Er zijn 2 soorten sterke bloedverdunners: cumarines en DOAC's. Cumarines maken de werking van vitamine K minder, waardoor uw bloed minder snel stolt.
Onder andere aspirine, ibuprofen en antistollingsmiddelen zullen – net als alcohol – je bloed verdunnen, en daardoor kunnen ze inwendige bloedingen veroorzaken. Ook moet je niet teveel voeding eten dat vitamine K rijk is, en dien je deze vitamine als supplement te vermijden.
Het lichaam haalt vitamine K uit voeding, bijvoorbeeld uit groene groenten. Vitamine K is echter ook essentieel voor de bloedstolling. Vandaar dat veel bloedverdunners vitamine K-remmende stoffen bevatten. In 2019 gebruikten in Nederland 244.400 mensen zo'n bloedverdunner, ook wel vitamine K-antagonist genoemd.
Dit kan komen door zwaar roken, hartfalen, longziekten en verblijf op grote hoogte. Dehydratie (uitdroging). Wanneer iemand geen vocht binnen krijgt zal het bloed stroperiger worden.
De kruidenproducten ginseng en ginkgo hebben invloed op de bloedstolling. Bij gebruik met een bloedverdunnend medicijn neemt het risico op trombose of een hart- of herseninfarct toe. Knoflook kan in hoge concentraties een remmend effect op de bloedstolling hebben.
Het zijn met name de 'groene' groenten (sla, broccoli, spinazie, waterkers, …) en de 'kool-achtige' groenten (kool, spruiten, bloemkool, …) die veel vitamine K bevatten. Andere groenten zoals tomaten, komkommer, pepers, aardappelen, … bevatten dan weer weinig vitamine K.
Paracetamol en aspirine zijn veelgebruikte pijnstillers. Bovendien worden ze door veel mensen geslikt om andere aandoeningen zoals een hartaanval tegen te gaan. De medicijnen werken namelijk bloedverdunnend. Uit het onderzoek blijkt echter dat het regelmatig slikken van deze pijnstillers niet zo'n goed idee is.
Is de ziekte bij u vastgesteld maar veroorzaakt ze geen klachten dan is een behandeling niet nodig. U blijft dan wel onder controle van een arts. Heeft u lichte klachten door de dikte van het bloed, bijvoorbeeld slecht doorbloede handen en voeten, dan moet u elke dag aspirine slikken.
Effecten op de bloedstolling
Een gezond voedingspatroon met veel vis, voedingsvezels en verse groenten zorgt ervoor dat we veel zogenaamde omega-3-vetzuren, vitamine B6 en folaat binnenkrijgen. We heb- ben gezien dat een dergelijk voedingspatroon de kans op een diepveneuze trombose vermindert.
Welk fruit mag niet met bloedverdunners? Stoffen in grapefruit(sap) vertragen de afbraak van het medicijn of houden deze tijdelijk tegen. Hierdoor krijgt u meer van het medicijn in uw lichaam. Dat zorgt voor een grotere kans op bijwerkingen.
De werkzame stof in aspirine is acetylsalicylzuur. Deze stof werkt pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. Daarnaast zorgt aspirine ervoor dat bloed minder makkelijk samenklontert. Acetylsalicylzuur wordt gebruikt als pijnstiller en bloedverdunner.
Trombocytenaggregatieremmers, ook wel plaatjesremmers. Dit worden in de volksmond ook wel de 'lichte' bloedverdunners genoemd. Deze tabletten zorgen ervoor dat de bloedplaatjes, die een rol hebben in de stolling van het bloed, minder snel samenkleven.
Omega-3 heeft een zeer lichte bloedverdunnende werking. Die is bij een dosering van 2 capsules per dag echter verwaarloosbaar. Wij hanteren vanwege die bloedverdunnende werking een maximum van 6 capsules per dag.
Werking. Aspirine is een zogenaamde "bloedverdunner". Zij verhindert de vorming van bloedklonters door de hechting tussen de bloedplaatjes af te remmen. Aspirine heeft daarnaast ook een pijnstillende en koorstwerende werking en wordt vaak in het dagelijkse leven gebruikt voor deze indicatie.
Een standaardglas alcohol blijft ongeveer 1,5 uur in je bloed. Ieder extra glas is 1,5 uur extra. Dit is de tijd die het lichaam nodig heeft om één glas af te breken. Bij meerdere glazen heeft het dus langer de tijd nodig.
De sleutel is balans. Vaak wordt aangeraden om gevarieerd te eten en te drinken en extremen te vermijden (bijvoorbeeld met alcohol). Vitamine K komt vooral voor in groene groenten. Dat betekent niet dat u zulke producten niet meer mag eten.
Abrikozen zitten boordevol kalium, bètacaroteen, ijzer, vitamine A, C en E. IJzer stimuleert de aanmaak van hemoglobine, dit zorgt ervoor dat er genoeg zuurstof in je bloed terechtkomt. Bananen zijn zo een bron van goede suikers die omgezet worden in energie. Ze zitten ook vol kalium en vezels.
Vitamine K (fytomenadion) is nodig voor de bloedstolling. Het komt van nature voor in verse groenten, lever, melk en olie. Het wordt gebruikt bij een tekort aan vitamine K, bijvoorbeeld bij cystische fibrose.
De rol van alcohol
Door acuut overmatig alcoholgebruik kan het aantal bloedplaatjes sterk verminderen. Er worden minder bloedplaatjes aangemaakt en ze leven korter. Ook de functie van de bloedplaatjes neemt af. De samenklontering vindt verminderd plaats, waardoor het bloeden kan doorgaan.
Bloedverdunning moet goed geregeld zijn: te veel bloedverdunning verhoogt het risico op gevaarlijke bloedingen, te weinig verhoogt de kans op bloedklonters. Bloedverdunners worden vaak in wisselende dosissen ingenomen, omdat iedereen er anders op reageert. De ene persoon is er gevoelig aan, de andere minder.
U ernstige bloedarmoede wanneer u veel van klachten heeft of uw Hb-gehalte lager is dan 6,2.
De eerste symptomen (verschijnselen) van acute leukemie zijn vooral vermoeidheid en bloedarmoede. Ook kunt u vaker infecties hebben, blauwe plekken en slijmvliesbloedingen in mond en neus. Daarnaast ontstaan soms klachten als botpijnen, gezwollen tandvlees en klachten als gevolg van vergrote lymfklieren en milt.
Antwoord van de apotheker
Onder een lage dosering wordt verstaan een dosering van 30-100 mg per dag. In deze doseringen werkt aspirine bloedverdunnend, in hogere dosering niet meer, maar werkt het pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend.
Het risico op kanker is heel klein. Zelfs als u uw hele leven elke dag het maximale aantal tabletten zou slikken. Paracetamol is ook veiliger dan andere pijnstillers. Andere pijnstillers, zoals ibuprofen en naproxen, geven vaak meer kans op ernstige bijwerkingen, bijvoorbeeld maagbloedingen.
Ibuprofen bij bloedverdunners
Aangezien deze pijnstiller ook bloedverdunnend werkt, mag hij niet in combinatie met bloedverdunners worden gebruikt. Voor meer advies over pijnstillers en bloedverdunners raadpleeg je best een arts.