Om voor schadevergoeding in aanmerking te komen, moet de tekortkoming te wijten zijn aan de schuld van de wederpartij. Ook moet vast komen te staan dat er sprake is van causaal verband tussen de schade en de tekortkoming, oftewel de schade moet voortvloeien uit de tekortkoming.
Wanneer nakoming blijvend onmogelijk is, is geen verzuim nodig en kan direct schadevergoeding worden gevorderd. Is nakoming wel nog mogelijk, direct of na enige tijd, dan moet de wederpartij eerst in verzuim zijn voordat schadevergoeding kan worden verkregen.
Dat zijn: nakoming met schadevergoeding, opschorting van de verplichtingen, vervangende schadevergoeding en het ontbinden van de overeenkomst.
Stuur een ingebrekestelling
Laat de andere partij dan via een aangetekende brief weten dat hij 'in gebreke' is. Dit betekent dat hij zich niet houdt aan de overeenkomst. Gebruik hiervoor onze voorbeeldbrief ingebrekestelling. U geeft de andere partij dan een laatste kans om de afspraken na te komen.
Voor het recht op schadevergoeding bij wanprestatie dient de prestatie blijvend onmogelijk te zijn of dient de contractuele wederpartij in verzuim te verkeren. Indien de nakoming blijvend onmogelijk is kan de schuldeiser zonder eerst een ingebrekestelling met aanmaning te versturen een schadevergoeding vorderen.
Als een partij schadeplichtig is, kunt u een schadevergoeding eisen. Dit kan zonder procedure (als een wederpartij aansprakelijkheid erkent) en anders via een civiele procedure bij de rechtbank. U kunt dan bij de rechtbank een verzoek tot schadevergoeding indienen.
Partijen die een overeenkomst hebben gesloten, zijn bevoegd daarvan nakoming te vorderen van de andere partij. Als de afgesproken prestatie uit de overeenkomst wordt voldaan, is er sprake van nakoming.
Nakoming vorderen – via de rechter
Reageert de in gebreke blijvende contractspartij niet op de schriftelijke ingebrekestelling/sommatie of laat hij weten dat hij niet zal nakomen, dan is een gang naar de rechter mogelijk de aangewezen route om nakoming te vorderen.
De partij die zich op de mondelinge overeenkomst beroept, dient te bewijzen dat partijen een mondelinge overeenkomst zijn aangegaan en wat de inhoud daarvan is. Dit bewijs zou bijvoorbeeld kunnen worden geleverd door getuigen.
Om de beroepsbeoefenaar aansprakelijk te kunnen stellen, dienen in principe drie elementen bewezen te worden: Een fout. Schade. Oorzakelijk verband tussen de fout en de schade.
Mogelijkheden na het versturen van een ingebrekestelling
Wanneer de andere partij geen gehoor geeft aan de ingebrekestelling, is deze partij in verzuim. Pas dan kunt u juridische maatregelen nemen zoals het ontbinden van de overeenkomst of het eisen van een schadevergoeding.
Een vordering is kort gezegd een eis of aanspraak op iets. Vaak gaat het om een geldvordering, maar het kan ook een vordering zijn tot een geven of een doen, een vordering uit onverschuldigde betaling of een vordering tot betaling van schade.
Voordat vervangende schadevergoeding gevorderd kan worden, moet de wederpartij eerst in verzuim zijn, als nakoming direct of over enige tijd nog mogelijk zou zijn. Voor het intreden van het verzuim is in het algemeen een ingebrekestelling vereist.
Vraag 1: Wat is de wettelijke grondslag voor een vordering tot nakoming? Art. 6:74 BW: iedere tekortkoming in de nakoming van een verbintenis verplicht de schuldenaar de schade die de schuldeiser daardoor lijdt te vergoeden, tenzij de tekortkoming de schuldenaar kan worden toegerekend.
Ontbind de overeenkomst
Reageert de andere partij ook niet op uw ingebrekestelling of komt er geen oplossing? Dan is hij officieel in verzuim. Vanaf dat moment kunt u de overeenkomst ontbinden en een eventuele schadevergoeding eisen. Stuur een aangetekende brief waarin u aangeeft de overeenkomst te ontbinden.
Nakoming of vervangende schadevergoeding vorderen
De wederpartij kan nakoming van de overeenkomst vorderen. Dit betekent dat de gemaakte afspraken alsnog moeten worden nagekomen. Er kan daarnaast ook nog een schadevergoeding voor de schade die is ontstaan door de wanprestatie worden gevorderd.
Bij een overeenkomst moeten beide partijen zich houden aan hun afspraken. Met enige regelmaat worden de afspraken niet nageleefd en zit de ander met schade. Komt één van de partijen zijn/haar verplichting niet (volledig) na? Dan is er sprake van een zogenaamde onjuiste nakoming of een niet-nakoming.
Is de nakoming van de overeengekomen prestatie blijvend onmogelijk, dan ontstaat de verplichting om de schade te vergoeden direct en automatisch. Als nakoming niet blijvend onmogelijk is, dan bestaat het recht op schadevergoeding pas als de schuldenaar in verzuim is.
Er is geen sprake van een maximale schadevergoeding. Wel zijn er richtbedragen per letselschadecategorie, maar dit zijn geen 'harde' grenzen: Gering letsel maximaal € 2.000,- Licht letsel maximaal € 3.500,-
Voorbeelden smartengeld letselschade bedragen van 9.000 tot 21.000 euro. Indien er sprake is van een ernstig letsel dan kunnen de letselschade bedragen tussen 9.000 tot maximaal 21.000 euro liggen.