Zuivelproducten zoals yoghurt, kwark en karnemelk zijn belangrijk voor de gezondheid van onze botten. Dat komt doordat in zuivelproducten de voedingsstoffen calcium en eiwitten zitten.
Als je niet lactose-intolerant bent en gaat voor een naturelvariant van kwark, is kwark zeker wel gezond te noemen. Het zit vol goede eiwitten, bevat calcium én helpt je extra vitamine B2 binnen te krijgen. Wil je graag wat kilo's kwijt, dan is magere kwark een goed idee.
Vitamines in kwark
Een schaaltje kwark levert je zo'n 40 procent van wat je dagelijks aan vitamine B2 nodig hebt en voor vitamine B12 is dit zelfs 50 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. De hoeveelheid calcium in kwark is gelijk aan die in yoghurt en melk.
Hoeveel zuivel per dag: kwark
Wanneer kwark niet je enige zuivelbron is, dan is 1 kom van 200-250g of een halve bak kwark voldoende. Eet je kwark voor spieropbouw? Dan kun je de portie mogelijk verhogen van een halve bak tot 1 bak kwark van 500g. Voor een vrouw van 50-70kg is een halve bak ruim voldoende per portie.
Is kwark gezond? Magere kwark zonder toegevoegde suikers en smaken, is zeer gezond. Kwark bevat veel calcium en vitamine K2.
– In de categorie magere kwark is de winnaar: de milde naturel kwark van Campina. Relatief veel eiwitten, weinig koolhydraten waarvan suikers en weinig vet. En maar liefst 15,4 gram koolhydraten waarvan suikers per 100 gram.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Eet een beetje kwark
Het totaal vermijden van voedsel voor bedtijd kan heel slecht zijn voor je afval-doelen. Eet daarom een beetje kwark voor het slapengaan. Het is niet alleen rijk aan proteïne, maar het bevat ook aminozuur tryptofaan.
Magere en halfvolle melk en melkproducten (zuivel) zoals 30+ kaas, magere en halfvolle yoghurt en karnemelk passen in Nederland in een gezond voedingspatroon. Het nemen van zuivel hangt samen met een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2.
Kies puur. Skyr heeft net zoveel gezonde eigenschappen als yoghurt en kwark, en daarbij net wat meer eiwit. De IJslandse zuivel scoort flink qua populariteit omdat het mager is, maar toch een volle smaak heeft en je maag lekker lang een vol gevoel geeft. Skyr is daarmee een echte krachtpatser onder de zuivelproducten.
Als sporter word je niet voor niks aan de magere kwark (naturel) gezet. Magere kwark bevat het hoogste gehalte aan eiwit in vergelijking tot volle kwark of bijvoorbeeld magere vruchtenkwark.
Deze 0% vet kwark bevat tenminste 35% minder calorieën dan onze volle kwark. Almhof 0% vet kwark is van nature hoog in eiwit, een natuurlijke bron van calcium en bevat vitamine B2, B6 en B12. Dat is zorgeloos genieten!
* Optimel magere kwark met magere yoghurt is van nature een bron van calcium en proteïne. Calcium is goed voor je botten en proteïne draagt bij aan de groei en onderhoud van je spieren. * Gevarieerde voeding en gezonde leefstijl zijn belangrijk.
1. Magere en halfvolle yoghurt en kwark zijn over het algemeen gezondere keuzes dan volle varianten: laatstgenoemde varianten bevatten meer verzadigde vetten. Let ook zeker op teksten als 'room' op de verpakking: dat is een indicatie dat je te maken hebt met een volle variant.
0,9 microgram vitamine B12 zit in 100 gram kwark.
Kwark wordt namelijk bereid van magere melk, waardoor je magere kwark krijgt. Aan volle kwark wordt nog room aan toegevoegd om het vetgehalte op peil te brengen (Vandaar ook die lekkere romige smaak). Het verschil zit dan ook in het vetgehalte, eiwitten en koolhydraten.
Zuivel is van nature leverancier van het mineraal calcium. Het Voedingscentrum adviseert ouderen om 3 tot 4 porties melk- of melkproducten én 40 gram kaas per dag te gebruiken. Samen levert dit 80 tot 90% van de Dagelijkse Referentie Inname (DRI) van calcium.
In koemelk zit heel veel melkvet en melksuiker. Dit melkvet en melksuiker kan voor sommige mensen moeilijk worden verteerd. Sommige mensen merken dit door buikpijn, vermoeidheid, vage klachten of diarree. Ook stijgt je bloedsuikerspiegel wanneer je zuivelproducten neemt en barst melk van de groeihormonen.
Lactose levert energie en vetten zorgen onder andere voor een gebalanceerde hormoonhuishouding en voor bescherming van onze cellen en organen. Vitaminen die je in zuivel kunt vinden zijn vitamine A, D, B2, B12 en B11 (foliumzuur).
Vermijd het liefst ook chocolade, omdat hier vaak cafeïne in zit waardoor je een wakkerder gevoel kunt ervaren. De volgende etenswaren kun je beter laten staan voordat je naar bed gaat: Vet voedsel, zoals vette kaas en worst en snacks uit de frituurpan. Heel scherp voedsel, zoals pepers, scherpe tapenades en meer.
Kun je de slaap niet vatten? Ga dan naar de keuken en eet een banaan. Dit fruit bevat stofjes die je lichaam helpen om te slapen, zoals kalium en magnesium. Ook zitten bananen boordevol met tryptofaan, een aminozuur dat de aanmaak van slaaphormoon melatonine en stimuleert.
Conclusie. Volle kwark zou meer kunnen verzadigen dan magere kwark, bij een gelijk hoeveelheid qua gewicht. Volle kwark bevat veel vet en magere kwark nauwelijks en vet heeft een verzadigend effect. Magere kwark verzadigt zeer waarschijnlijk meer, wanneer je uitgaat van een gelijkwaardige hoeveelheid calorieën.
melk, yoghurt, kwark of plantaardige zuivel en eventueel wat fruit: Ben je niet echt actief dan is 25-40 gram voldoende, heb je een actieve levensstijl dan is een ontbijt van 40-50 gram voor jou geschikt.
Je zult je vast ook wel eens hebben afgevraagd, waar het verschil nu zit in een “ gewone” kwark en een “ Franse” kwark. Nou…. eigenlijk niets. De benaming “ FRANSE” kwark is voornamelijk afgeleid van het feit dat kwark oorspronkelijk afkomstig is uit Frankrijk, waar het FORMAGE FRAIS ( verse kaas ) heet.
Skyr is gezonder dan vergelijkbare zuivelproducten als yoghurt en kwark. Het bevat (bijna) geen vet, weinig calorieën, weinig koolhydraten en suikers, veel eiwitten en veel calcium, kalium, magnesium en fosfor. Skyr is dus gezond. Ook voor de bloedsuikerspiegel.