Als uw baby de tong uitsteekt, heeft het geen mooie ronde vorm, maar kan de tong de vorm van een hart hebben. Een te korte tongriem kan uw baby beperken in het goed naar voren brengen van de tong. Hierdoor kan uw baby de tepel en de tepelhof moeilijker goed in de mond te nemen.
Wanneer kleine kinderen zich hard concentreren op een moeilijk taak, hebben ze soms de neiging om hun tong uit te steken.
Slangen gebruiken namelijk hun tong om geurdeeltjes op te vangen. Als een slang zijn tong uitsteekt, blijven er geurdeeltjes aan plakken.
Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Als hij blij is, kruipt hij ook in elkaar, maar dan van plezier. Je kunt plezier ook merken aan het gezicht en het geluid dat je baby maakt. Als hij ontspannen is, is zijn lichaam recht en zijn de handjes open.
Signalen van oververmoeidheid:
Lange tijd achter elkaar wakker zijn; • De oogjes wijd open; • Heel actief of overactief; • Onrustig slapen, korte slaapjes. Een oververmoeide baby wordt meestal na korte tijd weer wakker.
Vaak begint het als 'hoofdkusjes' of 'wangkusjes': je baby legt zijn hoofd of wang tegen jouw gezicht aan. Na enige tijd krijgt hij door dat de personen waar hij aan gehecht is blij worden van zijn nageaapte kusjes en knuffels. Hij gaat het daarom steeds vaker en ook spontaan doen.
Het KISS-syndroom wordt dan het KIDD-syndroom (Kopgewrichten Invloed bij Dyspraxie en Dysgnosie) genoemd. Dit houdt in dat het kind houterig en stijf beweegt, onhandig is, lomp overkomt, vaak hoofdpijn heeft en moeite heeft met leren en concentratie.
Als je baby zo'n klein half jaar is, begint hij met knuffelen. Hij wil heel liefdevol je huid voelen en aaien. Hij snapt dat het lekker is voor anderen, en leert er veel van.
Op geurNet als met geluid, krijgt ook de reukzin van je baby een voorsprong in de baarmoeder , waar ze het vruchtwater van haar moeder ruikt (en proeft). Na de geboorte herkent ze de geur van haar belangrijkste verzorger al binnen een paar dagen – haar favoriete geur.
Wanneer je baby tussen de 4 en 6 maanden oud is, maakt zijn rechterhersenhelft het mogelijk om de gezichten te herkennen van zijn directe verzorgers: papa en mama. Je kindje slaat in zijn geheugen op hoe jij eruitziet. Als je baby jou eenmaal herkent, zal hij je een big smile als teken van herkenning geven!
Het laagje op de tong vertelt ons over de spijsvertering. Het hoort dun, licht en vochtig te zijn en is aanwezig op de hele tong. Hoe dikker en geler, hoe dieper de patronen van damp, slijm en hitte.
De tong helpt het voedsel door de mond te verspreiden en met speeksel te vermengen. Samen met de lippen en het gehemelte speelt de tong een rol bij het spreken. Druk van de tongspieren is van grote invloed op de ontwikkeling van de kaken. Tot de andere functies van de tong behoren zuigen en slikken.
Een gezonde tong is roze. Wanneer er een overmaat aan hitte in het lichaam is, zal de tong rood zijn. Is er koude, dan is hij bleek of zelfs paarsachtig. Daarnaast kijk je naar de kleur op specifieke delen van de tong, die daarmee iets vertellen over blokkades in de organen die ermee verbonden zijn.
Hij ontdekt dat hij op een stukje eten kan zuigen, dat hij het in zijn mond kan houden en zelfs tegen zijn gehemelte kan plakken. Dat is iets dat alle baby's geweldig vinden! Een maand of twee daarna is hij in staat om te kauwen, dankzij zijn psychomotorische ontwikkeling en de beginnende snijtandjes.
Signalen van teveel borstvoeding:
Je baby kan buikkrampen krijgen. Je baby heeft veel natte luiers en dunne lichtgroene ontlasting. Je hebt last van gespannen borsten, ook na de voeding. Je baby drinkt erg onrustig, verslikt zich, hikt en boert veel.
Je baby stopt alles in zijn mond omdat andere zintuigen nog niet zo goed ontwikkeld zijn. Je baby kan het beste waarnemen en voelen met zijn mond en tong, wat het vanzelfsprekend maakt voor hem om alles in zijn mond te stoppen. Hier heeft hij namelijk de meeste zenuwuiteinden per millimeter van zijn hele lichaam.
1 maand oud: een baby van vier weken oud kan opeens geconcentreerd luisteren naar een plotseling geluid. 2 maanden oud: luistert naar ouders als ze tegen hem praten. 3 maanden oud: reageert op stemgeluid door zelf geluidjes te maken en door te kijken in de richting van mensen die praten.
Hij herkent zijn moeder dan ook aan haar stem, geur en warmte. Wanneer een baby in je armen ligt, is dat de ideale afstand om je gezicht te kunnen zien. Binnen een paar weken of hooguit twee maanden zal hij in staat zijn je op deze manier te herkennen. Dit geldt ook voor de vader.
Al vanaf 6 maanden kan je baby de eerste tekenen van verlatingsangst en eenkennigheid laten zien. Sommige baby's laten het al wat eerder zien. Je kindje heeft er vaak het meest last van als hij tussen de 8 en 18 maanden is. Meestal zijn de ergste klachten verdwenen als je kind 3 jaar is.
Veiligheid: je kind kan zich volledig overgeven en ontspannen bij jou. Openheid: je kind durft zich te uiten bij jou, weet dat hij met alles bij je terecht kan en dat je eerlijk tegen hem bent. Waardering: je kind weet dat je van hem houdt met al zijn mooie en moeilijke kanten. Hij mag zijn zoals hij is.
Baby's tot 6 maanden
Kun je die wel te veel verwennen? Nee, gelukkig niet. Een baby is voor honderd procent afhankelijk van de zorg van anderen en kan nog niets zelf. Hij kan dus niet verwend raken en bezit nog niet het vermogen om te manipuleren.
Sommige kinderen geven hun ouders al kusjes als ze net negen maanden oud zijn, andere kinderen beginnen pas met kussen rond de leeftijd van één jaar. Het is leuk voor jou als je kleintje er al vroeg bij is, maar het is niet erg als je een laatbloeiertje hebt. De eerste echte baby kus komt er vanzelf!
De hoofdpijn zit aan beide kanten van het hoofd en kan als een band om het hele hoofd zitten. Daarnaast kan ook de nek pijn doen. De hoofdpijn duurt een half uur tot een paar uur. Uw kind slaapt goed, maar soms vindt uw kind het moeilijk om in slaap te komen.
Sommige baby's zijn al op jonge leeftijd erg onrustig. Dit kan allerlei oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld komen door lichamelijke ongemakken, zoals darmkrampen, reflux of een vastzittend boertje. De meest voorkomende oorzaak is een onregelmatig slaap- en drinkpatroon.
Er zijn twee vormen van reflux: Gewone reflux: je baby spuugt regelmatig. Verborgen reflux: de maaginhoud komt wel omhoog – bijvoorbeeld tot in de keel – maar je baby spuugt het niet uit. Alles zakt vervolgens weer terug naar beneden.