Staat er een kruis door het symbool? Dat betekent dat het kledingstuk niet gewassen mag worden. Een handje betekent dat je het alleen met de hand mag wassen. Een streep onder het teiltje staat voor fijne was of wolwas en twee strepen staat voor het synthetische wasprogramma.
De stippen in het rondje geven aan op welke temperatuur de was gedroogd mag worden: één stip voor lage en twee stippen voor hoge temperatuur. Hittegevoelig textiel kan krimpen in de wasdroger en heeft daarom een symbool met één stip. Staat er een kruis door het symbool, dan mag het niet in de wasdroger.
Een A in de cirkel staat voor chemische reiniging met reinigingsmiddelen, zoals minerale terpentine en perchloor. Een cirkel met een W erin staat voor nat reinigen, wanneer er een kruis door dit symbool staat op het wasetiket van je kleding dan kan je deze kleding alleen stomen.
Wasvoorschriften (of: waslabels) geven informatie over op welke temperatuur je jouw textiel kunt wassen en welk wasprogramma je kunt gebruiken. Daarnaast staat op het wasetiket ook of je je was kunt drogen en/of strijken of dat je was alleen chemisch mag worden gereinigd.
Hoofdwas II
Het meest gebruikte programma op de wasmachine is het hoofdwasprogramma. Vraag je je af in welk vakje wasmiddel moet, dan kun je ervan uitgaan dat het grootste vakje wasmiddelenlaatje met twee streepjes of het cijfer 2 voor de hoofdwas is bedoeld, dus daar doe je het hoofdwasmiddel in.
De verschillende vakjes hebben elk een markering: I voor voorwas, II voor hoofdwas en een ster of bloem voor wasverzachter.
Betekenis wassymbool: voorzichtig wassen tot 40 graden met een programma voor fijne was of anti-kreuk programma. Geschikt wasprogramma: fijne was, programma met 20, 30 of 40 graden.
Een kruis in het vierkant is het symbool voor de droger. Het laat zien of je je kleding in de droger mag stoppen. Wanneer het symbool is doorgestreept, moet je je was ophangen om het door de lucht te laten drogen.
Mag je kleding in de droger? Een icoontje van een cirkel in een vierkantje is het symbool voor de wasdroger. Een kruis erdoorheen betekent: niet doen. Een enkel puntje in het icoontje betekent drogen op een lage temperatuur, een dubbele stip betekent dat je wasgoed ook op hoge temperatuur in de trommel mag.
Wasverzachter (*)
Wasverzachter doe je in het vak met een ster of bloem. Dit is meestal het kleinste vak van de lade. Door wasverzachter te gebruiken, voelt je wasgoed zacht aan.
'Symboliek is een universele taal. (…) Symbolen geven kleur en kracht aan taalgebruik, en verdiepen en verrijken ons begrip. Symbolen stellen ons in staat om vorm te geven aan ideeën en emoties die niet goed onder woorden zijn te brengen.
Het fijnwasprogramma is een programma op lage temperatuur (30- 40°C) bedoeld voor fijne was van tere materialen, zoals lingerie, jurken en gordijnen. Om te veel wrijving tussen textiel te voorkomen, mag je de wastrommel maximaal tot de helft beladen.
Afhankelijk van de soort wasgoed kies je voor een bepaald wasprogramma. Daarom is het makkelijk om het wasgoed eerst te sorteren op katoen, synthetisch en delicaat wasgoed. Soortgelijk wasgoed kun je op eenzelfde temperatuur en met hetzelfde programma wassen.
Een cirkel met een W erin staat voor nat reinigen. Wanneer er een kruis door dit symbool staat dan kan dit wasgoed alleen gestoomd worden. Is dit symbool onderstreept, dan moet de mechanische belasting worden beperkt. Een cirkel met een F erin houdt in dat dit de stomerij dit wasgoed kan stomen met koolwaterstoffen.
Ook bij kleding met diverse stoffen kan dit gebeuren. De ene stof is de andere niet en vaak zie je dat een shirt met een gedeelte katoen en een ander gedeelte zijde is gemaakt. Zijde bevat een bepaald eiwit dat, als het met water in aanraking komt, kan krimpen of kreukelen.
En ben je benieuwd welke kleding je kunt stomen? Als het gaat om het opfrissen van jouw kleding kun je in principe alle kleding stomen. Dat geldt ook voor strijken, behalve voor kleding die je niet mag strijken (of binnenstebuiten moet strijken). Houd er rekening mee dat je de kleding niet reinigt door die te stomen.
Stop je spijkerbroek niet in de droger. Of het nou een zwarte jeans is of een mooi indigoblauw exemplaar: spijkerbroeken houden niet van drogers. Door de hoge temperaturen van de droger kan je broek gaan krimpen. Dat geldt ook voor een stretch jeans: in de droger smelten de elastaanvezels in de broek samen.
Een vierkant met een rondje en een kruis betekent dat je wasgoed niet in de droger mag. Droog dit voorzichtig op een wasrek. Een vierkant met een rondje en één stip betekent: drogen op een lage temperatuur. Zie je 2 stippen, droog dan op een normale temperatuur.
Handdoeken. Zit er geen apart droogprogramma voor handdoeken op je wasdroger en wil je weten welk droogprogramma voor handdoeken geschikt is? Kies dan altijd voor het katoenprogramma op de stand extra droog. Zo weet je zeker dat jouw handdoeken lekker fluffy en droog uit de wasdroger komen.
Een driehoek symbool zonder vulling geeft aan dat textiel bleken mogelijk is met elk bleekmiddel, bijvoorbeeld chloorbleekmiddel. Een driehoek met een kruis er doorheen betekent dat het textiel niet gebleekt mag worden.
Bij drie vakjes doe je het wasmiddel in het grootste vakje zonder plastic klep of kapje. Degene met een soort plastic klepje is namelijk voor wasverzachter. Het vakje voor voorwas is kleiner dan degene voor hoofdwas.
Kleding wordt schoner door in het wasverzachterbakje een kopje azijn toe te voegen. Azijn zorgt ervoor dat textiel minder snel geel wordt, het werkt als een wasverzachter en maakt anti-statisch. Tevens neutraliseert azijn dankzij de zure bestanddelen stank.
In de meeste gevallen worden je handdoeken prima schoon op een temperatuur van 30°C tot 40°C. Alleen bij hele vuile handdoeken kan je wel kiezen voor een hogere temperatuur.
Over het algemeen geldt: Koud water: zijde en wol. 30 of 40 graden: fel gekleurd ondergoed of met elastische banden en materialen zoals modal, viscose, tencel, bamboe, polyester, polyamide, elastan, nylon en acryl. 60 graden: katoen ondergoed of ondergoed met rem- of menstruatiesporen.