De kans op branden in zonnepanelensystemen is erg klein: Volgens onderzoek van TNO komt brand voor bij 0,014% van de installaties.
Zonnepanelen vormen een kleine elektriciteitscentrale op het dak van je woning. Bij daglicht wekken je zonnepanelen continu stroom op. Kortsluiting in de kabels of aansluiting, kan brand veroorzaken. Het is daarom van groot belang dat je zonnepanelen op de juiste manier worden aangesloten.
Kans op brand door zonnepanelen zeer klein
Dat is een brandrisico van 0,0029 procent. In opdracht van de RVO onderzocht TNO brandincidenten met fotovoltaïsche (PV) systemen in Nederland. Dit rapport uit maart 2019 rekent dat bij 0,014% van de ongeveer 170.000 in 2018 geplaatste PV-systemen brand ontstaan is.
Schade-experts schatten dat zelfs op 80 tot 90 procent. Bij in-dak zonnesystemen zijn de dakpannen vervangen door zonnepanelen. Het brandgevaar bij op-dak systemen is minder groot doordat je nog een brandwerende laag tussen de panelen en het isolatiemateriaal van je dak hebt liggen, namelijk de dakpannen.
Veel leveranciers geven aan dat de zonnepanelen zelfreinigend zijn. Dat zeggen ze omdat ze niet willen dat u rekening gaat houden met onderhoudskosten. Want dat zorgt voor een langere terugverdientijd en dan zou u misschien kunnen besluiten om af te zien van uw investering.
Financiële nadelen. De investering die je moet doen is hoog, en de terugverdientijd lang. Ook is er geen landelijke subsidie meer beschikbaar waarmee je je zonnepanelen kunt financieren. Het leveren van energie aan je energiemaatschappij is ook niet heel erg rendabel.
Soms is het simpelweg te heet voor zonnepanelen. Bij een omgevingstemperatuur van 30 graden kan een zonnepaneel in de volle zon al gauw 60 graden worden. Dat is niet handig: bij elke graad boven de 25 (van het zonnepaneel) neemt het vermogen met bijna een half procent af.
Bij hogere temperaturen kunnen zonnepanelen oververhit raken en gaan ze juist minder stroom leveren. Daarom zijn er 'zwetende zonnepanelen' in ontwikkeling: door middel van vloeistof worden de panelen afgekoeld wanneer ze te warm worden.
Zonnepanelen vatten vooral vlam door slechte verbindingen van stekkers waarmee de panelen met elkaar verbonden zijn. Uit onderzoek blijkt dat de meeste branden ontstaan bij systemen waarbij de panelen fungeren als dakpannen, de zogeheten indaksystemen.
Als je zelf de eigenaar bent van het pand waarop de panelen worden geplaatst, dan kun je de zonnepanelen laten meeverzekeren in de opstalverzekering. Op deze manier ben je verzekerd voor schade door brand, maar bijvoorbeeld ook voor schade door onweer, hagel of bliksem.
Hoe groot is de kans op een brand? Niet erg groot! De kans op een brand in jouw huis is namelijk maar 1 op 65, dus maar 1,5 procent. Een kleine kans, maar een toch niet te onderschatten risico.
Omvormers en power optimizers kunnen hoge temperaturen bereiken als gevolg van hoge omgevingstemperaturen door direct zonlicht, door onvoldoende ruimte rondom het apparaat of vanwege slechte ventilatie in de ruimte waarin ze geïnstalleerd zijn.
De elektrotechnische installatie is de grootste boosdoener
De bekendste oorzaak van woningbrand is een defect aan of verkeerd gebruik van elektrische apparaten en een niet goed functionerende stoppen- of groepenkast. Om dit te voorkomen kun je zelf al veel doen.
Zonnepanelen die in Nederland verkocht worden, moeten gecertificeerd zijn. Ze hebben dan bijvoorbeeld een 'TüV-keurmerk'. De testen die bij zo'n keurmerk horen, moeten vooral productfouten in de eerste jaren van de levensduur uitsluiten. Je mag er dus vanuit gaan dat je panelen de eerste jaren zonder problemen werken.
Onze omvormers hebben een bedrijfstemperatuur van -20 tot +50 graden Celsius. Ze mogen binnen en buiten hangen. Een koelere ruimte heeft de voorkeur ten opzichte van een warme ruimte, maar denk ook aan wat het makkelijkst is voor het aanleggen van de bekabeling.
Zonnepanelen kunnen helaas kapot gaan. Zo kunnen panelen vanuit de fabriek soms al niet optimaal functioneren, kan er transportschade ontstaan of kan het paneel kapot gaan door schade van buitenaf zoals storm, stenen of vogels. Er kunnen zogenaamde microcracks ontstaan.
Koeling zonnepanelen
Onder de zonnepanelen wordt een ruimte vrijgelaten, waardoor geforceerd lucht wordt geblazen die de panelen koelt. De koeling van zonnepanelen met lucht is bijzonder, zegt Sarine Driehuis van DK: “Normaal gesproken vindt dergelijke koeling met water plaats.
Kan ik door aanraking van een zonnepaneel een elektrische schok krijgen? Over het paneel zelf loopt geen stroom. Er ontstaan door de serieschakelingen in de panelen gevaarlijk hoge spanningen, maar door hoge veiligheidseisen zijn zonne-panelen even veilig als huishoudelijke toestellen.
Opbrengst zonnepanelen in de winter
Zonnepanelen vangen namelijk geen warmte op, maar licht. Daarom wekken ze ook in de winter gewoon energie op. Doordat de dagen korter zijn in de winter en de zon lager staat, vangen ze alleen wel minder licht op. Daardoor is het rendement lager.
Zonnepanelen werken namelijk minder goed in de hitte. Hoe zit dat? Professor Wim Sinke van TNO legt uit: hoe warmer een zonnepaneel is, hoe minder goed het werkt. En op dagen als deze wordt zo'n paneel bloedheet: rond de 65 graden, 30 graden hoger dan de omgevingstemperatuur.
Voor het verwijderen van de nesten is het vaak nodig om de zonnepanelen te verwijderen. Dat wilt u natuurlijk voorkomen. Plaats daarom altijd gaas tegen vogels, zodat er geen mogelijkheid is om onder de panelen te komen. Het beste kunt u dus direct een vogelwering aanbrengen als u zonnepanelen laat plaatsen.
De zonnepanelen brengen elk jaar 0,5% minder stroom op. Stroomprijs in 2023: 40 cent per kWh (voor de eerste 2.900 kWh, prijsplafond), 70 cent voor alles daarboven; in 2024: 50 cent per kWh; in 2025: 30 cent per kWh; in 2030: 25 cent per kWh. Stroomprijs voor stroom die je niet kunt salderen: 9 cent per kWh.
Spanje, het land met enorm veel zonuren, maar waar het minste gebruik wordt gemaakt van zonnepanelen en andere groene energiebronnen. Dit komt door de zo genoemde zonbelasting in Spanje. Wekt u stroom op, betaalt u hier extra belasting voor.
MilieuCentraal zegt: "Zonnepanelen op uw dak is een goede investering. En dat blijft het, óók als de salderingsregeling wordt afgebouwd." Het afbouwen van de salderingsregeling heeft wel invloed op de terugverdientijd van de zonnepanelen. Momenteel is de gemiddelde terugverdientijd ongeveer 7 jaar.