De beten kunnen erg jeuken, vandaar dat de mijten “straw itch mite” worden genoemd in het Engels. De meeste beten van korenmijten komen voor op de romp, nek, armen en soms in de liesstreek. In extreme gevallen kunnen de beten infecties, koorts, overgeven en gewrichtspijn veroorzaken.
Mensen krijgen het door de schurftmijt. Het beestje is zo klein dat je hem niet kunt zien op de huid. De mijt graaft gangetjes in de huid en legt daar eitjes. Schurft komt regelmatig voor in Nederland.
Mijten zijn kleiner dan 1 mm en hiermee haast onzichtbaar voor het blote oog. Ze lijken op kleine spinnetjes en hebben een bol lijf met acht poten. In Nederland komen veel soorten mijten voor. Sommige zijn vervelend voor de mens en zuigen bloed.
De oogstmijt, Latijnse naam Trombiculidae autumnalis, ook wel rode fluweelmijt genoemd, is een heel klein helderrood spinnetje. Er bestaan over de wereld duizenden verschillende soorten van. Dit spinnetje leeft in de bodem en op bomen en struiken en is voor de mens volledig ongevaarlijk.
Wassen op 60 graden
Het is voldoende om een keer in de zes weken op deze manier te wassen. Ook kunt u textiel, zoals knuffels, vijf dagen in de diepvries leggen. Bij -20 graden gaan de huisstofmijten namelijk ook dood. Spoel hierna de materialen goed uit, om de dode mijten en de allergenen te verwijderen.
Korenmijten en oogstmijten zijn kleine spinachtigen die kunnen voorkomen in stro, hooi en andere gedroogde grassen, graan, erwten en (tuin)bonen. De oogstmijt heeft een voorkeur voor gras en gazon. Beten van deze mijten lijken sterk op vlooienbeten en kunnen erge jeuk veroorzaken.
Je denkt er misschien liever niet over na, hoeveel en welke beestjes er allemaal in je bed wonen. En al helemaal niet wat ze daar precies uitspoken. Sta ons toe je even met de kriebelige realiteit om de oren te slaan: in een gemiddeld bed wonen zo'n twee miljoen huisstofmijten. Je leest het goed: twee miljoen.
De overleving bij kamertemperatuur (21°C) en 40-80% luchtvochtigheid is 24-36 uur. Het vermogen van de mijt om te besmetten neemt af naarmate hij langer van de huid af is (Walton 2007). In het algemeen zijn de mijten dood na 3 dagen (72 uur) bij kamertemperatuur (18-20°C) zonder contact met mensen.
Wassen op een temperatuur van 60°C of hoger doodt de mijten en hun eitjes. Kies bij een allergie voor een matras met een afritsbare tijk die je op 60°C kunt wassen. Vergeet ook het beddengoed niet. Dat zijn niet alleen de (hoes)lakens en slopen, maar ook de dekbedden en kussens.
Net als bacteriën en gisten worden ook mijten op de huid van de meeste (volwassen) mensen aangetroffen. Het gaat daarbij om twee soorten uit de Demodex-familie die in de haarzakjes en talgklieren leven, respectievelijk de Demodex folliculorum en Demodex brevis. In principe heb je geen last van al deze 'beestjes'.
Iedereen heeft mijten
Daarom hebben de onderzoekers sinds 2013 gezichtsmonsters verzameld van ruim 400 mensen. Op basis van de monsters stelden ze vast dat 100% van de mensen boven de 18 gezichtsmijten heeft. Het is de eerste keer dat er een groep beestjes is beschreven die op alle mensen voorkomt.
Helaas is de mijt niet gemakkelijk te vinden. Vaak zijn vele huidafkrabsels nodig om één mijt te vinden. De behandeling bestaat uit het toedienen van het antiparasitaire middel Stronghold®, 3 maal met telkens 2 weken tussentijd (druppels in de nek).
Schurft voorkomen
Zo maak je de kans om besmet te raken kleiner: Vermijd huidcontact met iemand die besmet is. Ga bijvoorbeeld niet tegen elkaar aan zitten op de bank, knuffelen, bij elkaar in bed slapen of kleding van die persoon aantrekken. Wees voorzichtig met bloed van een ander.
Mijten paren en leven overal waar voedsel te vinden is. Op plekken met veel vezels en stof vinden huisstofmijten dan ook hun meeste voedsel. De mijten komen dus voor in matrassen, dekens, kussens, knuffels, gordijnen, honden- en kattenmanden, en nog veel meer donkere, warme en vochtige plekken.
Iedereen kan schurft krijgen. Je kunt besmet raken door langdurig (meer dan 15 minuten) of regelmatig huidcontact met iemand die schurft heeft. Maar ook door gebruik van besmet beddengoed, handdoeken, kleding of knuffeldieren. Je kunt geen schurft krijgen door handen te schudden of iemand kort een knuffel te geven.
Bijten, zuigen, zagen en steken
Zij hebben aan hun lichaam twee aanhangsels die op vleugels lijken. Alleen kan de mijt er niet mee vliegen, maar krijgen zijn pootjes er extra bescherming door. Het lijken vleugels, maar vliegen kan de mijt er niet mee.
Scabiës of schurft is een besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door de schurftmijt.
In het algemeen zijn de mijten dood na 3 dagen bij kamertemperatuur (18–20°C) buiten de gastheer of na tien minuten bij minimaal 60°C. Bij hoge luchtvochtigheid en een temperatuur van 12˚C kan de mijt tot zeven dagen buiten de gastheer blijven leven.
Er bestaat een huisstofmijt test om na te gaan waar en of ze aanwezig zijn in uw omgeving. Meten is weten. Vervolgens kunt u stappen ondernemen om de overlast van de huisstofmijt te beperken.
Huisstofmijten zijn kleine spinachtige organismen (arachniden). Ze bijten niet, maar voeden zich met huidschilfers van mensen of dieren en met schimmels. De uitwerpselen van de huisstofmijt zijn de oorzaak van de allergische reactie.
Maar om zo min mogelijk huisstofmijten in uw huis te hebben is vooral de slaapkamer van belang en dan met name uw bed. Het bed is de meest ideale leef plek voor huisstofmijten. Het is er lekker vochtig, donker, warm en er komt elke dag een nieuwe aanvoer van eten, namelijk huidschilfers.
Een bedmijt is slechts 5 mm groot en heeft een plat roodbruin lijf dat opzwelt en verkleurt als er bloed wordt gezogen. Bedmijten kunnen alleen kruipen. Zie je iets springen of vliegen, dan is het zeker geen bedmijt. Check je lakens en dekens op uitwerpselen van bedmijten.
Een mug, vlo of mier voelt u meestal niet steken. U merkt pas dat u gestoken bent als er een bultje ontstaat dat jeukt. Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is pijnlijk en kan een flinke bult geven. Vooral een bijensteek geeft een grote bult.