Een hoorzitting is geen verhoor. Het doel is om meer informatie te krijgen. Als alle relevante feiten bekend zijn, kan een beslissing worden genomen. Tijdens de hoorzitting zelf wordt géén beslissing genomen.
Na de hoorzitting en op basis van de nieuwe informatie bekijken wij onze eerdere beslissing opnieuw. De uitslag hiervan sturen wij u per brief toe. U ontvangt dan een beslissing op uw bezwaar van ons.
U kiest voor een hoorzitting als u wilt uitleggen waarom u het niet eens bent met onze beslissing. U krijgt de kans om extra informatie te geven. Misschien heeft u nog aanvullingen op uw bezwaarschrift. Of u heeft nog informatie die nog niet bekend is bij ons.
Uitzonderingen op beslistermijn van 6 weken
Is er een adviescommissie? Dan is de termijn 12 weken. De overheid mag de beslistermijn met maximaal 6 weken verlengen. Bijvoorbeeld als de overheidsorganisatie meer informatie van u nodig heeft om een goede beslissing te nemen.
Een gesprek tussen u en UWV: een hoorzitting
Bij een hoorzitting zijn medewerkers van UWV aanwezig. Dit zijn andere medewerkers dan de medewerker die de beslissing heeft genomen waartegen u bezwaar maakt. Het hangt van uw situatie af welke mensen van ons aanwezig zijn.
Die klassieke hoorzitting komt ook nog wel voor. Deze zal in het algemeen openbaar zijn. De hoorzitting heeft tegenwoordig ook een wettelijke regeling in de Algemene wet bestuursrecht. Die wet geeft regels hoe een bestuursorgaan tot een besluit kan komen.
De hoorzitting vindt niet bij een rechtbank maar bij het bestuursorgaan zelf plaats. Er is hier ook geen rechter aanwezig. U vertelt uw verhaal aan een hoorcommissie. Een hoorzitting kan eventueel ook telefonisch plaatsvinden.
Tijdens de hoorzitting zijn 3 commissieleden aanwezig: een voorzitter en twee leden. Een secretaris helpt de commissie. Dit is een medewerker van de juridische afdeling. Ook is een medewerker van de overheidsorganisatie aanwezig om het besluit waartegen u bezwaar heeft, uit te leggen.
Zittingen voor eenvoudige zaken kunnen een paar minuten duren, terwijl zittingen voor ingewikkeldere zaken enkele uren tot dagen kunnen duren. In sommige gevallen kan een zitting zelfs weken of maanden in beslag nemen.
Zitting loopt via vast patroon
De rechter opent de zitting en zal uw persoonsgegevens met u doorlopen. Ook controleert de rechter welke andere personen aanwezig zijn. Dit kunnen zijn: uw advocaat, Bureau Jeugdzorg, Raad voor de Kinderbescherming, getuigen, deskundigen etc).
Algemeen. Voor alle soorten zaken geldt dat het mogelijk is de zitting te verplaatsen als de zitting nog niet definitief is gepland. Is de zitting definitief gepland, dan kunt u een verzoek om de zitting te verplaatsen voorleggen aan de rechter die uw zaak behandelt. Dat kan alleen als u een dringende reden heeft.
Wat kost een gemiddelde rechtszaak? Als wij een procedure voeren liggen de kosten daarvan gemiddeld tussen de € 3.500,- en € 10.000,-. Hoeveel een rechtszaak kost is afhankelijk van meerdere factoren. Ook zijn er verschillende kosten, namelijk de deurwaarderskosten, de griffierechten en de advocaatkosten.
Afhankelijk van het feit waarvan je wordt verdacht, je persoonlijke omstandigheden en of je advocaat veel punten naar voren brengt op de zitting, is onze ervaring dat een OM-zitting gemiddeld zo'n 20 minuten duurt.
Wat gebeurt er als ik niet naar de zitting van de strafrechter ga? Als u niet bij de zitting bent, kan de rechter toch een oordeel uitspreken. De rechter behandelt uw zaak dan 'bij verstek'. Dit kan een nadeel voor u zijn.
De officier van justitie heeft 16 weken de tijd om op uw beroep te beslissen. Deze termijn gaat in één dag nadat u voor het laatst in beroep kon gaan. Bent u te laat in beroep gegaan?
De meeste zittingen zijn openbaar voor het publiek. Iedere rechtbank heeft zittingsroosters waar u kunt zien welke zitting er wanneer plaatsvindt. Let op: Een rechter kan op zitting altijd beslissen om een zaak die openbaar is toch achter gesloten deuren te behandelen.
Toch zijn niet alle zittingen openbaar. Zo kan een rechter besluiten om een strafzaak met een minderjarige verdachte af te schermen van pers en publiek. Dergelijke niet-openbare zittingen worden ook wel zittingen met gesloten deuren genoemd.
Met een pak of een nette pantalon met overhemd in de kleuren zwart, wit, grijs, donkerblauw of taupe zit je eigenlijk altijd safe, zolang je maar niet kiest voor bruin wat betreft je accessoires. Dus in geval van zwarte schoenen kies je voor een zwarte bijpassende riem.
Tijdens de zitting
Aan het begin van de zitting geeft de rechter het woord aan de officier. Deze vertelt waarom hij de verdachte heeft gedagvaard. De rechter zal vervolgens vragen gaan stellen aan de verdachte en aan eventuele getuigen.
Een medewerker vertelt u waar u op de gang kunt wachten tot uw zaak begint. Als uw zaak aan de beurt is, roept de bode uw naam en zaak. Iedereen gaat naar binnen en neemt plaats. Als u nog in voorlopige hechtenis zit, brengt de parketpolitie u via een andere weg binnen.
Als u een strafzitting wilt bijwonen kunt u kijken in de agenda strafzittingen of er zaken zijn die uw interesse hebben. In de agenda staat een selectie van de strafzaken die door het Openbaar Ministerie aan de rechter worden voorgelegd. U kunt ook gewoon naar het gerechtsgebouw komen op een doordeweekse dag.
De verdachte en zijn advocaat zitten tegenover de rechter. De officier van justitie staat links van de rechter, aan een aparte tafel. Rechts van de rechter zit de griffier. Hij ondersteunt en adviseert de rechter.
De informele aanpak
Doel is een passende behandeling van het bezwaarschrift, mede gelet op de aanleiding tot het indienen van het bezwaarschrift. Soms volstaat het telefoongesprek, soms wordt in een nader gesprek met de bezwaarmaker naar een oplossing gezocht, soms wordt (daarnaast) een formele hoorzitting gehouden.
OM-zitting. Bij een zitting van het OM (Openbaar Ministerie) verdenkt de officier van justitie u van lichte strafbare feiten, zoals vernieling of mishandeling. De officier van justitie nodigt u per brief uit voor een hoorgesprek. In deze brief staat meestal welke straf u kunt verwachten.