Houd rekening met Legionella besmetting van stilstaand kraanwater. De kraan 30 seconden door laten lopen met heet water verlaagt deze kans op besmetting (Valente 2003).
Spoel een brandwond direct 10 tot 20 minuten met lauw water uit de kraan. Spoel een bijtwond 15 minuten als het dier misschien besmet is met hondsdolheid. Spoel andere wonden 1 tot 2 minuten onder de kraan met lauw water.
'Wondlekkage' tijdens de eerste dagen na een operatie is normaal: het lichaam is aan het werk om de wond te genezen en daarbij kan veel vocht vrijkomen. Maar als de wond langer dan negen dagen vocht blijft lekken, dan kan het een voorbode zijn van een infectie.
Het verband mag na 3 dagen verwijderd worden, zo nodig kunt u een ander verband of pleister op de wond aanbrengen. U mag na 3 dagen weer douchen. Het is geen probleem dat de wond nat wordt, wel is het belangrijk dat u de wond goed droog dept (niet wrijven).
Een te droge wond zorgt voor korsten wat de wondgenezing vertraagt en meer pijn geeft. Vaak wordt gekozen voor een verband dat voorkomt dat de wond te vochtig wordt, maar aan de andere kant voorkomt dat de wond uitdroogt. Soms is er een holte onder de huid aanwezig. Dit wordt een ondermijning genoemd.
Wat is een gele wond? Deze gele wond duidt erop dat de tweede huidlaag (de dermis) beschadigd is. In de meeste gevallen heelt dit vanzelf weer. Als er sprake is van pusvorming, heb je misschien een ontstoken wond.
Een zachte straal lauwwarm kraanwater voor de wondreiniging is aan te raden om het patiëntcomfort te verhogen. Daarnaast is in de literatuur beschreven dat vloeistof kouder dan lichaamstemperatuur vasoconstrictie veroorzaakt en mogelijk een negatief effect op de wondgenezing kan hebben (Magson 2006).
12 -24 uur: bij wonden tussen de 12 en 24 uur zal de huisarts het risico op infectie moeten afwegen tegen het cosmetische belang van een wond sluiten. > 24 uur: wonden ouder dan 24 uur sluiten wordt niet geadviseerd.
Houd de wond 12 uur droog (of 24 uur als de wond in het ziekenhuis gehecht is). Komt er nog vocht of bloed uit de wond? Draag dan een verband tot de wond droog is.
Een snelle en ongestoorde genezing vindt dus altijd plaats onder een pleister, een steriel wondverband of een kompres. Dat inzicht ligt ook aan de basis van het principe van vochtige wondgenezing. Niet in de droge lucht, maar juist in een vochtig milieu kan nieuw huidweefsel zich makkelijker vormen.
Wat zijn de moeilijkste operaties die je uitvoert? “Van alle operaties die ik uitvoer zijn de slokdarmkan- keroperaties het lastigst en het zwaarst voor de patiënt.
Ze willen de beschadiging zo snel mogelijk repareren. Speciaal vocht uit de bloed- en lymfevaten voert afval en bacteriën weg, zodat er geen infectie ontstaat. Dit goedje heet wondvocht en is doorgaans dus een teken van goede genezing.
Een chirurgische wondinfectie ontstaat meestal binnen 30 dagen na de operatie. Een geïnfecteerde wond zorgt voor overlast en pijn. Dit willen we uiteraard voorkomen. Een kleine operatiewond sluit in principe tussen 24 en 48 uur.
Er zijn verschillende oorzaken waarom sommige open wonden maar niet willen genezen. De wond kan bijvoorbeeld erg groot zijn of vervuild. Het kan dan dat er hulpmiddelen nodig zijn om het proces voorspoedig te laten verlopen. Als een wond niet binnen een maand geneest, dan is er sprake van een chronische wond.
Het vocht is helder of een beetje rood door bloed. Dit is wondvocht.
Wanneer er sprake is van grotere acute wonden of chronische wonden verloopt de genezing sneller als de wond vochtig blijft. Dit komt doordat de cellen meer kunnen bewegen en de moleculen die van invloed zijn op het genezingsproces sneller naar de wond worden gebracht.
Maar waarom jeukt een wond? Het jeukende gevoel geeft aan dat het genezingsproces aan de gang is. Een jeukende wond ontstaat doordat er tijdens de wondgenezing een vochttekort ontstaat rondom de wond.
Wanneer de wond na een aantal dagen droog is, is verbinden niet meer nodig. Als er dan kans bestaat op wrijving of schuiven van kleding over de wond, kunt u de wond bedekken met een gaasje of een pleister. De hechtingen lossen niet vanzelf op. Na 7 tot 10 dagen kunt u de hechtingen laten verwijderen door uw huisarts.
1: Als de cellen van de genezende wond zich samentrekken, worden jeukzenuwen geactiveerd. Deze laten de hersenen weten dat de wond jeukt. 2: De hersenen registreren jeuk, met krabben tot gevolg. Pijnzenuwen in de wond worden actief en laten de hersenen weten dat het pijn doet.
Conventionele hechtingen kunnen kleine witte puntjes littekenweefsel achterlaten, vooral als ze te lang blijven zitten , dus zorg ervoor dat je duidelijke instructies meekrijgt van je arts, en op de hoogte bent van wanneer de hechtingen eruit moeten gehaald worden.
Op die plekken staat er bij bewegen te veel spanning op de wondranden. Hechten: De huisarts kan uw snijwond ook hechten: hoe eerder hoe beter, liefst binnen 12 uur (heel soms ook nog wel binnen 24 uur na ontstaan van de wond).
Gebruik minstens 5 dagen lang vaseline om de gewonde huid vochtig te houden. Vaseline voorkomt dat de wond uitdroogt; uit onderzoek is gebleken dat die droogte juist weefselschade en dus een vertraagde wondgenezing veroorzaakt.
Zout heeft geen eigen receptor, zoals peper. 'Als je zout strooit in een wond, trek je het vocht uit de cellen.
In het begin kan het spoelen pijnlijk zijn. Het is verstandig om toch even door te zetten. Elke dag zal het uitspoelen beter gaan en minder pijnlijk zijn. Als de pijn eenmaal weg is, moet u nog drie dagen doorgaan met spoelen.
Door zijn natuurlijke samenstelling en door de diverse vervuilende stoffen die het kan bevatten, doet zeewater een wond meer kwaad dan goed. Zeewater is bijtend (vanwege het zout) en irriteert de wond. Het kan de wond zelfs dieper maken en zo de wondheling vertragen.