Om ervoor te zorgen dat je beddengoed niet meer in elkaar draait tijdens het wassen of drogen kun je het uiteinde van de stof het beste vastbinden. Bijvoorbeeld met een elastiekje of sokkenknijpers. Doordat de opening nu afgesloten is kan de stof niet meer in elkaar verwikkeld raken en één grote prop vormen.
Er zijn verschillende trucjes om te voorkomen dat het beddengoed niet meer in elkaar draait. Je kunt het uiteinde van een sloop of dekbedovertrek vastbinden met een stukje elastiek. Je kunt ook sokkenknijpers gebruiken om de openingen dicht te maken. Veiligheidsspelden kun je beter niet gebruiken.
Geloof het of niet, maar wanneer je het beddengoed in de droger gooit, doe er dan een paar tennisballen bij. Deze gaan stuiterend de droogbeurt door en voorkomen dat je verse was verstrikt raakt. Hoe simpel kan het zijn!
Door het beddengoed regelmatig te wassen, verwijder je deze vieze stoffen en houd je het fris en hygiënisch. Wat betreft het verschonen van het bed, is het aanbevolen om dit minstens één keer per week te doen. Dit betekent dat je het bed opmaakt met schone lakens, kussenslopen en dekbedovertrek.
In theorie zouden handdoeken en beddengoed prima samen in de wasmachine kunnen, ze kunnen immers op dezelfde temperatuur gewassen worden. Helaas zorgt deze combinatie ervoor dat je beddengoed eerder slijt en geven handdoeken pluisjes af die, vooral tijdens het drogen, overal aan blijven plakken.
Je kunt echt niet alles op hetzelfde programma wassen. Sommige stoffen beschadigen of worden vaal als ze op een verkeerd programma gewassen worden. Kleding met een mix van bijvoorbeeld wol, viscose of zijde kan krimpen tot kabouterproporties of beschadigd raken als het met andere kledingstukken een trommel deelt.
Handdoeken en ondergoed samen wassen
Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet. Of handdoeken en ondergoed dan samen gewassen worden, of je doet het ondergoed bij je andere kleren, dat maakt dan niet zoveel uit.
Matrassen, moltons, hoeslakens en dekbedden worden altijd een beetje vochtig doordat je transpireert tijdens het slapen, ook geef je warmte af. Warmte en vocht is belangrijk voor een bacterie om te groeien. Daarom is het essentieel om elke dag je bed en het dekbed te luchten.
Onder de lakens verdampt dat vocht niet allemaal en zo'n vochtige omgeving is ideaal voor schimmels en bacteriën om te vermenigvuldigen. Een veelvoorkomende 'bedschimmel' is de Cladosporium. Deze schimmel kan astma en longontsteking veroorzaken en kan ook leiden tot schimmel- en kalknagels.
Hoe vaak moet u de molton wassen? Belangrijk is om uw beddengoed, kussensloop en hoeslaken elke week of tweewekelijks te wassen. Uw molton hoeslaken kunt u het beste om de twee weken samen met uw beddengoed wassen. Maar u kunt deze ook maandelijks wassen.
“Tijdens het wassen zal de stof spontaan die onnatuurlijke buiging van 180 graden proberen te reduceren, waardoor ze tijdens het constante draaien in de machine binnenstebuiten kunnen draaien. Je kan dat bijvoorbeeld ook merken als je na het wassen je overtrek uitschudt en je hoeken niet meer mooi uitkomen.
Wasdrogerballen zijn ronde ballen die je in de droger plaatst om je kleding zachter te maken en kreukels te verminderen. Ze werken door in de droger te stuiteren en de stoffen te verzachten terwijl ze ook lucht tussen de kleding door circuleren.
We adviseren je in ieder geval om op een temperatuur van minimaal 60 graden te wassen. Daarmee gaan huisstofmijt, schimmels en bacteriën dood.
Wastips voor dekbedovertrek en hoeslaken
Doe niet meer dan één Lits Jumeaux of tweepersoons dekbedovertrek en niet meer dan twee eenpersoons dekbedovertrekken tegelijk in de machine. Was ook je hoeslaken apart, anders is de kans groot dat deze in het dekbedovertrek rolt in de wasmachine.
Laad je wasmachine nooit te vol. Je beddengoed heeft ruimte nodig in de wastrommel om rond te kunnen draaien en helemaal schoon te worden. Je beddengoed en je handdoeken was je het best niet samen. (Ruwe) handdoeken geven pluisjes af en kunnen je bedtextiel beschadigen en zo de levensduur verkorten.
Een synthetisch dekbed kan prima in de wasmachine. De meeste dekbedden van synthetisch materiaal zijn wasbaar op 60 graden. Check voor de zekerheid het waslabel van jouw dekbed.
Slapen zonder onderbroek of pyjama is hygiënisch
Door het dragen van een warme pyjama, creëer je de perfecte broedplaats voor bacteriën en schimmels. Als je naakt slaapt, geef je schimmels en bacteriën geen kans, omdat de boel beter doorlucht.
Een glad laagje op de lakens
Tijdens een nachtje slapen laat je zweet, talg en dode huidcellen op je lakens achter. Hierdoor komt er een glad laagje op je lakens. De smurrie is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Daardoor voel je het verschil tussen een schoon bed en een bed waar een nacht in geslapen is.
Door uw dekbed te luchten en op te schudden maakt u de vulling lekker luchtig en los. Met mooi weer kunt u het dekbed buiten hangen zodat het 's avonds weer lekker fris is. Hang uw dekbed echter niet in de zon; de temperatuur in het dekbed kan dan al snel oplopen tot 70 graden!
Onderzoek wees namelijk uit dat huisstofmijt meer kans krijgt als je je bed toedekt. Huisstofmijt, of van die kleine beestjes die allergieën kunnen veroorzaken, houden het meest van warme, vochtige plekken. Je bed bijvoorbeeld, want 's nachts verlies je dode huidcellen en vocht, en dat is net waar ze dol op zijn.
Door je bed open te leggen, kan het luchten en zal je bed langer fris blijven. En naast dat je bed hierdoor wat langer lekker ruikt en geen klamme boel wordt, is het ook fijn om de huisstofmijten zich niet in grote getalen te laten vermenigvuldigen.
Hier zijn enkele argumenten die het gebruik van een laken ondersteunen: Voor netheid om te voorkomen dat je dekbed vuil wordt. Voor een koelere nachtrust in maanden met warm weer.
Bekijk donkere was wassen voor meer instructies. Bonte was en witte was kun je beter niet bij elkaar doen. Witte kleding kan namelijk de kleuren van de bonte was overnemen. Stralend witte t-shirts komen dan licht roze de wasmachine uit als je ze bijvoorbeeld met een rode broek gewassen hebt.
Handdoeken, washandjes, vaatdoekje, schoonmaakdoekjes en dweilen was je bij elkaar, zonder kleding erbij. Dan kun je namelijk heet wassen, wat goed is voor om zowel de was als de wasmachine te reinigen. Lees handdoeken wassen, voor een handig stappenplan en veel tips. Beddengoed wassen doe je ook apart.
Tip 7: Was niet op een hoge temperatuur
In de meeste gevallen worden je handdoeken prima schoon op een temperatuur van 30°C tot 40°C.