In het tweede sollicitatiegesprek is er meer ruimte om over jezelf te vertellen en je ideeën uit te drukken. Laat je enthousiasme en interesse blijken met de vragen die je stelt. Dit kunnen bijvoorbeeld vragen zijn over de rol, het team waarin je komt te werken of de organisatie.
Vaak zit er bij het tweede sollicitatiegesprek een nieuw gezicht aan tafel. Een directe collega of een leidinggevende bijvoorbeeld. In dat geval zal je vragen krijgen die je ook tijdens het eerste gesprek hebt gehad. Soms spreek je in de tweede ronde uitsluitend andere mensen.
Voorbeeld reactie op uitnodiging tweede sollicitatiegesprek:
Wat leuk dat we wederom in gesprek gaan! Ik kijk met veel plezier terug op onze eerste kennismaking waarin ik een completer beeld van [naam organisatie] en de functie heb gekregen.
Tijdens het afsluiten van het sollicitatiegesprek is het verstandig om de belangrijkste punten nog één keer samen te vatten. Een korte herhaling van jouw passie, match met het bedrijf en de interesse in de functie is een slimme manier om een sterke laatste indruk te maken.
Als er een klik is, is het heel goed mogelijk dat je uitgenodigd wordt voor een tweede sollicitatiegesprek. Waar er tijdens het eerste gesprek om en nabij 8 personen worden uitgenodigd, worden er voor het tweede sollicitatiegesprek ongeveer 3 personen uitgenodigd.
In het tweede sollicitatiegesprek is er meer ruimte om over jezelf te vertellen en je ideeën uit te drukken. Laat je enthousiasme en interesse blijken met de vragen die je stelt. Dit kunnen bijvoorbeeld vragen zijn over de rol, het team waarin je komt te werken of de organisatie.
Hoelang je precies moet wachten op het telefoontje na de sollicitatie is afhankelijk van wat is afgesproken. Is daar niets over gezegd? Houd dan rekening met een termijn van vijf tot zeven werkdagen. Als je dan nog niets gehoord hebt, kun je overwegen om zelf contact op te nemen.
Wat is een zwak punt? Nou bijvoorbeeld iets wat je niet zo goed kunt, waar je geen verstand van hebt, waar je niet vaardig in bent of waar je geen inzicht in hebt. Ons systeem brengt met zich mee dat wij snel op zwakke punten gefocust zijn. Dat is niet alleen op school zo.
Passie, erkenning en zelfontplooiing zijn voorbeelden van intrinsieke motivatie. Om een sterk antwoord te geven op de vraag “Waarom wil je hier werken?”, is het aan te raden om te focussen op de factoren die je intrinsiek motiveren. Intrinsieke motivatie vertaalt zich namelijk direct in een voordeel voor de werkgever.
Als je sollicitatiegesprek aanvoelt als een gesprek en niet als een kruisverhoor, is dat volgens Indeed een goed teken. Ook is het een goed teken als de interviewer de tijd neemt om je vragen over de baan volledig te beantwoorden.
Je moet de sterke punten aangeven die waarde kunnen toevoegen aan jouw functie en de organisatie helpen om te groeien, terwijl de zwakke punten die je noemt voornamelijk niet aan je functie gerelateerd moeten zijn, en niet teveel aan jou als kandidaat mogen blijven kleven.
Gemiddeld duurt een sollicitatiegesprek 40 minuten. Maar uit onderzoek blijkt dat 33% van de recruiters in de eerste 90 seconden van het gesprek al weten of ze de sollicitant wel of niet aannemen. Belangrijk dus dat je direct een goede indruk maakt. Een goede voorbereiding is daarbij van essentieel belang.
De sollicitatie zelf nabellen helpt je in het eerste geval af van je twijfel en je kunt de persoon aan de lijn direct bedanken voor de kans. Mocht je het niet geworden zijn, dan kun je vragen op welke basis deze beslissing genomen is. Zo ben je in staat te werken aan verbeterpunten.
Vertel (opnieuw) waarom jij de juiste kandidaat bent
Vat nog eens goed (en kort) samen wat jij als persoon komt brengen en wat jouw toegevoegde waarde is voor het bedrijf. Vertel waarom jij de juiste kandidaat bent voor de functie. Welke kwaliteiten heb jij, waarmee jij je onderscheid van de rest.
Wat je wel kunt doen, is een bedankmailtje sturen. Het liefst dezelfde dag nog. Een gevaar is wel dat je die bedankmail te lang maakt. Zeker als je een slecht gevoel bij het gesprek hebt, is dat gevaar groot.
Een klikgesprek: wat is dat? Een klikgesprek is onderdeel van de sollicitatieprocedure. Tijdens een klikgesprek ontdek je of er een goede klik is met je werkgever. Klikgesprekken vinden meestal plaats op locatie, maar kunnen ook plaatsvinden via de telefoon of door te videobellen.
Voor jou als leidinggevende is een 1 op 1 meeting hét moment om vertrouwen en mentorschap te tonen. Voor jouw teamlid is dit waarschijnlijk de enige kans om hun functie en werkzaamheden te bespreken. Zorg er daarom voor dat de gesprekken regelmatig, en het liefst iedere week, plaatsvinden.
Derde sollicitatiegesprek
Tijdens dit gesprek heb je de mogelijkheid om te onderhandelen over het salaris en de secundaire arbeidsvoorwaarden. Het is nog een hele kunst om hier het maximale uit te halen, dus lees ook onze tips voor een succesvol arbeidsvoorwaardengesprek.
Na het sollicitatiegesprek
Komt er een vervolggesprek dan geeft het je houvast. Ook is het handig om te noteren wie je wanneer gesproken hebt en waarover. Het kan van pas komen bij een vervolg of als je elkaar ergens anders ontmoet.