Een universele oplader gebruik je voor iedere kabel die een USB-stekker heeft en een aansluiting waar jouw apparaten gebruik van maken. USB, micro-USB en USB-C zijn de meest voorkomende aansluitingen, waarbij USB-C de meest moderne en universeel bruikbare aansluiting is.
Tegen het najaar van 2024 wordt USB Type-C de gemeenschappelijke oplaadpoort voor alle mobiele telefoons, tablets en camera's in de EU. Deze wet maakt deel uit van een bredere EU-inspanning om producten in de EU duurzamer te maken, elektronisch afval te verminderen en het leven van consumenten gemakkelijker te maken.
Als je een nieuwe oplader koopt, is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Voor een telefoon heb je in principe aan een adapter van 5 Watt genoeg. Als je een tablet gaat opladen, kun je beter een 12-Watt adapter kiezen. Hoe groter het vermogen, hoe sneller je apparaat oplaadt.
65W USB-C opladers
Veel moderne laptops en ultrabooks kunt u opladen met een USB-C oplader tot 65W. Onze USB-C opladers zijn universeel en geschikt voor alle compatibele apparaten tot 65W die op te laden zijn via een USB-C poort.
Er is geen verschil tussen een AC adapter, netstroomadapter, een voeding en oplader. Al deze functies worden behandeld door externe voeding apparaat van het apparaat. Als uw adapter kapot gaat of als u deze verliest, dan is dat natuurlijk vervelend.
Heb ik de originele oplader nodig voor mijn smartphone? Om maar direct met de deur in huis te vallen: nee, je hebt niet per se de originele oplader nodig om je telefoon van stroom te voorzien. Sterker nog, in werkelijkheid kun je vrijwel iedere adapter en/of kabel gebruiken.
Je voorkomt brandgevaar
Vooral bij niet-originele opladers kan dit ontstaan, doordat de oplader snel erg warm kan worden. Daarnaast zijn de onderdelen vaak minder goed geïsoleerd, waardoor de hitte niet weg kan.
Allereerst is het belangrijk dat je weet hoe je een USB C poort herkent. De poort is ovaal en heeft een symmetrische aansluiting. Dit houdt in dat je een stekker op twee manieren in de USB C poort kunt steken. Een ander kenmerk van de USB C poort is dat de poort kleiner is dan een USB A poort.
Naast de usb C poorten van een Windows laptop of Chromebook staat vaak een symbool of logo. Dat geeft aan wat je met de usb C poort kan doen. Symbool van een bliksemschicht (Thunderbolt 3): je laadt via deze poort je laptop op en je geeft een videosignaal door.
Voor een iPhone heb je een Lightning kabel nodig. De meeste nieuwe Android telefoons hebben een usb C aansluiting. Oudere en goedkopere Android toestellen hebben nog een micro usb aansluiting. Een micro usb aansluiting is hoekig en past maar op 1 manier in je toestel.
Alle nieuwere Samsung smartphones hebben een ovale usb C aansluiting, maar je oplaadkabel past tegenwoordig niet meer in elke oplader. Heb je een lader met een ovale usb C poort? Gebruik dan een usb C naar usb C oplaadkabel. Bij een oplader met een rechthoekige usb A poort gebruik je een usb A naar usb C oplaadsnoer.
Het is dus niet mogelijk om met een Apple oplader je Android telefoon op te laden of andersom. Vanaf de iPhone 5 zijn alle iPhone voorzien van een Lightning aansluiting. Dit maakt het kopen van een iPhone oplader makkelijker.
De Chinese smartphonefabrikant Oppo heeft een nieuwe snellader onthuld, die een smartphone in twintig minuten volledig kan opladen. Het nieuwe apparaatje heeft een vermogen van maar liefst 125 watt.
– Een powerbank is een mobiele (externe) oplader, welke van te voren opgeladen kan worden. Nadat de powerbank opgeladen is, kun je jouw smartphone, tablet of laptop ermee opladen. Het is een handig product waarmee je jouw elektrische apparaten kunt opladen zonder dat er een stopcontact in de buurt is.
Anders dan de USB type A en B heeft USB-C geen boven of onderkant. Het grootste verschil tussen USB-C en andere types USB is de snelheid van data-overdracht. De eerste generatie USB-C heeft een snelheid van 5 Gbit/s (USB-C gen. 1) en de tweede generatie heeft 10 Gbit/s (USB-C gen.
Dat gaat niet alleen gelden voor smartphones en tablets, maar voor meer apparaten. Veel fabrikanten gebruiken USB-C al, maar sommigen zoals Apple liggen nog dwars en gebruiken eigen propriëtaire aansluitingen. Een universele aansluiting vereenvoudigt het opladen voor de klanten en moet elektronisch afval voorkomen.
De USB-C-stekker heeft een ellipsvormige uitgang. Hij is zo gemaakt dat hij altijd past. De Europese Unie heeft bepaald dat deze stekker vanaf 2024 de standaard is voor het opladen van apparaten. Zo is er één universele lader en is er niet voor elke smartphone, tablet of camera een andere kabel meer nodig.
Het apparaat of de dongle is niet aangesloten op de juiste USB-C-poort op uw pc. Het apparaat of de dongle is verbonden met uw pc via een externe hub of dockingstation. Er zijn te veel andere apparaten of dongles aangesloten op uw pc die gebruikmaken van een USB-C-verbinding.
USB Type C is een multifunctionele USB aansluiting. Het voornaamste voordeel van een Type C USB aansluiting is dat je deze aansluiting ook ondersteboven kunt inpluggen. Geen gedoe meer met het koppelen van je accessoires of laders! Verder heeft een USB C Type meer capaciteit om je apparaten sneller te laden.
Een aanvullende vernieuwing van USB-C is de hogere datatransmissiesnelheid. Naast USB 2.0 (480 Mbit/sec) ondersteunt de nieuwe standaard ook USB 3.1 Gen 1 (USB SuperSpeed) en Gen 2 (USB SuperSpeed+), waarbij transmissiesnelheden van tot en met 5 Gbit/sec respectievelijk 10 Gbit/sec mogelijk zijn.
Snelladen tot 80% is efficiënter
Maar bij lange afstanden, tijdens vakanties bijvoorbeeld, laad je meestal onderweg op bij een snellaadstation. Dan is het vaak het slimst om op te laden tot maximaal 80%. De laatste 20% van je accu is namelijk minder snel geladen.
Tot 100 procent opladen is slecht voor je batterij
Maar zodra je batterij weer voor 1 procent leegloopt, zal de oplader die 1 procent onmiddellijk weer bijladen. Juist dat laatste procent opladen veroorzaakt de meeste slijtage. Bovendien wordt je toestel warm, en ook dat zorgt voor slijtage.
Een lader in het stopcontact laten zitten kost dus tussen de 0,3 en 0,5 cent per dag. Dat komt neer op € 1,- tot € 1,80 per jaar per oplader. Het hangt er dus maar naar net vanaf hoeveel opladers je hebt en wat het gemak je waard is. De prijs per kilowattuur kan overigens per stroom¬aanbieder verschillend zijn.