of onder koelkasten. 's Nachts komen muizen in de zoektocht naar voedsel te voorschijn. Omdat muizen bang zijn voor mensen zul je niet snel levende muizen zien lopen.
Muizen komen op zwak licht af. Is het licht te fel, dan komen de muizen er niet op af. Dat komt omdat hun ogen het felle licht niet kunnen verwerken. Fel licht betekent ook dat ze sneller door (vijandige) dieren gezien worden.
Er zijn verschillende oorzaken waarom muizen naar binnen komen. Een belangrijke reden is dat uw woning warmte en beschutting biedt. Ook muizen die zoeken naar voedsel kruipen vaak naar binnen. Zij komen af op etensresten of bijvoorbeeld het eten van uw huisdieren.
Muizen komen eenvoudig je huis binnen dankzij piepkleine gaten en kieren. Ventilatiegaten in je buitenmuur bijvoorbeeld, maar ze lopen met hetzelfde gemak onder de garagepoort door of kruipen via de buitenmuur en je dakgoot onder je dakpannen. Voor je het weet zitten ze op zolder of tussen de spouwmuur.
Er zijn geuren waar muizen niet van houden. Bijvoorbeeld pepermunt, kamille, lavendel, kruidnagel en chilipeper. Als deze geuren effect hebben, dan is dat alleen in geconcentreerde vorm, zoals etherische olie. Dit soort oliën hebben in Nederland geen toelating als bestrijdingsmiddel.
In veel gevallen kun je voedsel als lokaas gebruiken. Muizen zijn namelijk dol op kaas, pindakaas, noten en chocolade. Daarnaast kun je ook professioneel muizen lokmiddel inzetten. Dit lokstof heeft een sterke lokwerking waar muizen op af komen.