De bestuurder heeft een arbeidsovereenkomst en op zijn loon moet loonbelasting en premies volksverzekeringen en werknemersverzekeringen ingehouden worden. Is de bestuurder ook grootaandeelhouder, dan wordt hij door de uitvoeringsinstelling niet altijd als werknemer gezien.
Ondanks dat een bestuurder ook een werknemer is, is de cao vaak niet van toepassing op de bestuurder. Dit betekent dat de bestuurder geen recht heeft op de arbeidsvoorwaarden uit de cao, maar alleen op de arbeidsvoorwaarden die in de arbeidsovereenkomst zijn afgesproken.
(Vaak) ook werknemers
Statutair bestuurders zijn vaak ook werknemer van de onderneming die zij besturen. De statutair bestuurder heeft dan ook een arbeidsovereenkomst met de onderneming: de bestuurder is dan niet alleen werknemer maar vertegenwoordigt ook de vennootschap.
De aandeelhouders zijn de eigenaren van de BV. Zij hebben aandelen in het bedrijf en daarmee een stukje eigendom. Een bestuurder kan ook aandeelhouder zijn, maar dit hoeft niet. Een bestuurder is de persoon die de BV bestuurt en vertegenwoordigd.
Bezoldiging ziet op het salaris dat bestuurders en evt. commissarissen van een. » Meer over rechtspersoon rechtspersoon ontvangen. Bezoldiging is ook de aanduiding voor loon en overige vergoedingen die een ambtenaar betaald krijgt voor zijn werkzaamheden.
Gemiddeld basissalaris
Het gemiddelde salaris voor a bestuurder (m/v) is € 4.718 per maand in Nederland. 81 salarissen doorgegeven, bijgewerkt om 23 mei 2023.
In de wet is bepaald dat het salaris van een bestuurder door algemene vergadering van aandeelhouders (AVA) wordt vastgesteld, tenzij is bepaald in de statuten van de BV dat een ander orgaan, bijvoorbeeld de raad van commissarissen, is bevoegd om het loon van de bestuurder vast te stellen.
Voortaan wordt de term “zaakvoerder” in alle bestaande vennootschapsvormen tevens vervangen door de term “bestuurder”. Men spreekt bij de BV en CV voortaan ook enkel nog van “aandeelhouders” in plaats van “vennoten”. De term “vennoot” blijft evenwel behouden bij de maatschap, VOF en CommV.
Wat doet een bestuurder? In wezen wordt een bestuurder gekozen om de dagelijkse gang van zaken en de financiën van het bedrijf te beheren. Je bent als bestuurder dus verantwoordelijk voor het beleid van het bedrijf en je zorgt dat de bedrijfsactiviteiten juist worden uitgevoerd.
8. Wat is het verschil tussen een directeur en een bestuurder? Een bestuurder kan een statutaire bestuurder zijn, die is dan benoemd in de statuten en heeft een speciale rol. Je kan ook bestuurder in naam zijn, zoals vaak bij een stichting, dan is er geen verschil tussen een bestuurder en een directeur.
518, § 3 W Venn. kan een bestuurder van een n.v. te allen tijde door de algemene vergadering worden ontslagen. De algemene vergadering is soeverein in haar beoordeling van het behoud of het ontslag van een bestuurder. Dit betekent dat de algemene vergadering haar beslissing tot ontslag niet moet motiveren.
“In een vennootschap worden zaakvoerders, bestuurders en werkende vennoten als zelfstandigen beschouwd en zijn ze onderworpen aan het sociaal statuut van de zelfstandigen.”
Wat is een bestuurder? De bestuurder is de persoon die een rechtspersoon bestuurt en deel uitmaakt van het bestuur. Ook wel statutair bestuurder. Zij vertegenwoordigen de rechtspersoon, stellen het beleid vast en verzorgen de dagelijkse gang van zaken.
– Binnen het bestuur heeft elke bestuurder 1 stem. Een bestuurder mag niet meebeslissen over besluitvorming in het geval hij een tegenstrijdig belang heeft bij die besluitvorming. Zo mag de bestuurder zich bij besluitvorming niet verrijken ten koste van de BV.
De CEO is in de meeste gevallen eindverantwoordelijk voor het bedrijf. De Chief Executive Officer hoeft niet per se deel uit te maken van een groter bestuur. Er zijn bedrijven met een beperkt aantal bestuursleden, en sporadisch is er een beursgenoteerde onderneming met slechts één bestuurslid.
Aan een bestuurder wordt de eis gesteld dat hij beschikt over het inzicht en de zorgvuldigheid die mogen worden verwacht van een bestuurder die op zijn taak berekend is en deze nauwgezet vervult. Kortom, een bestuurder moet bekwaam zijn en zijn taak zorgvuldig uitoefenen.
U bent statutair-directeur als u door de aandeelhouders (of soms de raad van commissarissen) van de B.V. of N.V. waar u werkzaam bent, als bestuurder benoemd bent. Als er geen sprake is (geweest) van een aandeelhoudersbesluit bent u dus geen statutair-directeur.
De procedure voor je benoeming als bestuurder staat in de statuten van je rechtspersoon. Je bent pas bestuurder als je je benoeming ook aanvaardt. Inschrijving in het handelsregister daarna is cruciaal. Zo kan iedereen zien dat jij bestuurder bent.
Bestuurders zijn alle personen die aan het verkeer deelnemen met uitzondering van voetgangers. Voetgangers vallen hier dus niet onder.
De bestuurder volgens de WOR (artikel 1 lid 1e) is degene die, alleen of met anderen, in een onderneming rechtstreeks de hoogste zeggenschap uitoefent bij de leiding van de arbeid.
Door de wet en de rechtspraak worden personen die geen bestuurder in een vennootschap zijn soms toch behandeld alsof ze benoemd waren tot bestuurder. Men noemt dit een "feitelijk bestuurder".
Bestuurder vertegenwoordigt ondernemer bij OR-overleg
De bestuurder is degene in het overleg met de OR de ondernemer vertegenwoordigt en degene die in een onderneming rechtstreeks de hoogste zeggenschap uitoefent bij de leiding van arbeid. Bij de dagelijkse leiding heeft hij dus niemand meer boven zich.
Bijvoorbeeld dat een bestuurder geen recht heeft op loon, maar alleen op een onkostenvergoeding en/of vacatiegeld. Vacatiegeld is een vergoeding die bestuursleden ontvangen voor het voorbereiden en bijwonen van vergaderingen. Het ontvangen vacatiegeld geef je bij de inkomstenbelasting op bij 'overige inkomsten'.
Een statutair bestuurder kan te allen tijde worden geschorst of ontslagen door het orgaan dat bevoegd was tot benoeming, in de praktijk meestal de Algemene vergadering van Aandeelhouders (AVA). Voor een rechtsgeldig ontslagbesluit is vereist dat aan alle wettelijke en statutaire eisen is voldaan.
De norm in 2022 is gesteld op € 48.000,00. Verdient een andere werknemer in de onderneming meer dan dit loon, dan wordt dat loon als uitgangspunt genomen.