dek de planten die in de grond staan af met een stukje acryldoek of plastic folie. zet de bakken of potten op een plek waar het vorstvrij is of waar het minder hard vriest. is die mogelijkheid er niet, zorg dan in ieder geval dat de kluit niet uitdroogt. planten niet snoeien voor de winter!
Aardbeienplanten zijn winterhard, maar strenge, aanhoudende vorst kunnen ze niet verdragen. Dek planten die in de grond staan af en verplaats planten in pot naar een vorstvrije plek. Zorg dat je planten zonder bladeren de winter in gaan. De beste tijd om te snoeien is direct na de pluk.
Maak je moestuin winterklaar
Maak de moestuinbak bijvoorbeeld in oktober al schoon. Haal het raster tijdelijk weg en knip daarna alle uitlopers met nieuwe plantjes af. Plantjes die je mooi vindt, kan je tijdelijk in een andere bak zetten. De oude planten kan je weghalen.
Je kunt er zelfs volgend jaar nog opnieuw van oogsten en misschien ook nog het jaar daarna als je goed voor je aardbeiplanten in hangpot zorgt. Je zult dan wel merken dat de verouderende planten ieder jaar minder rijk dragen. Daarom gaan aardbeiplanten bij de telers twee à drie jaar mee. Daarna worden ze vervangen.
Aardbeien kunnen vrij goed tegen kou. Maar als het 's winters langdurig vriest krijgen ze toch een flinke klap en doen ze er lang over om weer bij te komen. Dat merk je aan de opbrengst: die zal dan minder zijn. Om dat te voorkomen kan je ze in de winter afdekken.
Omdat aardbeien planten door de tijd heen genomen minder productief worden, moet je je aardbeienplanten vervangen na twee tot drie jaar vervangen. Uiteraard kun je nieuwe kopen, maar je kunt ook zelf stekken nemen van je oude planten. De beste periode hiervoor is midden augustus.
Bij het snoeien van gekweekte aardbeien moet na de oogst de bladkroon rond het midden van de plant worden afgesneden. Het hart en de jonge scheuten mogen niet beschadigd worden. Op kleine schaal zijn een tuinschaar of een scherp mes geschikte snoeigereedschappen.
Laat de uitloper wel vastzitten aan de moederplant. Pas in augustus knip je de uitlopers los en plant je ze op een eigen plekje uit. Wil je de uitlopers toch direct afknippen? Knip ze dan in juni af, zet ze op water of in potjes aarde tot ze wortels hebben gevormd, waarna je ze ook in augustus uitplant.
Hoe lang aardbeien op dezelfde plek? Groeiwijze. Aardbeienplanten (Fragaria) zijn vaste planten: ze kunnen meerdere jaren op dezelfde plek in de tuin blijven staan en ze overleven de winter.
Laat je alle bloemetjes en vruchtjes zitten dan krijg je veel aardbeien maar ze blijven vrij klein. Aan elke stengel laat je 3 vruchtjes zitten. Die groeien dan uit tot de mooiste en grootste aardbeien die je maar kan bedenken. Ook dit jaar knip je weer alle uitlopers weg.
Eén van de beste manieren om er voor te zorgen dat vogels niet aan je aardbeien komen, is door het plaatsen van insectengaas. Het voordeel van insectengaas is dat deze gaas erg fijnmazig is, namelijk 1,35 x 1,35 millimeter. Het is hierdoor niet mogelijk dat vogels met hun poten en vleugels verstrikt raken in het net.
Aardbeien worden in het najaar gepland, dit kan na een aardappelteelt. Ze blijven vervolgens nog twee jaar op hetzelfde perceel staan. Ook in de kas moet de vruchtwisseling zoveel als mogelijk gerespecteerd worden. In een kas worden meestal tomaten, paprika, komkommer, aubergine als hoofdgewas geteeld.
