De Dag van de Arbeid op 1 mei is in Duitsland een feestdag. In Berlijn en Hamburg grijpen antikapitalisten de dag traditioneel aan voor rellen, de vakbondsbeweging laat normaalgesproken van zich horen met vreedzame manifestaties en overal in het land zijn 1-mei-feesten en braderieën.
Dag van de Arbeid is in Duitsland een officiële vrije dag, waarop de winkels dicht zijn. Daarnaast wordt op deze dag op sommige plekken van het land feest gevierd. Ook in Duitsland wordt jaarlijks Hemelvaart (Christi Himmelfahrt) gevierd. Dit is een officiële feestdag.
In 1889, op de zogenaamde Tweede Internationale in Parijs, werd 1 mei in heel Europa wel als officiële internationale dag van de arbeid uitgeroepen. Het doel was om de strijd voor de achturige werkdag te versterken door middel van vieringen waarin grote groepen arbeiders op de been gebracht werden.
1 mei nog steeds een feestdag in Duitsland. Net als in Frankrijk, Spanje en België, zijn ook de Duitsers op 1 mei gezegend met een dagje vrij. In Berlijn blijven de winkels daarom, net als op zondag en andere officiële feestdagen, gesloten.
De volgende dag, op 1 mei, vieren vakbonden en arbeiderspartijen de Dag van de Arbeid met manifestaties en demonstraties. Links-radicalen nemen 1 mei als aanleiding voor gewelddadige demonstraties tegen het kapitalisme, vooral in grote steden als Hamburg en Berlijn.
Dit blijkt uit onderzoek van adviesbureau Mercer. Met 20 vrije dagen per jaar staat Nederland onderaan op de lijst. Finland staat bovenaan met een totaal van 39 vrije dagen.
Duitsers houden niet van half werk en slechte kwaliteit: “Of je doet het “gründlich” (grondig), of je doet het niet”. Duitsers willen alles graag heel goed doen en stellen hoge eisen aan zichzelf en hun omgeving.
Het woord 'mof' kennen we als scheldwoord voor een Duitser en wordt door zowel Nederlanders als Vlamingen gebruikt. Moffen duidde aanvankelijk vooral op de Duitsers uit Westfalen, die onder de Nederlanders bekend stonden als nors, boers en onfatsoenlijk, maar is later een scheldwoord geworden voor elke Duitser.
Labor Day (Maifeiertag) wordt gevierd in Duitsland en ten minste 22 andere landen. Het wordt ieder jaar op 1 mei gevierd. Bedrijven zijn normaal gesproken gesloten tijdens deze feestdag.
De Dag van de Arbeid (in België ook Feest van de Arbeid genoemd) is een feestdag van de socialistische, communistische en anarchistische arbeidersbeweging. De dag vindt in Nederland, België, Aruba, Curaçao en Suriname elk jaar op 1 mei plaats. Andere landen wijken soms af van deze datum.
Dat 1 mei bij ons geen officiële feestdag is, heeft deels te maken met Koninginnedag. Die viel van 1949 tot en met 2013 op 30 april, precies een dag voor de Dag van de Arbeid. Daarnaast hebben wij in de strijd om betere arbeidsvoorwaarden minder bloederige confrontaties gehad dan in bijvoorbeeld Frankrijk of Spanje.
In bijna alle Europese landen is 1 mei een officiële feestdag, behalve in Nederland. Katholieken vieren op deze dag het feest van Sint-Jozef als arbeider.
Zo werken in Duitsland de meeste mensen 8 uur per dag, waarbij ze 30 minuten pauze krijgen, of 45 minuten als ze langer dan 8 uur werken. De pauze mag worden opgesplitst in meerdere korte pauzes. De fulltime werkweek is net als in Nederland meestal 40 uur, en je mag niet meer dan 48 uur per week werken.
In 1889 werd 1 mei in heel Europa als officiële internationale Dag van de Arbeid uitgeroepen. Het doel was om door de vieringen en het op de been brengen van grote groepen arbeiders, de strijd voor de achturige werkdag te versterken.
1 Mei is jaarlijks de dag van de arbeid. Het is de feestdag van de arbeidersbeweging. De dag werd in het leven geroepen in 1890 als strijddag voor de achturen-werkdag. Op deze dag waren er grote demonstraties om deze eis kracht bij te zetten.
Nederlanders zijn ongecompliceerd, joviaal en vriendelijk. Ze zijn tolerant, maar nemen het niet altijd even nauw met de regels en er is weinig aandacht voor duurzaamheid.
Gedag zeggen in het Duits. Auf Wiedersehen!
De resultaten van het onderzoek laten echter zien dat Duitsers het Nederlands ook bovengemiddeld goed kunnen verstaan, zeker in globale situaties. Swarte denkt daarom dat waar Duitsers en Nederlanders elkaar gewoonlijk tegenkomen, zij de onderlinge verstaanbaarheid beter kunnen benutten.
En geluiden maken tijdens het eten (smakken en slurpen) of met open mond eten wordt ook bij de Oosterburen niet gewaardeerd. Daarnaast hebben de Duitsers ook andere etiquette tijdens het eten: - Wees op tijd. Als je te vroeg bent, wacht je even buiten. Te laat komen is zeer onbeleefd!
Voor Duitsers betekent zondag ook wel sunday-funday. Op deze dag zijn de meeste winkels dicht met uitzondering van winkels bij tankstations en treinstations. Vroeger was dit een religieuze regel op de Dag van de Heer.
Duitsers zijn vaak beleefder en afstandelijker
Duitsers zijn erg voorzichtig als het gaat om het leggen van contacten. Ze kijken eerst de kat uit de boom. Hierdoor komen ze vaak wat formeler, maar dus ook beleefder over. Nederlanders willen graag aardig gevonden worden, Duitsers willen graag gerespecteerd worden.
Italië boven. Samen met de Turkse, Portugese en Letse kinderen hebben de scholieren in Italië de langste zomervakanties van Europa. Dit jaar startte die in de meeste regio's op 8 of 9 juni.
Vakantiedagen in China
Minstens een jaar en minder dan 10 jaar hebben gewerkt, hebben recht op 5 dagen doorbetaald jaarlijks verlof. Tenminste 10 jaar maar minder dan 20 jaar hebben recht op 10 vakantiedagen met behoud van loon.
In Nederland is het christendom de grootste godsdienst. De dagen die we in Nederland vrij zijn, zijn dan ook de christelijke feestdagen. Andere geloofsovertuigingen hebben natuurlijk ook belangrijke feestdagen.