Geef je kat voldoende uitdaging. Hij heeft geen behoefte aan een vloer vol speeltjes, maar heeft liever dagelijks een paar andere. Speel minimaal één keer per dag zelf met je kat om hem lekker moe te maken, óók als er andere katten in huis zijn waar hij mee kan spelen.
Als baasje heb je je kat het liefst zo veel mogelijk bij je. Je kunt ervoor kiezen om ook te slapen met je kat. Geef een kat een slaapplek in je slaapkamer of laat haar op je bed slapen. Het is goed om hier wel een duidelijke keuze in te maken.
De kat privé weggeven is meestal de betere oplossing – voor jou en voor je kat! In het beste geval ken je de persoon goed en heeft jouw kat al contact gehad met de nieuwe eigenaar. De afstanden zijn dan meestal relatief kort. Dit bespaart je kat ook de stress van het vervoer.
Katten weten dat ze in de dierenwereld relatief klein en kwetsbaar zijn, daarom slapen ze instinctief het liefst op een beschutte plek, waar ze zich een beetje kunnen 'verstoppen'. Dat geeft ze een veilig gevoel.
Wie z'n kat 's nachts binnen wil houden moet hier rekening mee houden: in de nacht gaat hij namelijk het allerliefst jagen, rennen en spelen: dat kan slecht voor je nachtrust zijn :-) Want waar de kat 's nachts op jacht gaat, daar slaapt hij overdag vooral. Uren achtereen kan je kat heerlijk in dromenland zijn!
Katten zijn gedurende 24 uur meerdere keren afwisselend wakker en in slaap. Een deel van de nacht zijn ze dus actief en op zoek naar eten, bezigheden of aandacht. Wil je een goede nachtrust? Zorg dan in ieder geval dat je kat ook s'nachts te eten heeft zodat hij geen honger heeft.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Springt uw kat op de tafel of het aanrecht en wilt u dit niet, leer hem dit meteen af. Zeg met harde stem nee, zet hem op de grond, en geef hem geen verdere aandacht. Laat ook geen eten liggen op tafel of aanrecht en blokkeer zoveel mogelijk de plek.
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
Spelen, spelen, spelen
Hengeltjes met veren eraan bijvoorbeeld doen het altijd goed. Speel liever een aantal keer per dag 5 minuten dan in 1x 15 minuten achter elkaar. Speel op momenten dat de kat actief is. Beweeg speeltjes van de kat af (een prooi zou ook nooit naar de kat toe lopen).
Uw kat loopt vaak ongedurig heen en weer in huis of in de tuin. Ook voortdurend hetzelfde gedrag laten zien, kan duiden op een verminderd welzijn. Wanneer uw kat geen plezier meer beleeft aan spelen is dat een slecht teken. Als een voorbijvliegend vogeltje geen interesse meer wekt, is dit ook een slecht teken.
Aandacht. De meest simpele manier is je kat gewoon aandacht te geven. Geef je kat wat van je tijd met volledige aandacht en aai en krab je kat op zijn of haar favoriete plekjes zoals de kin, achter de oren, de wangen achter de snorharen en de plak waar de staart begint.
Wanneer je kat lekker in bed ligt, dan is de kans groot dat ze zichzelf eerst even lekker gaan wassen. Tijdens dit kattenwasje verliezen ze ook nog eens flink wat huidschilfers en deze komen dan terecht in bed. Dat op zich is al een vies idee, maar het vergroot ook nog eens de kans op een allergische reactie.
Genegenheid tonen
De mooiste en meest waardevolle reden waarom katten mensen likken: de kat wil een grote genegenheid uitdrukken. Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn.
Aandacht. Heeft ze geen honger of pijn, is ze comfortabel en weet je zeker dat ze zich niet verveelt of stress ervaart, dan is haar reden om jou wakker te houden vaak een roep om aandacht.
Beeld: Pixabay/Pexels. Sommige kattenbaasjes wisten het al lang, maar het is nu ook wetenschappelijk bewezen: katten luisteren als er tegen ze wordt gepraat. Maar dan wel alleen als hun baasje dat doet.
Draaiende oren
Zo draaiden de beestjes vooral met de oren als hun naam te horen was, of keken ze om. Een enkele keer werd er gemiauwd, met de staart geslagen of op het geluid afgelopen. "Veel kateigenaren weten al wel dat katten hun eigen namen begrijpen", zegt de Japanse onderzoeker Atsuko Saito tegen The Guardian.
Wordt een kat echt in het nekvel gepakt, dan is dit uiterst pijnlijk voor haar. Gebruik deze manier van oppakken dus niet. Ook als het gaat om straffen, omdat dit een tegenovergesteld effect heeft, stress en angstig gedrag bij je kat veroorzaakt.
Eindelijk is er bewijs gevonden dat katten luisteren naar hun naam als ze geroepen worden. Onderzoekers van de Sophia Universiteit in Japan hebben aangetoond dat uit een door mensen uitgesproken reeks woorden, de kat zijn/haar eigen naam kan herkennen.
Want hoewel katten van oorsprong solitair zijn (ze kunnen goed voor zichzelf zorgen), zijn katten onder invloed van de mens steeds meer in groepen gaan leven. Veel katten zijn dan ook behoorlijk sociaal, en hebben behoefte aan gezelschap en interactie met andere mensen en dieren.
Een kat kan zijn kop tegen je stoten of zijn wangen tegen je wrijven om affectie te tonen. Dit sociale gedrag wordt gevormd in de kittentijd door het kopstoten van andere kittens en hun moeder. Kopjes geven en wrijven is vaak een poging om je te markeren met hun geur en als eigen te claimen: Jij bent van mij!
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
Zich veilig voelen
Wanneer je kat op zoek is naar een slaapplaats, willen ze niet alleen comfort en warmte, ze willen ook een plek die veilig is en vertrouwd. En die plek ben JIJ! Geen gevaarlijke roofdieren kunnen hen schaden als jij daar bent. Zo kunnen ze in vrede ontspannen.
Katten miauwen op verschillende manieren om verschillende emoties aan te geven. Aanhoudend en overdreven gemiauw wanneer je vertrekt kan erop wijzen dat de kat het niet fijn vindt wanneer je het huis uit gaat.