Methodisch werken houdt in dat je volgens een vaste werkwijze werkt. Je doorloopt steeds een aantal stappen die regelmatig geëvalueerd worden. Op basis van de evaluatie van de zorg/ondersteuning vindt bijstelling plaats.
Wat zijn de 3 fases van methodisch werken? Wat doe je bij de voorbereiding (fase 1)? Wat doe je bij de uitvoering (fase 2)? Wat doe je bij de afronding (fase 3)?
Methodisch handelen = het handelen volgens een vaste, weldoordachte manier om daarbij op een zo effectief en efficiënt mogelijke manier het doel te bereiken dat men voor ogen heeft. Methodisch handelen is een proces, dat zowel doen als denken omvat.
Methodisch werken bevat een aantal stappen: verzamelen van informatie, vaststellen van behoeften en problemen, vaststellen van doelen, vaststellen van en plannen van activiteiten, uitvoeren van de activiteiten volgens planning, evalueren en zo nodig bijstellen van de zorg en ondersteuning.
Een methodiek is een geheel van methoden, procedures, richtlijnen, hulpmiddelen en technieken dat kan worden gebruikt voor hulp aan of behandeling van kinderen, jongeren en/of ouders. Voorbeelden van methodieken zijn oplossingsgericht werken, systeemgericht werken en competentiegericht werken.
Een hulpverlener en cliënt ervaren beiden spanning in het contact. De hulpverlener oefent druk uit op het werken aan doelen en acties, terwijl de cliënt andere dingen be- langrijker vindt. De cliënt wil misschien alleen zijn 'ei' kwijt.
Als sociaal werker of hulpverlener in een wijkteam is het belangrijk dat je methodisch handelt en gestructureerd werkt. Dat betekent dat je stelselmatig, geordend en voor de cliënt navolgbaar werkt, met een concreet resultaat voor ogen. Dit hulpmiddel helpt je daarbij.
Waarom methodieken gebruiken? Methodieken zijn goed om uitwisseling in groep te stimuleren. Ze zorgen voor dynamiek en afwisseling en spreken de verschillende leerstijlen aan. Goed gekozen methodieken dragen bij tot het succes van een bijeenkomst.
Het begrip methodiek verwijst naar het geheel van op theorieën gebaseerde wijzen dat wordt gebruikt om een bepaald doel te bereiken. Methodieken bestaan niet uit één wijze van doen (zoals een methode), maar zijn een combinatie van verschillende wijzen.
methodiek: samenhangende set methoden, of een overkoepelende methode die diverse submethoden omvat. methodologie: hulpwetenschap die de manieren bestudeert waarop problemen moeten worden opgelost; leer van de te volgen methoden; de theorie en principes achter de methode of methodiek.
Beperkt aantal plaatsen beschikbaar. In de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking wordt het methodisch werken gezien als een heel belangrijk aspect van professionaliteit en vakmanschap. Daarnaast staan zeggenschap en betrokkenheid van de cliënt hoog in het vaandel binnen de zorg.
Je doorloopt immers volgens een vast patroon de stappen van die methodiek. Methodisch handelen gaat echter een stapje verder: binnen het doorlo- pen van de stappen van de methodiek pas je de principes van doelgericht en procesmatig werken toe.
De zeven karakteristieken van methodisch werken in het sociaal werk die wij onderscheiden zijn: doelgericht, systematisch, situationeel, relationeel, versterkend, moreel en tastend.
Hieronder geven we een samenvatting. Een van de bekendere methodieken in de zorg is de PDCA cyclus ook wel de kwaliteitscirkel van Deming genoemd, met de uitwerking in de fases: Plan – Do – Check – Act. De basis van methodisch werken komt in allerlei uitwerkingen en op verschillende niveaus in organisaties terug.
Goed samenwerken is van doorslaggevend belang voor het behalen van de gewenste resultaten bij werk waar meerdere personen bij betrokken zijn. Als werknemers het werk goed op elkaar afstemmen, elkaar ondersteunen en werk van elkaar overnemen, neemt de werkdruk vaak fors af.
Assertief ben je als je zowel je eigen belang als dat van de andere persoon in het oog houdt. Een belangrijke eigenschap om goed te kunnen samenwerken. Als je goed om kunt gaan met diversiteit kun je met heel veel verschillende mensen samenwerken.
Systematisch, volledig en op professionele manier manier uitvoeren van onderzoeken. Techniek is gericht op het verkrijgen van de volledige en juiste informatie. Omgevingsfactoren worden op juiste manier meegenomen in het onderzoek.
Interventies zijn de werkwijzen die je als professional inzet om cliënten te helpen hun doelen te bereiken op het gebied van functioneren, participatie en welzijn. De interventiedatabank bevat beschrijvingen van interventies.