Één keer per week wassen is vaak voldoende. Maar er staat geen vast moment voor, wanneer jij denkt dat dit nodig is kan je de haartjes van je baby gaan wassen. De hoofdhuid is gevoelig dus was het liefst niet te vaak en kies altijd voor een shampoo met natuurlijke ingrediënten.
Een baby wassen na de geboorte hoeft niet elke dag in een babybadje. Twee of drie keer per week is voldoende als je het luiergebied goed schoonhoudt en zijn/haar handen regelmatig schoonmaakt. Doe je baby in bad vóór etenstijd. Te snel na het eten zal hij/zij misschien moeten overgeven.
De eerste maanden heb je alleen water nodig voor de lokken van je baby. Daarmee kun je veilig de haren van een baby wassen. Of de haren even meepakken tijdens het badderen, ook helemaal prima. Als je mini meer haar krijgt, kun je één keer per week shampoo gebruiken.
Was eerst het gezichtje zonder zeep en droog het af. Reinig dan de handen, armen, oksels, schouders, borst en buik, lies, benen en voeten met zeep of waslotion die geschikt is voor de babyhuid. Leg de baby op zijn of haar zij en was de rug. Was tenslotte zijn billetjes.
Hoe vaak douchen? Je baby douchen of badderen, hoe vaak moet dat? Bij baby's is twee tot drie keer per week in bad meer dan genoeg. Zorg dat het water de goede temperatuur heeft (niet hoger dan 37 graden Celsius) en dat er genoeg water in het badje zit zodat je baby niet afkoelt.
Wat is een Tummy Tub? De Tummy Tub is een doorzichtig badje, dat de vorm heeft van een emmer. Je kunt deze bademmer gebruiken tot je baby zes maanden oud is.
Eén keer in de week badderen is in principe voldoende. Vaker in bad gaan of water dat te warm is kan namelijk de tere babyhuid uitdrogen. Je wil de vette laag, de opperhuid van je baby, namelijk zo veel mogelijk beschermen en behouden. Badder je baby daarom niet elke dag, dat is echt niet nodig.
Zorg er dan voor dat het lichaam van je kleintje nog minstens 1 tot 2 uur de tijd heeft om de melatoninespiegel weer op te bouwen in het bloed. Met andere woorden: als de bedtijd van je kind rond 19.30 is, probeer dan rond 17.30 je kleintje in bad te hebben zitten.
Hoeveel rompertjes je daadwerkelijk gebruikt verschilt per baby, waar jij je prettig bij voelt en hoe vaak je wil wassen. In principe kan je een baby prima 2 dagen dezelfde romper laten dragen. Als je echter een baby hebt die veel spuugt, kan je ook meerdere rompertjes per dag nodig hebben.
De Zwitsal producten zijn ph-neutraal en hypo-allergeen. De producten van Zwitsal zijn zeepvrij waardoor de huid niet uitdroogt. Voor volwassenen met kwetsbaar haar of een gevoelige hoofdhuid word ook de babyshampoo aangeraden. Het is mild en bevat niet de agressieve stoffen die er in shampoo voor volwassenen zit.
“Spray een beetje haarlak op een zachte of oude tandenborstel en kam het naar achter.” “Gebruik nooit een stijltang of te hete föhn voor je babyhaar: daardoor gaat het op langere termijn nog meer pluizen.” Kneed wat pommade of een haarpasta in je babyhaar. Een beetje haarspray fixeert je haar weer tegen vochtig weer.”
Zogenaamde “babyshampoo” wast het haar van volwassenen niet op een efficiënte manier, het zal het zelfs vetter maken. De aanduiding "voor baby's" betekent iets anders dan "ultra-zacht". Omdat baby's geen talg hebben, is zogenaamde “babyshampoo” bedoeld om hun haar vetter te maken.
Verschoon alleen een luier wanneer het noodzakelijk is
Veel ouders verschonen ook 's nachts elke drie uur de luier of elke keer wanneer hun baby wakker wordt. Dit is echt niet nodig. Verschoon alleen de luier van je baby wanneer dit noodzakelijk is.
Bij het verwisselen van een natte luier, volstaat het de huid met water te reinigen. Als er ook stoelgang aanwezig is, reinig je de billetjes schoon met water en een hydraterende zeep of olie. Gebruik hiervoor een washandje of hypoallergeen reinigingsdoekje. Dep de billetjes goed droog, zonder hard te wrijven.
Het liefste begin je uiterlijk met 37 weken zwangerschap met het wassen van de babykleertjes. Dan weet je zeker dat alles schoon in de kast ligt voordat de bevalling zich aandient!
Vlak voor een voeding is ook niet slim, omdat je kleine dan honger kan hebben en het op een huilen kan zetten. Dat doucht niet ontspannen. Een uurtje na een voeding douchen is meestal prima.
Hoelang na voeding mag een baby in bad? Zoals eerder aangegeven is het handig om je baby te wassen voor het eten. Mocht je toch je baby willen wassen na etenstijd, zorg er dan voor dat er minimaal een half uur zit tussen het eten en het in bad doen.
Warmte. De temperatuur van de babykamer kan het beste tussen de 16ºC en 18ºC liggen. Meestal heeft je baby dan geen kruik nodig. Het is geen enkel probleem als je baby koude handjes heeft.
Tot je kindje echt een duidelijk dag en nachtritme heeft ontwikkeld maakt het niet zoveel uit waar je kindje slaapt overdag. Volg hier vooral je eigen gevoel in. Slaapt je kindje fijn bij jou in de draagzak of doek, bovenop jou in jouw armen, of juist in zijn eigen bedje. Het is allemaal goed.
Een babybadje is een musthave voor elke baby-uitzetlijst en mag ook zeker niet ontbreken op je geboortelijst.
Samen in bad is natuurlijk hartstikke gezellig en ook goed geschikt voor baby's die nog niet zelfstandig kunnen zitten. Doe dit liever niet in de eerste weken, want je baby is dan nog erg gevoelig voor bacteriën.
Als je een geschikte plek hebt waar het babybadje op kan staan is dit niet per se nodig, maar in veel gevallen is een badstandaard wel erg handig. Dit zorgt ervoor dat het babybadje op een prettige hoogte is om je baby te wassen.
Het grote verschil met een normaal babybadje is dat je baby in een tummy tub rechtop zit. Deze positie, in combinatie met het warme water, zorgt ervoor dat je baby zich eventjes voelt alsof hij weer in de baarmoeder zit. Dat komt ook omdat je baby de wanden kan voelen met zijn armpjes en beentjes.
Zeep kan de huid uitdrogen. Je hebt maar vijf centimeter warm water nodig om je baby een goed bad te kunnen geven. Leg een warm washandje over het buikje, zodat je baby het niet koud krijgt.