AARDBEIEN BEWAREN IN DE VRIEZER
Vries ze in! Was de aardbeien, haal de kroon eraf, dep ze droog en leg ze verspreid in een bak of plaat in de vriezer. Laat de aardbeien los van elkaar bevriezen zodat ze niet aan elkaar vast vriezen.
Wanneer aardbeien planten? In principe worden aardbeien het best geplant van eind juli tot half augustus. Dit heeft te maken met het feit dat de uitlopers die de aardbeien vanaf juni beginnen te vormen tegen augustus meestal volgroeid zijn en voldoende wortels gevormd hebben om te verplanten.
Het normale seizoen voor aardbeien loopt van maart tot juni. De aardbeien die in januari in de winkels liggen komen uit Afrika. Alarçon wil wachten tot half februari als de aardbeienoogst uit Spanje beschikbaar komt. Vrijwel alle aardbeien die in de Nederlandse supermarkten liggen zijn van het ras Elsanta.
Kies voor een zonnige standplaats. Zo produceren ze meer vruchten. Halfschaduw kan ook, maar je oogst zal dan kleiner zijn. Aardbeien houden van vruchtbare en goed doorlatende grond.
Dun aardbeiplantjes regelmatig uit
Tenzij je ze uitdunt: laat aan elke tak drie vruchten zitten. Op deze manier ontwikkelen de planten zich bovendien beter. Om dezelfde reden knip je de uitlopers van een- en tweejarige plantjes in een vroeg stadium weg. Zo gaat alle energie uit naar de moederplant.
Voor de beste oogst verwijder je dus alle uitlopers. Maar misschien wil je wel stekken. Redenen daarvoor kunnen zijn: voor een nieuw aardbeienbed want dat vernieuw je bij voorkeur eens per 3 of 4 jaar. Of omdat je meer aardbeienplanten wilt.
Als je aan de voet van de plant kijkt, zie je 3 verschillende steeltjes; 1 ervan heeft meteen een blad, 1 ervan heeft een trosje met bloemen of misschien al aardbeien en 1 ervan is heel erg lang en heeft uiteindelijk een klein mini plantje. Dit is een uitloper, dus knip hem af bij de voet van de plant.
Hou voldoende afstand tussen de planten
Maak een voldoende breed plantgat en zorg ervoor dat de plant niet te diep staat. De ideale hoogte is wanneer de kroon van de plant net boven het grondoppervlak komt. Aardbeienplanten houden van water dus maak de grond daarna goed vochtig en geef regelmatig water.
Eind van de lente of begin van de zomer maakt een aardbeiplant uitlopers boven de grond. Daar kun je stekken van nemen, de beste tijd om stekken te nemen is midden augustus. Pak uitlopers waar voldoende wortels aanzitten op van de grond. Zet er kleine potjes met potgrond onder.
Anderzijds kun je met goede buren veel voor de gezondheid van de grond en de aardbeien doen. Bonen, erwten, koolrabi en radijzen zijn ideale voorgangers. Bij combinatieteelt zijn groenten van prei tot spinazie en uien goede buren.
Deze insecten zorgen voor de bestuiving van de bloemen. Zonder deze medewerkers komen er geen goede aardbeien. Na ongeveer 6 weken zijn de eerste aardbeien rood. Een aardbeiplant heeft gemiddeld drie trossen aardbeien die na elkaar bloeien.
Aardbeiplanten houden van een zonnig plekje! Half schaduw is ook geen probleem. Voor potten of bakken is half schaduw zelfs aan te raden omdat ze dan minder snel uitdrogen. Aardbeien rijpen ook in de schaduw, alleen duurt het dan wat langer.
Aardbeien verzorgen
Aardbeien zijn sterke planten. Het best groeien ze in humusrijke, vruchtbare grond die niet te droog en in de winter ook zeker niet te nat is. Bemest in het voorjaar met een gemengde organische meststof, eventueel aangevuld met wat kalium. Gebruik bijvoorbeeld meststof voor groenten en fruit.