Het bitloos rijden van een paard kan om verschillende redenen gedaan worden. Bijvoorbeeld in geval van gebitsproblemen of pijn aan de tong, het tandvlees of de winkel heeft het bitloze hoofdstel zich bewezen als overgangshoofdstel.
Tijdens het onderzoek komt naar voren dat de gemiddelde pijn gerelateerde gedragingen tijdens rijden met bit 23 was. Na gemiddeld 35 dagen bitloos rijden was dit 2 pijn gerelateerde gedragingen (nogmaals het waren dezelfde paarden). Je kunt dus concluderen dat bitloos rijden de pijn met 87% vermindert.
Veel mensen vinden dat zielig, maar je krijgt juist gedoe als het bit te los hangt en niet bij het tandeloze gedeelte, de lagen, zit. Punt vier is dat de neusriem niet nodig moet zijn om de mond gesloten te houden. Bij verkeerd gebruik van het bit zie je duidelijk een open mond.
Zowel een bit als een bitloze optoming geven een paard geen vervelend gevoel of doen een paard geen pijn als een paard dit object draagt.
“Begin in de rijbaan of eventueel in een longeercirkel. Het is eigenlijk gewoon een kwestie van doen, begin met de stap en breidt dit uit tot een rustig drafje en eventueel galop. Bijna alle paarden reageren positief op bitloos rijden, maar het is altijd even wennen voor ze”, legt Marieke uit.
' Een fabel rondom mok is dat je niet mag rijden op een paard. Dat mag gerust, het is zelfs belangrijk om goed met het paard te bewegen. Zolang het paard niet kreupel is vanzelfsprekend, want de korsten kunnen pijnlijk zijn. Feit is dat paarden met veel behang gevoeliger zijn voor mok.
Een bitloos hoofdstel is een goede keuze voor sterke paarden die duidelijke instructies nodig hebben en constant moeten leunen. Deze oefent druk uit op de kin, de wangen en de nek door de gekruiste kinbanden en geeft zo duidelijke en gedifferentieerde signalen.
Deze kleine balletjes, afkomstig van een gespecialiseerd bedrijf in Atlanta, VS, zijn een ware traktatie voor het paard, en een goede oplossing voor paarden die problemen ervaren wanneer ze het bit in de mond hebben. Wanneer het paard spanning in de mond en kaak heeft kan dit leiden tot tandenknarsen.
Als een paard onrustig is met het bit – door er bijvoorbeeld steeds op te bijten of te schudden met het hoofd – kan dat een teken zijn van gebitsproblemen. Proppen maken betekent dat een paard hooi kauwt, er een balletje van maakt en het daarna weer uitspuugt.
Paarden bijten om zoveel verschillende redenen: om te spelen, om te domineren of te beschermen, bij spanning, pijn of angst, bij het allogroomen of het liefdesspel, omdat ze koekjes willen, omdat ze je niet leuk vinden, ze iets moeilijk vinden of je te dicht staat, enz.
Een verrassende studie toont aan dat het gebruik van een zweep bij paarden net zoveel pijn kan doen als bij mensen.
Als je een paard z'n gang laat gaan, dan kiest hij niet voor topsport. Dan traint hij niet elke dag om steeds sneller over steeds hogere hindernissen te springen. Of om in steeds extremere dressuurhoudingen te kunnen lopen.
Pessoa bit
De extra ringen geven het bit een hefboomwerking waardoor de ruiter sterker kan inwerken, bijvoorbeeld om je paard op te vangen tussen de hindernissen in. De werking van een pessoa bit moet niet onderschat worden, want de hefboomwerking is veel scherper dan je als ruiter soms beseft.
Een hackamore hoofdstel is een bitloos hoofdstel dat de paardenmond niet stoort. Een hackamore hoofdstel geeft druk achter de oren, onder de kin en op het neusbeen. De sidepull is het ideale bitloze hoofdstel om mee te beginnen als je bitloos wilt rijden met je paard.
Paarden zijn geschikte rijdieren, omdat ze een sterke rug en sterke benen hebben. Ze zijn groot en sterk genoeg om door een volwassen mens bereden te worden. Ze kunnen dat bovendien over een lange afstand volhouden.
Momenteel is het in alle takken van de sport, met uitzondering van de springsport en de endurance, nog niet toegestaan om bitloos te rijden op wedstrijden. Ook organiseert de KNHS dit jaar een testwedstrijd voor bitloos rijden.
De reden van het hoofdschudden is veelal dat er iets in het hoofd van het paard in de knel zit. Meestal is dit de Trigeminus zenuw. Deze zenuw loopt door de oogkas en door het kaakgewricht, over het voorhoofd en vertakt zich naar het gebit. Ook problemen aan het gebit kunnen zo hoofdschudden veroorzaken.
paarden net als mensen wel eens op hun tong bijten? Dit kan -net als bij ons- verschillende oorzaken hebben: vallen of struikelen, of gewoon een ongelukje bij het eten.
Wanneer een paard kauwt, wordt zijn speeksel als het ware geklopt en ontstaat er een randje schuim om zijn mond. Dit is dus een natuurlijk proces. Een schuimende paardenmond zegt dus in principe niets anders dan dat het paard zijn kaken beweegt.
Vroeger hadden wetenschappers het idee dat dieren geen emoties kunnen voelen. Tegenwoordig zijn de meeste mensen (wetenschappers en ervaringsdeskundigen) het er over eens dat dieren, en dus ook paarden, wel degelijk emoties ervaren.
Dat kunnen verschillende dingen zijn, maar de tong uit de mond is zonder twijfel een teken van discomfort of pijn. Punt is dat een paard een bit in zijn mond helemaal niet zo comfortabel vindt hoe je het ook wend of keert. De meeste paarden accepteren het bit wel, maar de mond is een uiterst gevoelig lichaamsdeel.
Tegenwoordig blijkt dat het centrale zenuwstelsel en stress, in welke vorm dan ook, hier invloed op heeft. Tandenknarsen kan één van de volgende oorzaken hebben, maar vaak is het een combinatie van: Stress en spanningen; Erfelijke factoren (bij 40-60% speelt erfelijkheid een rol!);
Als een paard de oren plat in de nek heeft liggen is hij erg boos. Je kan dan beter een beetje uit de buurt blijven, vooral wanneer je het paard niet goed kent. Een paard dat boos is kan namelijk happen, bijten of schoppen. Het kan ook zijn dat een paard bang is (voor jou) en jou zo op een afstandje wil houden.
Een paard dat op rust staat is waarschijnlijk geen onbekend beeld voor je. Het is een ingenieus, energiebesparend systeem waardoor het lijf in de ontspanning kan en dus de gelegenheid heeft om te herstellen.
De paarden bewegen elkaar door middel van lichaamstaal, waarbij bijten of dreigen te bijten gebruikt kan worden. Zeker in de omgang tussen hengsten onderling, zul je best wel eens bijtgedrag zien. Paarden kunnen ook spelend bijten, je ziet dit vooral bij jonge hengsten.