Om met een motorrijtuig op de openbare weg te mogen moet het zijn geregistreerd bij de RDW. Het voertuig moet dan voorzien zijn van een goedgekeurde kentekenplaat en je moet in het bezit zijn van een geldig kentekenbewijs.
1 Bij motorrijtuigen op meer dan drie wielen, met uitzondering van bromfietsen, landbouw- en bosbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid en mobiele machines, moeten de kentekenplaten zijn aangebracht aan de voor- en achterzijde van het motorrijtuig op de daartoe bestemde plaats.
Maar als de autoverkopen ineens hard aantrekken, kan het zijn dat de nieuwe kentekens al in 2023 komen.
Papieren kentekenbewijs tonen
Heeft u een papieren kentekenbewijs van voor 1 januari 2014? Dan moet u het voertuigbewijs en het tenaamstellingsbewijs altijd bij u hebben.
Kentekenbewijs bewaren
Let op: bewaar je kentekencard en tenaamstellingscode altijd apart van elkaar. De tenaamstellingscode kun je het beste thuis bewaren. Heb je nog een papieren kentekenbewijs? Bewaar het overschrijvingsbewijs (deel II) dan thuis op een veilige plaats.
Zonder kentekenbewijs deel 3 kon je het voertuig niet verkopen. Je had deel 3 nodig om op het postkantoor het kentekenbewijs om te kunnen zetten naar de nieuwe eigenaar. Het kentekenbewijs deel 3 heet sinds 1 juni 2004 het overschrijvingsbewijs. Vanaf 1 januari 2014 is dit weer vervangen door de tenaamstellingscode.
- Kentekenbewijs deel 1B van de auto die je wilt verkopen. - Overschrijvingsbewijs (deel 2) van de auto die je wilt verkopen. Heb je een nieuwe of occasion gekocht NA 1 januari 2014 dan heb je de kentekencard en de 2 tenaamstellingscodes nodig voor het overschrijven van de auto.
U wilt weten of het verplicht is om een origineel kentekenbewijs bij je in de auto te hebben. Ja, u dient altijd de originele documenten te kunnen tonen indien er door bijvoorbeeld de politie naar wordt gevraagd. Ook buiten onze landsgrenzen. Een kopie is dus niet toegestaan.
Is je inschrijvingsbewijs, of één deel van je tweeledig inschrijvingsbewijs, gestolen of verloren? Doe onmiddellijk aangifte bij de politie. Breng van je tweeledig inschrijvingsbewijs het gedeelte dat je nog hebt, mee. Je krijgt een attest van je aangifte.
Alleen nog S, T, X en Z
Op het moment van schrijven geeft de RDW kentekens met de letter 'S' uit. Deze letter vliegt er letterlijk doorheen. Na de S volgen nog nog kentekencombinaties met beginletter T, X en Z.
De RDW is vorige week gestart met de L als beginletter in de huidige kentekenserie voor personenvoertuigen. Nieuwe auto's krijgen een kenteken met één letter, drie cijfers en twee letters. Het eerste kenteken in de L-serie (L-001-BB) is voor een Volvo, maar die is nog niet op naam van een nieuwe eigenaar gezet.
Ongewenste lettercombinaties op een kentekenplaat
Bijvoorbeeld 12 - ABC - 3. Deze letters kunnen ongewenste woorden of afkortingen vormen. Daarom heeft het kenteken alleen medeklinkers. Sommige lettercombinaties zijn verboden: GVD, KKK, NSB, PKK, PSV, TBS, SS en SD.
Sinds 1 januari 2021 moeten alle (land)bouwvoertuigen die harder rijden dan 25 km/u een gele kentekenplaat voeren. De voertuigen moeten dan wel in 2021 zijn geregistreerd bij de RDW. Niet geregistreerde getrokken voertuigen voeren een witte volgplaat, maar dan mag er maximaal 25 km/u mee gereden worden.
Transito- of doorvoerkentekenplaat. De transitokentekenplaat is voor voertuigen die wel verplicht zijn een kenteken te hebben, maar die geen Nederlands kenteken (gehad) hebben. Deze voertuigen mogen hiermee over de weg door alle landen –wereldwijd – rijden. De kentekenplaat is wit met zwarte cijfers en letters.
Tip: bewaar het kentekenbewijs niet in je auto!
Dat maakt aangifte doen stukken moeilijker. Sommige verzekeraars betalen bovendien minder schadevergoeding uit als je geen kentekenbewijs kunt overhandigen.
Nu staat op het kentekenbewijs (tenaamstelling) deel 1B onderaan de vlg. code: C. 4. c. : de tenaamgestelde kan dmv dit kentekenbewijs niet worden geidentificeerd als de eigenaar.
U kunt een nieuw kentekenbewijs aanvragen bij de RDW. Ook kunt u een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen via de website van de RDW.
Geldig legitimatiebewijs. Het volledige kentekenbewijs. Deze bestaat uit het originele tenaamstellingsbewijs (deel 1B) en het overschrijvingsbewijs (deel 2). Een kentekencard en de tenaamstellingscode is ook voldoende.
De kentekencard en de tenaamstellingscode gaan naar de koper en jij ontvangt als verkoper een vrijwaringsbewijs. Zo ben je niet meer verantwoordelijk voor de belasting, verzekering, apk en eventuele bekeuringen op het kenteken.
Bent u uw kentekenbewijs van uw auto kwijt of is dit gestolen of beschadigd? Vraag dan een nieuw kentekenbewijs aan. U krijgt dan automatisch een nieuwe tenaamstellingscode. Ook als u een deel van het papieren kentekenbewijs (bijvoorbeeld uw Overschrijvingsbewijs) kwijt bent, heeft u een nieuw kentekenbewijs nodig.
Naast het kenteken en de foto van het voertuig, worden ook de gegevens over de locatie, de datum en het tijdstip bewaard. Met behulp van deze gegevens is het mogelijk om de aanwezigheid van een voertuig op een bepaald tijdstip op een bepaalde plaats vast te stellen ten behoeve van de opsporing van strafbare feiten.
Uw rijbewijs wordt ingevorderd wegens snelheid indien u meer dan 50 km per uur te hard heeft gereden. De politie controleert de snelheid normaal gesproken via een boordsnelheidsmeter, radarsnelheidsmeter (lasergun) of trajectcontrole.
De legitimatieplicht
Een toezichthouder moet een legitimatiebewijs hebben dat is uitgegeven door het bestuursorgaan dat hem heeft aangewezen als zijnde toezichthouder. Daarop moeten de naam, hoedanigheid en foto zijn opgenomen. Desgevraagd moet die legitimatie worden getoond.