In de Nederlandse taal gebruiken wij het plastic.
Het is niet duidelijk of het zelfstandig naamwoord plastiek als synoniem voor plastic en het bijvoeglijk naamwoord plastieken tot de standaardtaal in België gerekend kunnen worden. In België worden plastiek en plastieken geregeld op die manier gebruikt, vooral in de spreektaal.
Taaltip: plastic afval / plasticafval
Plasticafval wordt als één woord geschreven in een zin als 'De verpakking kan bij het plasticafval. ' Het gaat om een samenstelling, met de betekenis 'afval dat uit plastic bestaat', 'overtollig plastic dat weggegooid kan worden'.
Andere namen voor kunststof zijn polymeren of plastic(s). Het woord polymeer is uit het Grieks afgeleid, poly is veel en meer betekent deel.
Het plastic dat in de zeeën terechtkomt, verteert niet. Het valt uit elkaar in steeds kleinere stukjes, die ook nog eens steeds giftiger worden. Door al die kleine deeltjes plastic in het water veranderen de oceanen in een plastic soep.
Het woord 'plastic' is afkomstig van het het Latijns 'plasticus' en het Griekse 'plastikos' en wordt sinds de zeventiende eeuw gebruikt in de betekenis van 'in staat om te vormen'. De huidige betekenis van plastic als een stof die kan worden omgevormd dateert uit 1905 (oorspronkelijk in de context van tandvormen.
Plastic maakt niet alleen een vuilnisbelt van de kusten, maar schaadt ook de levensomgeving van zeedieren. Dieren raken verstrikt in grotere stukken plastic, en verwarren kleinere stukjes voor voedsel. Het inslikken van plastic deeltjes kan de vertering van voeding verhinderen.
Thermoharders zijn harde plastics. Je kunt ze niet bekrassen en je kunt er moeilijk een stukje afbreken. Thermoharders houden dezelfde vorm als je ze verwarmt. Toepassingen van thermoharders zijn stopcontacten, surfplanken, vliegtuigen, tennisrackets, zeilboten, vulling voor matrassen en kussens (PUR-schuim).
Het eerste door mensen gemaakte plastic werd in 1855 uitgevonden door Alexander Parkes; hij noemde dit plastic Parkesine (later celluloid genoemd). De ontwikkeling van kunststoffen is gekomen van het gebruik van natuurlijke plastic materialen (bijv.
De zee vervuilt steeds meer
Veel dieren hebben hier last van zoals koralen, zeeschildpadden en walvissen. Ook olie- en gaswinning op zee en de plastic soep zorgen vormen een grote bedreiging voor het leven in zee en voor ons mensen.
Plastic komt op verschillende manieren in de oceaan terecht: Afval (dat door mensen wordt achtergelaten of per ongeluk door de wind in zee wordt geblazen) Illegale dumping of onjuiste verwerking van afval. Lekken van stortplaatsen.
Het grootste 'plasticeiland', de Great Pacific Garbage Patch (GPGP), ligt tussen Hawaï en Californië en is drie keer de grootte van Frankrijk. Per vierkante kilometer drijft daar minstens 1 kilo afval in het water, maar soms wel meer dan 100 kilo.
De meest gebruikte kunststoffen zijn polyetheen (LDPE en HDPE) en polypropeen (PP). Deze kunststoffen worden veel gebruikt in verpakkingen, naast PET. Belangrijke kunststoffen in de bouw zijn polystyreen (PS en EPS), PVC en PUR.
Plastic is een verzamelterm voor kunststof materialen die gemaakt worden uit grondstoffen als aardolie, aardgas en planten. Plastic is opgebouwd uit polymeren. Dit zijn lange ketens moleculen die uit dezelfde bouwstenen bestaan. Plastic zijn zogenoemde kunstmatige polymeren verkregen uit meestal de grondstof aardolie.
Plastic heeft een nare eigenschap: het vergaat niet. In de natuur of in zee valt het langzaam uit elkaar in steeds kleinere stukjes, maar het blijft plastic. Dieren kunnen plastic niet verteren, als ze het opeten kunnen ze er dood van gaan.
Vanaf nu varen twee bemande schepen de oceaan op die elk een uiteinde van de barrière door de plasticsoep trekken. Met een snelheid van bijna drie kilometer per uur sleuren de schepen de plasticschepper precies langzaam genoeg door de zee om de barrière het plastic mee te laten nemen, maar niet meer los te laten.
Verval komt op gang door een complex proces van chemische reacties, waardoor het materiaal uiteenvalt en bacteriën afbraakproducten van het polymeer kunnen opeten. Dat proces verloopt traag, maar het lijkt erop dat een deel van het zwerfplastic via die route in de loop der jaren kan verdwijnen.
Volgens onderzoek van #PlasticFreeJuly en verpakkingsdetaillist RAJA UK staat India bovenaan de lijst van grootste vervuilers wereldwijd met maar liefst 126,5 miljoen kg per jaar plastic wat in de oceanen terechtkomt. Ook China en Indonesië staan bovenaan de lijst van grootste plasticvervuilers in onze oceanen.
Het schoonste zwemwater in Europa is te vinden aan de kust van Cyprus. Ook in Malta, Griekenland en Kroatië is het zeewater van "excellente" kwaliteit, evenals het water in de meren van Oostenrijk. In Nederland is 93,4 procent van het kustwater goed of uitstekend.
Onze Noordzee behoort tot de schoonste en veiligste zeeën ter wereld.
Momenteel wordt er geschat dat er ca. 100 tot 150 miljoen ton plastic afval in onze oceanen en zeeën ronddrijft. In totaal spreken we over een gebied van minstens 700.000 km² tot misschien zelfs meer dan 15.000.000 km² waarin de ganse waterkolom ernstig is vervuild, vanaf het wateroppervlak tot de zeebodem.
Afvalputje van de mensheid
Deze plastic soep bestaat uit een mix van grote en kleine stukjes plastic, met veel drijvend piepschuim aan het wateroppervlak en uiteengevallen plastic dat op grotere diepte zweeft.