Een composiet (witte) vulling is na het vullen dus meteen hard, je kunt meteen eten en drinken. De grijze vulling wordt hard na 24 uur, je mag dus een tijdje niet eten.
U kunt direct na de behandeling weer eten. Tijdens het plaatsen van de vulling verharden wij deze namelijk met een speciale blauwe lamp. Zo wordt de vulling sterk en dat betekent dat u na het plaatsen direct weer kunt eten. Houd hierbij wel rekening met een eventuele verdoving, dit kan het eten lastig maken.
Meestal is dat na één tot enkele uren. Het lichaam breekt de gebruikte verdovingsmiddelen weer af. Wij raden u aan nog even met eten, drinken en roken te wachten totdat de verdoving volledig is uitgewerkt.
Na een composietbehandeling of het plaatsen van inlays zonder verdoving kunt u vrijwel direct weer eten. Voor alle vulbehandelingen met verdoving geldt dat u pas weer kunt eten als de verdoving is uitgewerkt. Na de behandeling is het normaal wanneer uw gevulde tand of kies nog zo een één tot twee weken gevoelig is.
De vulling heeft 24 uur nodig om helemaal hard te worden.
Na de behandeling blijft de verdoving nog één à twee uur doorwerken. Wij raden u aan om nog even met eten, drinken en roken te wachten.
Amalgaan- en composietvullingen
Deze vullingen gaan 10 tot 15 jaar of nog langer mee. Composietvullingen hebben esthetische voordelen.
Het witte vulmateriaal heet composiet. Dit bestaat uit kleine glasdeeltjes in een kunsthars. Grote voordelen zijn uiteraard de kleur, maar ook de hechting aan het tandmateriaal. Composiet plakt aan de tand zelf, waardoor de tand verstevigt.
De duur van een verdoving bij de tandarts hangt af per persoon, maar gemiddeld is een verdoving na ongeveer 1,5 tot 2 uur uitgewerkt. Het kan dus ook voorkomen dat een verdoving na een half uur of pas na 4 á 5 uur is uitgewerkt. Dit komt doordat ieder lichaam anders reageert op een tandarts verdoving.
Hoe lang duurt het vullen van een gaatje? Dit varieert van 15 minuten tot een uur. De duur is afhankelijk voor de grootte van de vulling, de moeilijkheidsgraad van de behandeling, het aantal tanden en kiezen dat gevuld wordt en de werksnelheid van de tandarts.
Naar huis. Nadat u onder narcose bent geweest, reageert u tijdelijk wat minder snel. Als u op de dag van de operatie naar huis mag, zorg er dan voor dat u de eerste nacht na ontslag uit het ziekenhuis niet alleen thuis bent.
Ieder lichaam reageert anders op een verdoving, bij de één kan de tandartsverdoving na een half uur zijn uitgewerkt en bij de ander pas na 4 tot 5 uur. Het kan zijn dat in het begin uw mond soms wat scheef komt te hangen. Dit komt doordat in het begin de mond aan de kant van de verdoving nog geheel gevoelloos kan zijn.
Zorg de eerste uren ervoor dat het eten niet te warm is en voorkom per ongeluk op uw wang of lip bijten vanwege de verdoving. Vermijd hete koffie, thee en soep. Door de behandeling is er een wond(je) ontstaan. Dit zal vanzelf weer genezen, doordat zich een stolsel vormt.
Mag ik eten of drinken vlak na een polijstbehandeling? We adviseren patiënten niet direct na een polijstbehandeling te eten of te drinken, maar ongeveer anderhalf uur te wachten.
De vulling wordt hard gemaakt met blauw licht. Soms moet de tandarts de vulling nog een beetje bijwerken zodat je gebit goed op elkaar past. Na de behandeling kan je gelijk eten en drinken.
De behandeling van een gaatje duurt ongeveer tussen de 15 minuten en 60 minuten. Hoe snel het vullen van een gaatje gaat is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de behandeling.
Wat betreft de vraag of je nog wekenlang moe kunt zijn van de narcose; nee, dat is niet het geval. De narcosemiddelen worden snel door het lichaam afgebroken en met de urine uit het lichaam verwijderd. Binnen een dag is het effect van de narcose daardoor helemaal uitgewerkt.
De meest gebruikte verdoving in Nederland is Articaine i.c.m. adrenaline, dit werkt snel en goed. Citanest is toch wat minder sterk dan Articaine en je mogelijk wat langer moeten wachten en/of meer moeten verdoven, voordat het voldoende werkzaam is.
Pijn. Indien u kiest voor een verdoving voelt u niets van de behandeling. Een (klein) gaatje kan echter ook gevuld worden zonder verdoving. Het boren kan gevoelig zijn en een vervelend gevoel geven.
Witte vullingen
Daarvan zijn er drie soorten die door de tandarts direct in de mond kunnen worden aangebracht: composiet, glasionomeer en compomeer. Het zijn materialen die verschillen van samenstelling. Composiet is de sterkste van de drie. Daarom wordt composiet het meest gebruikt.
Witte vullingen
Daarvan zijn er drie soorten die door de tandarts direct in de mond kunnen worden aangebracht: composiet, glasionomeer en compomeer. Het zijn materialen die verschillen van samenstelling. Composiet is de sterkste van de drie. Daarom wordt composiet het meest gebruikt.
Doet het plaatsen van composiet facings pijn? Het plaatsen van composiet facings is een eenvoudige en snelle behandeling die doorgaans geen pijn doet. De tandarts slijpt weinig tot geen tandweefsel weg van de tand.
Tandartsen krijgen dan ook vaak het verzoek de oude amalgaam vullingen en composietvullingen te vervangen. Soms zien patiënten op tegen zo'n behandeling in verband met de verwachte pijn. Met een verdoving is de behandeling echter geheel pijnloos en vaak kunnen deze vullingen zelfs vervangen worden zonder verdoving.