We bestrijden wintergladheid door zout te strooien. Zout verlaagt het vriespunt met een aantal graden. Hierdoor wordt de weg minder snel glad en ontdooit bestaande sneeuw of ijzel.
Kun je keukenzout in plaats van strooizout gebruiken? Ook keukenzout werkt ter bestrijding van gladheid. Je hebt er minder van nodig dan strooizout en het kost ook minder. Een groot nadeel is wel dat het schadelijker is voor het milieu.
Zout kan vocht uit de lucht opnemen en op die manier het asfalt koelen. Ook haalt zout het vocht uit het asfalt waardoor het minder plakkerig wordt.
Strooi gelijkmatig
Een handvol zout (circa 20gram) per vierkante meter is vaak voldoende. Zorg er wel voor dat u het gelijkmatig verdeelt! Indien u een groot terrein ijsvrij wil houden, is het natuurlijk onbegonnen werk om dit met de hand te doen. In dat geval gebruikt u best een strooiwagentje.
Hoelang strooizout (of pekel) blijft liggen, hangt af van een aantal factoren. Wanneer er veel beweging op de weg is zal het strooizout automatisch verwaaien naar bermen en grassen langs de wegen. Het verkeer zorgt er daarnaast voor dat het strooizout zich beter gaat mengen met het water waardoor het beter oplost.
U mag geen azijn, zout en chloor gebruiken om onkruid te bestrijden. Het effect van deze middelen op het milieu is nog niet beoordeeld. Huis-, tuin- en keukenmiddelen gebruiken tegen onkruid is geen goed alternatief voor gewasbeschermingsmiddelen.
Het is belangrijk preventief te strooien, dus nog vóór het glad wordt. Op die manier kan men een permanente veiligheid van de weg garanderen én houdt men het zoutverbruik in de hand.
2 x per jaar strooien bij wat vochtig weer en alles blijft onkruid vrij. Binnen 2 dagen gaat je onkruid dood (uitkijken voor je plantjes en hagen!). De fabrikant kan variëren, de afgebeelde verpakking is een indicatie en kan ook variëren.
Dit is vooral effectief voor hardnekkig onkruid. Het zout trekt zo al het water uit de cellen van de plant. Hierdoor sterft deze helemaal af.
En daar is strooizout voor gemaakt. Het zout tegen onkruid bestaat echter voor het grootste gedeelte uit grof steenzout. Dit specifieke zout lost langzaam op.
Bomen zijn erg gevoelig voor zout en worden dan ook meteen aangetast. Ook planten houden niet van te veel zout en kunnen uiteindelijk ook enorm uitdrogen. Als het zout op het blad terecht komt, sterft het blad af. Ook zorgt te veel zout in de bodem ervoor dat de planten uit kunnen drogen.
Zout onttrekt namelijk water uit de grond dat de wortels van de planten nodig hebben voor hun voeding. Dit probleem komt het meeste voor als er daadwerkelijk zout in de bodem zit. In hoge concentraties kan zout ook invloed hebben op de voedingsstoffen in de grond.
'Zout maakt het moeilijk voor planten om water uit de bodem op te nemen. Daarnaast is natrium, dat in zout zit, zelfs giftig', aldus Pierik. 'We ontdekten dat een plant bij een snufje zout in de bodem niet meer uit de schaduw kan groeien, maar er ook niet aan doodgaat.
Strooizout is gewoon keukenzout (NaCl) maar wel minder zuiver. Vroeger werd het zout vaak roze gekleurd om het te onderscheiden van consumptiezout. Aan wegenzout is een anti-klontermiddel toegevoegd.
Voor het vrijmaken van opritten en parkings is zuiver strooizout zoals Safe Road Salt ideaal! Het bevat namelijk de juiste verhouding fijn en grof zout dat zorgt voor een topresultaat. Hierdoor is het zout geschikt voor zowel preventief als curatief gebruik.
De strooiwagens worden geladen met een mengsel van pekel (zout water) en zout. Het smeltpunt van zo'n mengsel ligt ongeveer 10 graden lager dan dat van water. Bij een temperatuur van min 5 graden is een kilo strooizout nodig om 11,5 kilo ijs te laten smelten.
De rijksoverheid zegt daarom dat u geen azijn ter bestrijding van onkruid in de tuin mag gebruiken; het is geen goed alternatief voor wettelijk goedgekeurde middelen. TIP Alle soorten azijn, chloor en zout, puur en verdunt, zijn schadelijk voor het milieu. Gebruik het daarom niet in de tuin.
Onkruid verdelgen met bodembedekkers
Dan kunt ook kiezen voor bodembedekkers tegen onkruid. Boomschors of houtsnippers zijn voorbeelden van goede bodembedekkers. Doordat de schors of houtsnippers het zonlicht ervan weerhouden om tot de bodem door te dringen, kan er geen onkruid meer groeien.
De makkelijkste manier om onkruid te bestrijden is heel simpel: heet water! Dit maakt de eiwitten in de onkruidplanten namelijk kapot en hierdoor gaan de planten dood. Door het onkruid te bestrijden met heet water breng je geen schade aan je tuin en is deze binnen de kortste keren onkruidvrij!
Verbod op schoonmaakazijn in de tuin
De verboden op azijn gelden alleen op schoonmaakazijn! Natuurazijn mag gebruikt worden, maar werkt minder goed vanwege het lagere gehalte azijnzuur.
Rijkswaterstaat houdt bij hoeveel zout er op de rijkswegen gestrooid wordt. Dit seizoen is er tot nu toe bijna 12 miljoen kilogram zout gestrooid. Vorig jaar was dit iets meer dan 56 miljoen en dit is allebei weinig vergeleken met het tienjarig gemiddelde van 90 miljoen kilogram per jaar.
Strooiwagens van Rijkswaterstaat hebben afgelopen winter (2021-2022) ruim 41 miljoen kilo zout gestrooid tegen iets minder dan 100 miljoen kilo gemiddeld. Dat is een stuk minder dan in de winter van 2020-2021. Toen strooide Rijkswaterstaat 135 miljoen kilo zout van de 250 miljoen kilo die voorradig is.
Bewaar strooizout op een droge plaats
Geopende zakken strooizout bewaar je op een droge plaats. Want zout trekt vocht aan en als het nat wordt, gaat het klonteren. Er bestaan speciale zoutkisten of zoutbakken om strooizout droog te bewaren. Zo heb je de hele winter op de juiste plekken goed zout bij de hand.