In het algemeen slaan mannen meer vetmassa op rond de buik. Mannen gaan dan meestal ook sneller afvallen op de buik dan op andere plaatsen. Vrouwen daarentegen slaan meestal meer vet op rond hun bovenbenen en heupen. Zij gaan daar meestal eerst afvallen voor ze meer bij hun buik gaan afvallen.
Bij de vraag: “Waar val je het eerst af?” denk je meestal meteen aan het verschil tussen het onderhuidse vet op je benen, buik en bovenlichaam. Maar wat blijkt, is dat mensen met overgewicht voornamelijk eerst visceraal vet verliezen. Visceraal vet is het vet binnen in de buikholte, tussen de organen.
Je lichaam slaat vet in grote hoeveelheden in de buik en onder de huid. Het buikvet bevindt zich in de buik rondom de organen. Het onderhuidse vet kan overal zitten; zoals in je gezicht (denk aan de onderkin) en rondom de billen en bovenbenen.
In het extracellulaire milieu worden vezelachtige stroken gevormd die de weefselstructuren verstoren. Door deze banden kunnen de adipocyten niet verder uitzetten. Ze kunnen geen lipiden meer opnemen. De lipiden worden vervolgens naar de vitale organen gestuurd, zoals de lever, de spieren en het hart.
Aankomen in vetmassa
Eet je 1000 kcal extra per dag, wat een grote uitdaging is, dan kom je aan een overschot van 5000 kcal per week. Een kilo lichaamsvet is 7000 kcal. Op een week tijd kan je dus misschien iets meer dan een halve kilo aankomen, als je geen krachtsport doet.
Jammer genoeg niet zo gek veel: 500 extra calorieën per dag eten (die je dus niet verbrandt) gedurende een week zal er al voor zorgen dat je een kilo bijkomt. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat je met gemak enkele kilo's zwaarder terugkomt van een all-inclusivevakantie in het buitenland.
Vet is opgebouwd uit de atomen koolstof, zuurstof en waterstof. Als je vet verbrandt, worden deze atomen omgezet in water en CO2. Voor iedere 10 kilo die je afvalt, zet je lichaam 1,6 kilo om in water. Dat vocht plas, poep of zweet je er inderdaad uit.
Je vetcellen
Wanneer je afvalt, gebeurt het tegenovergestelde: je verbruikt meer energie dan je aan calorieën binnenkrijgt, waardoor je lichaam het opgeslagen vet gaat aanspreken om je energielevel op peil te houden. Hierdoor krimpen je vetcellen.
Nee, je kunt niet zwaarder worden als je minder eet dan je nodig hebt. Als je minder energie via eten en drinken binnenkrijgt dan je verbruikt, val je in principe af. Wel is het belangrijk om op een gezonde manier minder te gaan eten.
Welk lichaamsdeel valt het snelst af
In het algemeen slaan mannen meer vetmassa op rond de buik. Mannen gaan dan meestal ook sneller afvallen op de buik dan op andere plaatsen. Vrouwen daarentegen slaan meestal meer vet op rond hun bovenbenen en heupen.
Als je 10 kilo vetmassa verliest, dan verlaat zo'n 8,4 kilo massa het lichaam via de longen als CO2 en 1,6 kilo als water. 'Met andere woorden, het leeuwendeel van het gewicht dat we verliezen ademen we uit, voornamelijk als CO2 en deels als water,' vertelt Matthys.
Buikvet ontstaat met name door eenzijdige en/of ongezonde voeding. Denk daarbij aan veel geraffineerde suikers, verzadigde vetten en weinig groentes en vezels. Ook spelen een gebrek aan beweging, onderbroken nachtrust en een teveel aan stress een rol bij het ontstaan van buikvet.
"Mannen en vrouwen met een gemiddelde groottte moeten 3 à 4 kg afvallen of bijkomen om een verschil in hun gezicht te zien," zegt Nicholas Rule, professor aan de universiteit van Toronto.
Schommelingen in het gewicht hebben veelal te maken met wisselingen in de hoeveelheid vocht. In de loop van de dag houd je vocht vast. Daarom weeg je 's avonds sowieso meer dan 's morgens. Ook veel zoutrijke voeding zorgt ervoor dat je lichaam meer vocht vasthoudt en je dus ook iets meer weegt.
Om één kledingmaat te verliezen, zou je ongeveer vier kilo aan vet moeten kwijtraken. Voor zij die liever in calorieën dan in kilo's tellen: vermenigvuldig dat getal gewoon met 7000 (ja, om een kilo aan vet te verliezen moet je gemiddeld zo'n 7000 kcal verbranden).
20 kilo dat is zo ongeveer het gewicht van een deftig gevulde valies als je op reis vertrekt. 20 kilo dat zijn 500 zakjes met chips, of 121 porties frieten of 2.500 chocotoffs. Of, in dit geval, een grote, zware, lompe en zelfs ietwat stinkende, emmer met puur vet.
De eerste klachten kunnen zijn: snel moe, snel koud, verminderde concentratie en duizeligheid. Uiteindelijk kan de eetlust steeds minder worden, treed misselijkheid op en krijg je steeds minder energie.
Strak lichaam in 30 dagen
Wie echt obees is en 25 kilogram moet afvallen om op een gezond gewicht te komen, zal zeker een half jaar geduld moeten hebben. Je kan wel 5 kg vet verliezen in een maand, maar het verschil zal je nog niet zo goed zien omdat het in verhouding niet zo veel is.
Als je bijvoorbeeld 's ochtends 2 kilo minder weegt dan de avond ervoor, ben je vooral vocht verloren. Als je op een week tijd 2 kilo lichter bent, is de kans groter dat je ook vet verloren bent.
Helpt zweten bij het verliezen van gewicht: het vonnis
Lang verhaal kort. Nee. Hoeveel je zweet bepaald niet hoe fit je bent en ook niet hoeveel calorieën je verbrandt.
Er bestaat een makkelijke manier om te beoordelen of je te maken hebt met los vel zonder veel vet, of dat je vetpercentage in die vellen nog te hoog ligt. Pak simpelweg met duim en wijsvinger een stukje vel en als je meer dan een paar millimeter kunt vastgrijpen zit er nog teveel vet in.
's Avonds kun je 1,5 tot 2 kilo zwaarder zijn dan 's morgens. Vergelijk een ochtendmeting dus niet met een avondmeting. Waar komt dit verschil vandaan? Gedurende de dag eet en drink je en dus raken maag, blaas en darm steeds gevulder.
Ook al heb je een dag (of een weekend) ontzettend veel en ongezond gegeten, gooi dan niet (we herhalen: niet) direct je gezonde eetpatroon in de prullenbak. Eén dagje losgaan is namelijk helemaal niet zo erg als je misschien denkt.
Wat je allemaal moet eten om een halve kilo aan te komen? Denk aan twee pizza's (2.000 calorieën), een grote zak chips (1.000 calorieën) en een chocoladereep (500 calorieën). Dat is dus bovenop wat je normaal eet op een dag en zonder dat je sport.