Je bent niet verplicht om een functieomschrijving per werknemer te hebben, wel moet je duidelijk opnemen in de arbeidsovereenkomst welke taken de werknemer moet uitvoeren. Toch brengt een functieomschrijving veel helderheid en is ze het startpunt voor een goede vacature.
Waarom is een functieomschrijving belangrijk? Door een duidelijke omschrijving krijgen potentiële medewerkers een goed beeld van hoe de functie er binnen jouw bedrijf uitziet. Een duidelijke omschrijving is daarnaast belangrijk omdat een duidelijke indruk ervoor zorgt dat mensen zich herkennen in de functie.
Doorgaans wordt er zo vermeld aan welke functie er wordt gerapporteerd, normaliter de leidinggevende.
Een functieomschrijving moet rekening houden met ontwikkelingen in de toekomst en dus niet alleen afgestemd zijn op de huidige situatie. Een functieomschrijving is afgestemd op de overige functies, zodat functies goed met elkaar te vergelijken zijn en de onderlinge samenhang duidelijk is.
Probeer de essentie van de functie duidelijk te omschrijven. Het geniet de voorkeur ook vermelding te maken van de positie van de functie binnen de organisatie, met wie er wordt samengewerkt, aan wie verantwoording afgelegd dient te worden, de gewenste persoonskenmerken, de visie van het bedrijf zelf.
Een functieprofiel is de omschrijving van het takenpakket en het competentieprofiel van een of een groep medewerker(s). In dit profiel neem je bijvoorbeeld de persoonlijke kwaliteiten, de kennis en benodigde skills van een eventuele nieuwe medewerker op.
Een essentieel verschil tussen rollen en functies is dat rollen een afspiegeling zijn van het werk dat georganiseerd wordt terwijl functies een afspiegeling zijn van mensen die georganiseerd worden. Dit is fundamenteel anders! Een rol kun je zien als een verzameling werkzaamheden met een logische samenhang.
Een taakomschrijving beschrijft de concrete werkzaamheden die een medewerker in het buurt- of dorpshuis moet uitvoeren. Voordelen van een taakomschrijving zijn: Deze geeft medewerkers en leidinggevenden duidelijkheid welke werkzaamheden tot de functie worden gerekend.
Dankzij een goed functieprofiel weet je exact wat je in een nieuwe medewerker zoekt; je sollicitant/medewerker weet direct wat van hem wordt verwacht. Wanneer iemand in dienst is getreden is een goed functieprofiel ook van belang om medewerkers te behouden.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs. Mensen worden helaas ziek.
De werkgever heeft, volgens de wet, een 'instructiebevoegdheid'. Dat is ook logisch: zou een werkgever zijn medewerkers niets mogen verplichten, dan heeft hij niets aan zijn werknemers. Die blijven dan thuis, omdat het niet mogelijk is om ze te verplichten op het werk te verschijnen.
De werkgever mag zich namelijk beroepen op het instructierecht. Met dit recht mag de werkgever voorschriften opstellen waar een werknemer zich aan moet houden. ,,Dit geldt dus ook voor de verplichting om naar kantoor te komen”, aldus Van Es.
Werkgevers mogen niet zomaar bijhouden wat werknemers doen, ook niet bij privé-gebruik van internet, e-mail of telefoon. De regels over wat wel en niet mag, en wat de werkgever kan controleren, moeten in een ICT- en internetreglement worden vastgelegd.
Een goede werknemer komt beloftes na, is communicatief sterk, is fijn in de omgang, heeft een enthousiaste houding, helpt anderen, is recht door zee, weet van aanpakken, heeft een ondernemende instelling, leert van fouten en is bestand tegen verandering.
Zodra u weer helemaal beter bent, meldt u dit bij uw werkgever. Ook de werkgever of bedrijfsarts kunnen u soms beter melden. Dit gebeurt bijvoorbeeld als de bedrijfsarts vindt dat u weer beter bent.
Een taak is een geheel van werkzaamheden en het geheel aan taken dat een medewerker verricht is zijn functie. In dit gedeelte wordt er niet voor gekozen om de functie aan te duiden als datgene waartoe het werk moet leiden (de uitkomsten van de arbeid).
Een functie (ook: positie, rol of beroep) is een standaard verzameling van taken, rechten en plichten voor een persoon binnen een bepaald domein, bijvoorbeeld binnen een instantie zoals een bedrijf of vereniging, maar ook bijvoorbeeld binnen een project.
Coach, teambouwer, sfeerschepper Regelaar, netwerker, Ontwikkelaar, Aanstuurder, Uitvoerder, Verbeteraar, Trekker, Regelaar, Trainer, Beslisser, Kwaliteitsbewaker, Onderzoeker, Middelenbeheerder, Controleur, Coach, Teambouwer, Sfeermaker, Analist, Planner, Sponsor, Vernieuwer, bedenker, …
Kies een ontslagroute
Naar de kantonrechter. Bij disfunctioneren, een arbeidsconflict of een combinatie van omstandigheden. Een ontslagvergunning bij het UWV aanvragen. Bij bedrijfseconomische redenen, reorganisatie, faillissement, arbeidsongeschiktheid en massaontslag (meer dan 20 werknemers).