Naakt- en huisjesslakken Er zijn verschillende manieren om slakken natuurlijk te bestrijden; ~barriéres maken van bv. aluminiumfolie of koper. van koper krijgen ze een lichte schok. Maar ook kun je schelpen gruis of gebakken eierschalen gebruiken.
Zorg voor hindernissen waar slakken niet over heen kunnen, waaronder scherp zand, sparrennaalden, schelpengrit, fijngemaakte eierschalen en schelpen, zaagsel, kaf, houtas, lavagruis, dolomiet, koffieprut (hoe meer cafeïne, hoe beter de werking), zeewier, ongebluste kalk op jouw paadjes, hennepstrooisel of cacaodoppen.
Andere barrières tegen slakken
Probeer een rand van 5 cm met koffiedik (met cafeïne), knoflook, kapotte schelpen, cacaodoppen, fijngemaakte eierschalen, sparrennaalden of lavagruis. Let wel op met cacaodoppen.
Slakkenplaag voorkomen met koper
Koper schrikt slakken af; ze mijden dit metaal, omdat ze bij aanraking een schokje krijgen. Wikkel bijvoorbeeld koperdraad om de potten of beplak ze met koperen munten.
Zout op slakken strooien. Dit is echt verschrikkelijk voor de slakken. De slak wordt letterlijk weggevreten, omdat het zout al het water uit de slak onttrekt.
Hoe doden? Echte die-hards knippen ze met een scherpe schaar doormidden (🤢). Krijg jij dat echt niet voor elkaar, dan kun je ze ook verdrinken in bier, suikerwater of flink heet water. Of verzamel ze in een bakje met deksel en zet dat in de vriezer.
Sterk ruikende planten zijn ouderwetse planten als salie, tijm, Oost-Indische kers, goudsbloem, geranium, lavendel, vingerhoedskruid, viooltjes, varens en klimop. Slakken hebben hier een hekel aan. Daarbij is het verstandig om de planten vroeg in de ochtend water te geven.
Slakken hebben in het algemeen een hekel aan leerachtig, hard en dik blad en aan blad van sterk geurende en bitter smakende planten, zoals veel keukenkruiden.
Koper: de geniale ontdekking tegen slakken
De toepassing van koper om slakken in de tuin te bestrijden is misschien wel de grootste en simpelste ontdekking van de laatste jaren. Biologisch gezien kunnen slakken niet tegen de eigenschappen van koper. Want bij aanraking voelt de slak letterlijk een lichte stroomprikkel.
Naaktslakken houden van donkere, vochtige plekken en verstoppen zich overdag op de grond, diep tussen de planten.
Bakjes met bier
Slakken houden - net als ik - wel van een biertje. Veel lezers melden dan ook dat biervallen goed helpen. Snij daarin op zo'n 4 cm vanaf de bodem wat openingen waar de slakken door kunnen kruipen. Druk die in de mix - op een plek waar je veel last van de slakken hebt - en vul 'm met een laagje bier.
Insecten en ongedierte weren
De geur van kaneel is voor veel mensen een favoriete geur, maar insecten en ongedierte daarentegen vinden het vreselijk!
Ze bijten niet, maar raspen gaten. Langs de gemaakt gaten krijgen ook schimmels en bacteriën vrije ingang tot de planten. Wat eten slakken het liefst? Slakken hebben een duidelijke voorkeur voor zachte plantendelen.
De ontwikkeling tot een volwassen slak duurt twee maanden. Paring geschiedt meestal in het voor- en najaar. Een naaktslak (zoals de grote aardslak) kan twee tot drie jaar oud worden en overwintert.
Afrikaantjes kunnen goed worden ingezet als lokplant. Slakken zullen dus niet zo snel meer op je groenten en fruit afkomen, maar wél op de afrikaantjes.
Zet planten neer waar slakken niet van houden
Daarom is het goed om te weten welke soort planten slakbestendig zijn. Planten met dik, leerachtig blad of sterk geurend blad, worden niet aangevreten.
Er zijn een aantal planten waar slakken echt dol op zijn. Heb je deze planten in de tuin, dan is de kans dus groot dat ze je tuin weten te vinden. Welbekend is de hosta, maar ook lupine en ridderspoor zijn planten die slakken graag eten. Daarnaast weten slakken de moestuin ook vaak te vinden.
Naaktslakken kun je ook eten, maar ze schijnen erg vies te zijn. En je moet slakken zeker nooit rauw eten, er kunnen levensgevaarlijke parasieten in zitten. Uit de oven of de pan, met bijvoorbeeld boter en kruiden (hier een smakelijk recept), zijn ze ook een stuk lekkerder.
Dat is niet zo gek, want slakken zijn zelf ook heel waterige beestjes. Daarom zijn ze dol op regen en zul je ze altijd vinden op vochtige plekken. Zonder water kunnen ze geen slijm maken. Daarmee maken ze het spoor waar ze op voortglijden, in slakkengang.
Die eten over het algemeen alleen dood, organisch materiaal, zoals gevallen bladeren. Ze zijn bovendien overdag actief, waardoor ze worden gegeten door merels, lijsters en eksters. Maar naaktslakken lusten ook levende planten.
Je vindt de eitjes vaak op donkere, vochtig plekken, meestal onder stenen of in potten. De eitjes zijn melkachtig tot transparant en voelen rubberachtig aan. Vaak zitten ze ca. 2-4 cm diep in de grond.
Naaktslakken leven 9 tot 12 maanden. Eén slakje kan tot 500 eitjes leggen. Bij vochtig zomerweer en in afwezigheid van natuurlijke vijanden kan dat tot spectaculaire aangroei leiden. De eitjes zijn klein en wit doorschijnend.
Samenvatting De meest gebruikte slakkenkorrels in privétuinen bevatten metaldehyde. Van deze chemische stof is bekend dat het voor veel dieren toxisch (giftig) is als het in voldoende hoge concentraties wordt ingenomen.
Je zou het niet zeggen, maar ook slakken kunnen gevaarlijk zijn. Een druppeltje van het gif van de gemarmerde kegelslak kan 20 mensen doden. De slak komt voor bij riffen langs de kust van warme tropische zeeën en oceanen zoals in het Caribisch gebied.