U mag maximaal 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week. Voor jongeren tot 18 jaar en voor zwangere en pas bevallen vrouwen gelden aparte regels. In uw cao kunnen afwijkende regels staan.
Bij de Rijksoverheid bestaat een volledige werkweek uit gemiddeld 36 uur. Het bijbehorende gemiddelde aantal uren per dag is 7,2 uur. Soms is het mogelijk om gemiddeld meer uren per week te werken, tot een maximum van gemiddeld 40 uur per week.
Hoe lang en hoe vaak pauze
Als u langer dan 5,5 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op minimaal 30 minuten pauze. U mag de pauze splitsen in 2 keer een kwartier. Als u langer dan 10 uur werkt, heeft u volgens de wet recht op 45 minuten pauze.
Voltijdse werknemers
In een periode van vier weken mag het gemiddelde gewerkte uren echter niet meer dan 55 uur per week bedragen. In een periode van zestien weken mag je gemiddeld niet meer dan 48 uur per week werken. Bovendien mag je op één dag maximaal twaalf uur werken.
Uw werknemer mag alleen meer dan 5 dagen per week werken als hij in een periode van 14 dagen minimaal 72 uur achter elkaar niet werkt. Deze periode is eventueel te splitsen in 2 perioden van minimaal 32 uur achter elkaar.
Met het recht op vrije arbeidskeuze mag u twee banen hebben. Dat betekent dat u bij meerdere werkgevers kunt werken, of uw baan kunt combineren met een eigen bedrijf.
Als u een periode van minstens drie maanden meer werkt dan je contracturen, kan je een aanvraag doen bij uw werkgever om de uren in je contract te wijzigen naar het daadwerkelijke aantal uren. Je moet hierbij het gemiddelde berekenen dat je hebt gewerkt per week in de laatste drie maanden.
In je cao, bedrijfsreglement of contract kunnen afspraken staan over verplicht overwerk. In dat geval ben je verplicht om over te werken als dat nodig is. Natuurlijk volgens de gemaakte afspraken. Let op dat je niet structureel overwerkt.
Wanneer douchen en omkleden verplicht is voor de werknemer, bijvoorbeeld omdat het noodzakelijk is in het kader van goed arbobeleid – de werknemer werkt bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen – dan zal douchen en omkleden tot de arbeidstijd horen.
Wanneer doorbetalen? Pauzes van 15 minuten of langer hoef je niet door te betalen. Een pauze van minder dan 15 minuten is geen pauze en komt voor rekening van de werkgever.
Bij een werkdag van meer dan 10 uur, pauzeert u minimaal 45 minuten. U kunt deze pauze splitsen in meerdere pauzes van ten minste 15 minuten. Pauze is geen werktijd.
Wat is de 9-tot-5-mentaliteit? De 9-tot-5-mentaliteit wil eigenlijk zeggen dat je je als werknemer graag houdt aan je 8-urendag. Je werkt dus van 9 uur tot 17 uur. Uurroosters kunnen natuurlijk verschillen, dus het gaat hier vooral over het feit dat je 8 uur per dag werkt.
Werknemers van 55 jaar en ouder kunnen niet verplicht worden tot ploegendienst, nachtwerk en het maken van overuren.
De voordelen van 40 uur werken
Bij een fulltime werkweek wordt de werknemer namelijk 100% gedekt. Daarnaast heeft de werknemer recht op het maximale aantal verlofuren. Kortom, de voordelen van een 40-urige werkweek voor een werknemer zijn: Hoe meer werk verricht wordt, hoe meer salaris.
De cijfers zeggen in ieder geval van wel en ook de wetenschap geeft aan dat 40 uur werken niet de meest optimale indeling van je werkweek is. Maar, als jouw gelukshormoon aangewakkerd wordt van veel en lang werken, dan houdt niemand je tegen. En ook de mensen die hun centjes hard nodig hebben, begrijpen we.
Te lang werken is voor niemand goed. Daar zijn wetenschappers het wel over eens. Uit een aanzienlijke rits onderzoeken blijkt dat lange werkweken en -dagen niet goed zijn voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Als je veel werkt, heb je minder tijd om goed voor jezelf te zorgen.
Arbeidsrecht: zo werken pauzes
Dat leg je dan het liefst vast in de cao of arbeidsovereenkomst. Als een werknemer 5,5 uur achter elkaar gewerkt heeft, dan heeft hij recht op minimaal 30 minuten pauze. Ongeacht wat de werktijden van die persoon precies zijn.
Volgens de Nederlandse wet heb je dus in de meeste gevallen op een werkdag van acht uur recht op minimaal dertig minuten pauze. Zorg er dus voor dat je sowieso van dat recht gebruikmaakt. Daarnaast gaat het om een minimum: zoals je zult lezen, is het belangrijk om een stuk meer en regelmatiger te pauzeren!
Volgens de rechtbank is het eerder aanwezig zijn een verplichting, en geen vrijblijvend advies. Bovendien is het inloggen in de systemen noodzakelijk om de telefonische werkzaamheden te kunnen uitvoeren. "Deze tien minuten zijn aan te merken als arbeidstijd", concludeert de kantonrechter.
U mag overwerk niet weigeren als u volgens arbeidsovereenkomst, cao, gebruik of "goed werknemerschap" verplicht bent om incidenteel overwerk te verrichten. Overwerk waartoe u niet gehouden bent en waarvoor geen redelijke grond bestaat, mag u weigeren.
Er is geen wet die heeft vastgelegd dat bepaalde feestdagen vrije dagen zijn voor werknemers. Er is dus geen wettelijk recht op een vrije dag op een feestdag. In uw cao of arbeidsovereenkomst staat of u vrij bent op feestdagen.
Je bent niet verplicht om in het weekend te werken. Behalve als je dit vooraf met je werkgever hebt afgesproken. Werk je wel in het weekend, dan heb je ieder jaar recht op tenminste 13 vrije zondagen. Je mag in ieder geval weigeren om meer dan 40 zondagen te werken.
Hoe zit dat? Veel mensen zijn bang dat je over overuren meer belasting moet betalen. Dit is niet waar, omdat overuren in dezelfde belastingschijf vallen als je normale salaris. Met andere woorden: er gelden geen aparte belastingregels voor overwerken.
Nee, u betaalt niet meer belasting over overuren dan over uw normale werkuren. Uw belasting hangt af van uw totale inkomen. Doordat u meer uren werkt, verdient u meer salaris. Het kan zijn dat u met dit salaris in de volgende belastingschijf terechtkomt.
De 40-urige werkweek – fulltime werken
Het overgrote deel van de Nederlandse professionals werkt fulltime. Dat betekent een werkweek van 40 uur (of meer).