De lichaamsbouw van een Duitse reus is lang en recht en kan zelfs een lengte bereiken van bijna 1 meter. Dit betekend dus ook dat dit konijnenras geen standaard konijntje is en je rekening dient te houden met de grootte van dit grote konijnenras bij de huisvesting.
Vlaamse reuzen, Franse hangoren etc. Het hok moet groot zijn, breedte minimaal 2.00 m, diepte 0.80 m en hoogte 1.00 m. Het nachthok beslaat ca. 0.60 m van de hokbreedte.
vijf vierkante meter. Voor grotere konijnen zoals Vlaamse Reus en Franse Hangoren komt u al gauw aan een ren van minimaal 10 vierkante meter en overdag een vrije uitloop in de tuin.
Ongeveer 25 - 30 gram voer per kg lichaamsgewicht is voldoende. Jonge reuzen mogen mogen in het begin meer eten omdat ze dan nog in de groei zijn. Een reus is rond 9 maanden volgroeid.
Voor een Duitse Reus betaal je al snel 150 euro of meer bij zo een fokker.
Het ras van het konijn
Over het algemeen zijn er enkele soorten raskonijnen die er niet zo van houden om gehanteerd te worden. Een goede keuze is een hangoorkonijn of een kruising hangoor. Deze zijn van nature erg rustig en relatief gemakkelijk tam te maken.
De Vlaamse reus is een Belgisch konijnenras dat al raszuiver was in de 19e eeuw. Zijn oorsprong ligt waarschijnlijk in het Oost-Vlaamse Gent. Het dier dankt zijn naam aan zijn grootte en zwaarte. In Duitsland werd de Vlaamse reus in 1937 omgedoopt tot Duitse reus en werden ze nog zwaarder gefokt.
Reken voor de ren op een grondoppervlak van minstens 2 m2 per dwergkonijn. Een middelgroot konijn heeft minstens 3 m2 per dier nodig en grote konijnen hebben nog meer ruimte nodig. Hoe meer ruimte, hoe beter.
Ze kunnen in de winter goed buiten blijven, maar je dient ze wel te ondersteunen.
Een dwergkonijn kan hele goede vriendjes zijn met een Vlaamse reus. En je moet niet raar kijken als de kleinste de baas is. Territoriumdrift en hormonen spelen een grote rol in het gedrag van konijnen. Het is heel waarschijnlijk dat er agressie ontstaat als je twee konijnen bij elkaar zet.
Als absoluut minimum moet je 1m2 rekenen per konijn, als het gaat over dwergkonijntjes of een ander klein ras. Voor grotere soorten zoals een Franse Hangoor of Vlaamse reus moet je minstens 2m2 voorzien per konijn. Let op, dit zijn echt wel minima, meer is natuurlijk altijd beter.
De dracht van een konijn duurt tussen de 29 en de 33 dagen. Het is vaak niet goed te zien of een konijn zwanger is. Wanneer je jouw konijn regelmatig weegt dan kun je wel een stijging van het gewicht waarnemen. Het maken van een nest kan ook duiden op schijnzwangerschap.
Zo wordt een stevige klepper zoals de Vlaamse reus zo'n vijf tot acht jaar oud, terwijl een Nederlandse hangoordwerg – mits goed verzorgd – met gemak zijn tiende tot zelfs twaalfde verjaardag haalt. Een rex zit daar ergens tussenin en gaat gemiddeld zes tot tien jaar mee.
Het gemiddelde gewicht van de Duitse reus is 8,5 kilo, maar er bestaan zelfs konijnen die 11 kilo wegen of meer. De levensverwachting ligt iets hoger dan bij de Vlaamse reus, namelijk op zes jaar. De Duitse reus is lief en nieuwsgierig en daardoor een geschikt huisdier.
Konijnen zijn groepsdieren en leven niet graag alleen. Als je overweegt om dit gezelschapsdier aan te schaffen is het beter om twee konijnen samen te houden. Let wel op want niet alle konijnen passen bij elkaar en dat maakt het koppelen soms lastig.
Het liefst zet je een mannetje en een vrouwtje bij elkaar, want over het algemeen kunnen mannetjes en vrouwtjes konijnen het beste met elkaar opschieten. Bedenk natuurlijk wel dat wanneer je een niet gecastreerd mannetjes konijn bij een vrouwtje zet, de kans op gezinsuitbreiding erg groot is!
Elk konijn moet gezelschap hebben van minstens één ander konijn. Ras en afmeting spelen daarbij geen rol: een Vlaamse reus kan de beste maatjes worden met een hangoordwergje. Het geslacht is wel belangrijk.
Het dieet voor je konijn bestaat uit een combinatie van hooi, biks, groente/kruiden en natuurlijk vers water. Fruit en snoepjes zijn een lekkernij voor je konijn en dat mogen ze maar in kleine mate krijgen. Naast het voer dat jij aan je konijn geeft, moet hij ook de blindedarmkeutels die hij produceert, opeten.
Heel zeker! Je konijn houdt ervan vrij en ongehinderd rond te huppelen. In de tuin kan hij de pootjes losgooien en zijn nieuwsgierigheid de vrije loop laten. Toch mag je niets aan het toeval overlaten.
Met een lichaamslengte van ongeveer 75 centimeter, een oorlengte van 20 centimeter en een maximumgewicht van 11,5 kg is dit ras zwaarder dan de Vlaamse reus, maar de grootte is hetzelfde. Bij extreem grote exemplaren bestaat het gevaar dat botten en gewrichten het gewicht van het konijn niet kunnen dragen.
Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
In de eerste plaats denken we dan vooral aan angst en blijdschap, maar een konijn kan ook boosheid, verdriet (zoals bij het verlies van een maatje) en zelfs jaloezie voelen.
Nederlandse hangoordwerg
Dit is ongetwijfeld een van de populairste konijnenrassen ter wereld. Dat heeft alles te maken met het handzame formaat en het goedaardige en vriendelijke karakter van deze konijnen. De Nederlandse hangoordwerg moet veel kunnen bewegen, en heeft speelgoed nodig, om op te kauwen.