Inclusiviteit ontstaat met het uitspreken van de wil om te veranderen, naar jezelf en anderen. Creëer je vervolgens een veilige omgeving, dan zullen anderen dat voorbeeld volgen. En of die veilige omgeving nu op Slack, social media of fysiek op kantoor is, het doel is om met een open blik naar de wereld te kijken.
Wat is inclusiviteit? Inclusie, of inclusiviteit, gaat over wie ergens aan mag meedoen, wie mag meepraten en wie meebeslist. En wie vooral niet. Inclusie is het omgaan met grenzen, leiderschap, macht, privileges, conflicten, verschillen en overeenkomsten.
Geef de OR ruimte om diversiteit te stimuleren door bijvoorbeeld onderwerpen te agenderen en het instemmingsrecht te gebruiken bij sociaal beleid. Geef de OR zijn adviesrecht bij de benoeming van bestuurders en schep ruimte voor het voordrachtrecht van de OR als er een nieuwe commissaris wordt gezocht.
In een inclusieve werkomgeving komen alle medewerkers meer tot hun recht. Geef aandacht aan thema's als diversiteit, gelijkwaardigheid, inclusie en een positieve sociale impact en laat zien hoe je wilt omgaan met deze onderwerpen.
de voordelen van diversiteit en inclusie
Het zorgen voor diversiteit in je teams is niet alleen belangrijk vanuit een moreel en ethisch perspectief, maar het is ook van belang voor het welzijn, de productiviteit en de prestaties van je medewerkers.
Een inclusieve organisatie maakt zo goed mogelijk gebruik van de diverse talenten en vermogens op de arbeidsmarkt. In een inclusieve werkomgeving komen alle (toekomstige) werknemers tot hun recht, ongeacht hun leeftijd, levensfase, functieverblijfsduur, geslacht of herkomst. Alle medewerkers worden gerespecteerd.
Als inclusieve werkgever zorg je ervoor dat iedereen meedoet. Iedereen voelt zich welkom en veilig op de werkvloer van jouw organisatie. Dat is nog belangrijker in deze krappe arbeidsmarkt. Je weet verschillen in personen te benutten en je ziet de meerwaarde ervan in.
In een inclusieve omgeving voelt iedereen zich erkend, herkend en gerepresenteerd. In de huidige maatschappij zien we vaak een maatschappelijke 'norm' die herhaald en bevestigd wordt. Kijk bijvoorbeeld naar de mensen in advertenties of in films of series.
Iedereen hoort erbij. In een inclusieve samenleving kunnen mensen met een beperking precies dezelfde dingen doen als mensen zonder beperking. Zelfstandig reizen, zelfstandig stemmen, zelfstandig studeren, zelf beslissen waar ze wonen en werken.
Inclusieve groei betekent een gelijke verdeling van zowel financiële als niet-financiële welvaart.
Inclusief leiderschap stimuleert de waardering en de uitwisseling van verschillende achtergronden, perspectieven en ideeën die teamleden hebben. De leidinggevende zorgt ervoor dat er binnen een team een veilige omgeving is waarin iedereen ideeën naar voren kan brengen en er naar elk teamlid wordt geluisterd.
Inclusie staat voor gelijkwaardigheid en volwaardig burgerschap, en komt voort uit het sociaal-politiek perspectief op mensen met een functiebeperking, die de verantwoordelijkheid voor de handicap deels bij de samenleving legt.
Inclusieve HR-professionals moeten in kaart brengen welke vaardigheden al aanwezig zijn in het personeelsbestand en welke ontbreken om een divers team te creëren in alle delen van het bedrijf. Dit zodat er een balans kan zijn en het volledige potentieel van multi-generationele teams kan worden benut.
Een inclusief werkklimaat veronderstelt een omgeving waarin inclusief gewerkt kan worden.
Inclusief werken
Hoe zij in hun team en op hun afdeling met elkaar omgaan. Hoe zij ervaren dat de organisatie (management , staf) met hen omgaat. Hoe zij zelf met mensen buiten hun team of buiten de organisatie omgaan.
Inclusief werk creëert een nieuwe dynamiek binnen de organisatie waardoor ze opnieuw in vraag gesteld moet worden. Dat leidt tot het verhelderen van kennis, expertise en gebruiken die in de hoofden van de medewerkers aanwezig zijn maar vaak niet duidelijk zijn. Het doet de maturiteit van een bedrijf groeien.
Het streven is een onderwijssysteem waar alle kinderen zoveel mogelijk samen naar dezelfde school gaan. Dus ook leerlingen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, ontwikkelingsachterstanden, gedrags- en emotionele problemen of specifieke leermoeilijkheden.
Een divers publiek of personeel biedt kansen
hebben minder blinde vlekken en zijn innovatiever omdat ze vanuit verschillende invalshoeken denken. kunnen sneller en beter inspelen op de wensen en behoeften van de doelgroepen. hebben een sterk imago bij mensen met migratieroots.
Mensen met psychiatrische problemen of verstandelijke beperkingen willen net als andere burgers 'erbij horen' en zoveel mogelijk meedoen in de maatschappij. Dit 'erbij horen en meedoen' noemen we ook wel sociale inclusie.
Bij inclusieve zorg staat de vraag centraal wanneer en waarom verschil ertoe doet in de zorg. Het maakt de stapeling van factoren zichtbaar die maakt dat mensen geen toegang hebben tot goede zorg. Dat is juist in de zorg, waar biologische en sociale factoren nauw met elkaar verbonden zijn, van belang.
Doel van het programma is om te komen tot wat we inclusieve mobiliteit noemen – dat mensen met een beperking grotendeels zelfstandig kunnen reizen, zich thuis voelen in het openbaar vervoer, minder hindernissen ervaren en op een prettige manier met (voor zover nodig) het doelgroepenvervoer kunnen reizen.