Je kunt slagroom aanlengen met melk of water en er wat maïzena doorheen roeren om qua smaak en consistentie dichter in de buurt van kookroom te komen. Heb je geen kookroom of slagroom in huis? Dan kun je ook roomkaas gebruiken om je soep of saus lekker romig te maken.
Melk heeft in vergelijking met roomsoorten een laag vetpercentage van 0,5% tot 3,5% en is daarom minder geschikt om een romige textuur in een gerecht te creëren. Echter, kun je bijvoorbeeld wel melk gebruiken in een soep in plaats van room voor een variant met minder vet.
Yoghurt. Yoghurt kan een goed alternatief zijn voor room in sauzen en dressings. Doordat het een gefermenteerd product is mag je het niet te hoog verhitten. Laat yoghurt niet meekoken, maar werk je gerecht er op het einde mee af, anders kan je saus schiften.
Maak je eigen kookroom Zelf kookroom maken is onmogelijk. Dit komt omdat kookroom de fermentatie van melk is. Je kunt het dus niet zelf maken, je kunt het alleen in de supermarkt kopen.
Yoghurt en kwark zijn dan een alternatief voor kookroom. Let er met deze zuivelproducten wel op dat het niet gaat schiften wanneer je het warm maakt en laat het niet meekoken.
Het is in principe hetzelfde product, maar dan met minder vet. Dat betekent dat je het niet kunt stijfkloppen. Je gebruikt kookroom meestal om sauzen of soepen een romige smaak of structuur te geven, maar ditzelfde bereik je ook met ongeklopte slagroom of crème fraîche.
Kan ik slagroom gebruiken in plaats van kookroom? Kookroom kan gemakkelijk worden vervangen door ongezoete slagroom. Dit komt doordat kookroom een gezonde variant is van slagroom (in hoeverre is deze gezond te houden). Het is hetzelfde product, alleen dan met een lager vetpercentage.
Wil je je saus of soep iets dikker én romiger maken? Roer het zetmeel door verse slagroom, voeg het toe aan je soep of saus en laat op dezelfde manier kort doorkoken. Je kunt hiervoor ook kookroom gebruiken, dat is namelijk niets anders dan room met zetmeel.
Kun je kokosmelk vervangen door room? Kookroom vervangen door melk Het enige verschil is dat melk weinig vet bevat in vergelijking met kookroom. Je kunt ook kokosmelk gebruiken in plaats van gewone melk of kookroom.
Volle room/slagroom
Hoe hoger het vetgehalte, hoe langer de room stijf zal blijven als je 'm opklopt. Deze room is zonder twijfel het meest veelzijdig: je kunt 'm in zowel warme als koude gerechten gebruiken zoals sauzen, soepen, desserten en uiteraard: quiche! Hiermee zit je dus altijd goed.
Standaard crème fraîche heeft een vetpercentage van 35 procent en is geschikt voor koude en warme bereidingen (dit wordt meestal in professionele keukens gebruikt). Er is ook een demi-crème fraîche met een vetpercentage van 15 procent. Deze halfvolle crème fraîche is alleen geschikt voor koude bereidingen.
Slagroom kan ook zelf gemaakt worden met de volgende ingrediënten: 1l melk. zoveel suiker als gewenst, bijvoorbeeld 200g of 300g suiker. 2 eieren, alleen de dooiers worden gebruikt.
Naast 'normale' kookroom kun je kiezen voor een plantaardige variant, zoals kokosroom of sojaroom. Dit is natuurlijk meteen een goed alternatief voor veganisten of mensen met een lactose-intolerantie.
Andere alternatieven voor kookroom
Wat dacht je van vegan slagroom of plantaardige yoghurt? Beide geven een dikkere structuur aan je gerecht. Een scheutje sojamelk kan ook al wonderen verrichten. Vegan roomkaas, roomspread of crème fraiche geeft je soep meer room.
Yoghurt kan in een warme saus makkelijk schiften. Gebruik het daarom het liefst op kamertemperatuur. Bovendien is yoghurt alleen geschikt om te verfijnen en moet je deze niet laten meekoken.
Crème fraîche en slagroom bevatten beiden veel verzadigd vet. Beide producten hebben een vetgehalte van 35% en staan niet in de Schijf van Vijf. Eet ze daarom liever niet te vaak. Of je bijvoorbeeld een quiche maakt met slagroom of crème fraîche maakt dus niet uit: de een is niet gezonder dan de andere.
Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago. Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
Je kunt sauzen indikken met allerlei bindmiddelen zoals maïzena maar de beste manier om een saus te laten indikken is door ze gewoon te laten inkoken. Laat ze wat langer pruttelen op het vuur zodat het vocht verdampt en de saus vanzelf dikker wordt.
Zorg voor u de slagroom gaat koken, dat deze op kamertemperatuur komt of maak het eerst lauw in een steelpan voor u het goed aan de kook laat brengen. Laat de slagroom niet te heet worden, dan kan het zijn dat het gaat schiften (klonteren).
Slagroom en crème fraîche hebben ongeveer hetzelfde hoge vetpercentage, van rond de 35%. In kookroom en sojaroom is dat percentage een stuk lager, namelijk ongeveer 20%. Maar dat is nog redelijk calorierijk. Je kunt er ook voor kiezen af en toe de extra room achterwege te laten.
Koffiemelk is een ingedikte melk met een hoog vetgehalte en is daardoor prima te gebruiken als vervanger voor room.
Room in melk
Tevoren wordt de melk afgeroomd volgens een standaard: volle melk tot 3,5%, halfvolle melk tot 1,5% en magere melk tot 0,5%.
Room wordt verkregen uit koemelk door het verwijderen van de bovenste vette laag. Het is dus eigenlijk niets anders dan melk met een extra hoog vetpercentage. Hoeveel vocht, vet en andere melkbestanddelen je aan de melk onttrekt bepaalt het vetpercentage.