Ok, gratis is het niet, maar het kost je niet de wereld. Omdat de kwaliteit van het kraanwater op veel plekken in Italië te wensen overlaat moet je je er hier maar niet aan wagen. Daarom krijg je hier water uit een fles, die je vervolgens uiteraard wel af moet rekenen, maar waar je dan weer niet failliet aan gaat.
Het is een gewoonte die z'n oorsprong vindt in de middeleeuwen, toen je nog je eigen eten meebracht naar de herberg, maar wel betaalde voor brood en en het gebruik van bestek. 'Pane e coperto' heeft deze combinatie dan ook in het Italiaans.
“In Italië is een flinke fooi geven niet heel gewoon. Met een fooi geef je echt aan dat de service buitengewoon goed was. Italianen zijn van nature gastvrij, in de meeste bars en restaurants werkt echt horecapersoneel (en nauwelijks studenten) dus voor hen is een hoog serviceniveau eigenlijk heel normaal.
Italianen zijn erg stellig voor wat betreft het gebruik van producten uit eigen land, als het op koken aankomt. Italianen hebben een hekel aan Ketchup, beter is (verse) tomatensaus uit de Italiaanse keuken. De traditionele Italiaanse pizza heeft geen ananas, deze vrucht komt van oorsprong niet uit Italië.
In Italië is het geven van een fooi in een restaurant niet gebruikelijk. Meestal zijn er op de bon servicekosten van rond de 10% berekend. Als dat niet zo is, is een fooi van 5 tot 10% uiteraard altijd aardig voor de ober. Bij taxichauffeurs kun je het bedrag afronden naar boven.
U kan in 20 EU-landen met de euro betalen: België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Slovenië, Slowakije en Spanje.
Pinpas. Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden vrijwel overal geaccepteerd.
Stronzo – drol. Hoewel er weinig Nederlanders zijn die zich beledigd zullen voelen als je hen een drol noemt, ligt dat in Italië heel anders. Stronzo wordt beschouwd als vulgair. Veel jonge mensen gebruiken de term op een speelse wijze, zoals dat hier wordt gedaan met het woord 'sukkel'.
Lunch is vaak na 13.30 en ook het diner is later dan wij in Nederland gewend zijn. Italianen dineren meestal pas rond 21.00. Wandel je voor deze tijden een restaurant binnen heb je kans dat het personeel nog niet klaar is voor ontvangst of eet je uitsluitend met andere toeristen, wat toch een beetje aan charme inboet.
Ananas op een pizza, kijk, in sommige pizza-restaurants (zeker bij ons in België) zijn ze bezweken voor de druk, maar Italianen vinden dat echt afschuwelijk. Fruit op pizza… een doodzonde. Dus beter niet doen.
De term coperto is een verzamelnaam voor alles wat bij het nuttigen van een maaltijd in een restaurant komt kijken: het tafellinnen, de servetten, het bestek, de glazen etc. Het gebruik om een bescheiden bedrag aan te rekenen voor dit alles gaat terug tot de middeleeuwen.
In Italië is eten geen bijzaak. Zelfs als men thuis eet wordt er de tijd voor genomen. Door de uitgebreide lunch eet men in Italië later, meestal na 20.00 uur. Als wij buiten Italië naar een Italiaans restaurant gaan bestellen we misschien soep, een bord pasta of een pizza en een toetje.
De meeste prijzen in Italië zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Benzine en boodschappen zullen je dus ongeveer hetzelfde kosten als thuis. Maar er zijn ook een aantal dingen veel duurder, zoals medicijnen.
Verplichte voorwerpen
In Italië is het verplicht om een veiligheidshesje voor iedere inzittende en een gevarendriehoek mee te hebben. Een verbanddoos, reserveband, brandblusser en reservelampen zijn niet verplicht, maar zijn natuurlijk wel aan te raden.
Geld opnemen in eurolanden is gratis, tenzij de bank ook extra kosten in rekening brengt voor de inwoners van het betreffende euroland. Dit komt steeds vaker voor.
Geld pinnen in Italië
Soms komt het voor dat in het weekend een pinautomaat leeg is, houd hier rekening mee (schijnt voornamelijk op Sicilië wel voor te komen). Geld opnemen bij een pinautomaat is over het algemeen gratis (kijk naar de voorwaarden van je Nederlandse bank).
Het Italiaanse ontbijt is heel simpel: een romige cappuccino of een sterke caffè met een cornetto (croissantje) of een andere zoete lekkernij in een van de vele koffiebarretjes, of thuis een snelle koffie gemaakt met de moka, eventueel met een (zoet) broodje.
Pizza, het bekendste Italiaans eten.
Met Italianen in Nederland of Italo-Nederlanders (Italiaans: Italo-olandesi) worden in Nederland wonende Italianen, of Nederlanders van Italiaanse afkomst aangeduid.
(scheldwoord), (vulgair) rot op!, sodemieter op!
'De meeste Italianen idealiseren Nederland als een liberaal land, waar alles goed is georganiseerd en iedereen werk heeft', zegt Arthur Weststeijn, docent Italiaanse geschiedenis en auteur van Nederlanders in Rome in het AD. 'Als Italianen zien hoe Nederlanders zich in Italië gedragen, verbazen ze zich.
Het centrale alarmnummer is in Italië 112. Er wordt in het Italiaans opgenomen, maar als je in rustig Engels spreekt is dat geen probleem.
In Italië is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Vanaf 1 januari 2021 heeft Milaan, als eerste Europese stad, ook een rookverbod in de buitenruimte!
De prijzen van basisproducten in Italië zijn lager dan in Nederland. Je moet 1.10 keer minder betalen om te winkelen in Italië dan in Nederland.