De tomatenketchup van Zeisner kwam dus als lekkerste uit de smaaktest. Die is wel het duurste met € 3,30 per kilo. De tomatenketchup van Heinz en het huismerk Everyday van Colruyt belandden op een gedeelde tweede plaats. Gelijk in smaak, maar niet in prijs!
De Inspecteur doet een test en ontdekt dat de smaak van Heinz nog altijd populair is. Ketchup is en blijft een gigantisch populair product. Maar welk merk vinden proevers anno 2020 het lekkerste? De Inspecteur doet een smaaktest, met vier merken klassieke ketchup en ook één ketchup waar de helft minder suiker in zit.
Voor 100 g ketchup zijn ongeveer 120 g rijpe tomaten nodig. Tomaten bevatten lycopeen. Dat is een krachtige antioxidant die mogelijk bescherming biedt tegen kanker (vooral prostaatkanker) en hart- en vaatziekten.
Tomatenketchup begon zijn opmars in de Verenigde Staten. Tomaten, oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, werden in Noord-Amerika pas eind achttiende eeuw bekend als voedsel. Het eerste recept voor tomatenketchup staat in het Sugar House Book uit 1801. Rond 1830 kwam de industriële productie van tomatenketchup op gang.
57 op de ketchup-fles
Het getal 57 op een fles Heinz ketchup verwijst naar de 57 verschillende variëteiten saus die de Heinz-fabriek oorspronkelijk produceerde.
Heinz, ook wel bekend als Heinz, is een Amerikaanse voedselproducent met het hoofdkantoor in Pittsburgh (Pennsylvania). Heinz is vooral bekend van zijn reclameleus "57 varieties" en zijn ketchup.
Aantal calorieën
Een eetlepel mayonaise telt al snel tegen de 100 kilocalorieën, terwijl een eetlepel ketchup rond de 15 calorieën bevat. Als je dus puur en alleen naar het aantal calorieën zou kijken, dan zou je kunnen zeggen dat ketchup gezonder is dan mayonaise.
Calorieën. Als we kijken naar calorieën is ketchup de minst slechte (15 kilocalorieën per portie). Gevolgd door curry (26 kcal), satésaus (49 kcal), fritessaus (59 kcal), Joppiesaus (69 kcal) en als laatste mayonaise (133 kcal).
Ketchup gezonder dan tomaat...
Wanneer we tomaten verwarmen, gaan deze celwanden kapot en kan ons lichaam de lycopeen wél opnemen. Zodoende is tomatensoep, tomatensap, tomatenpuree en tomatenketchup gezonder dan verse tomaten.
Oorspronkelijk is ketchup echter noch Amerikaans, noch gemaakt van tomaten! Ketchup zoals wij die nu kennen is afgeleid van een Chinese vissaus. Deze pekelsap van ingemaakte vis werd in het Chinees ke-tsiap genoemd en werd al 300 jaar voor Christus gegeten.
Herta Heuwer uit Berlijn-Charlottenburg is waarschijnlijk de uitvindster de van curry saus. In 1949 op 4 september werd daar namelijk voor het eerst deze saus door haar daar verkocht bij gekookte en gebraden worst. In de Benelux wordt deze saus ook wel curry-ketchup genoemd.
Sauzen zoals Heinz Tomato Ketchup Zonder Toegevoegde Suikers & Zout 570 ml zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding.
Mayo of ketchup: wat eet jij bij je friet? Sommige mensen nemen beide sauzen, en mengen ze het liefst ook nog op hun bord. Voor die mensen komt Heinz met de uitvinding van het jaar 'Mayochup'.
Aan het begin van het productieproces wordt de tomatenpasta gemengd met azijn, suiker, zout, water en verschillende geheime kruiden. Door de azijn en suiker blijft de ketchup heel lang houdbaar. Na het mengen van de ingrediënten wordt het geheel warm gemaakt en vervolgens verdikt.
Als je het aantal calorieën van een portie patat vergelijkt met die van aardappelen, dan zie je dat gekookte aardappelen natuurlijk de gezondste keuze zijn.
Mayonaise en fritessaus zijn verreweg de meest gebruikte sauzen in de cafetaria. Er zijn veel merken verkrijgbaar met grote en kleine verschillen. Nederlandse mayonaises zijn over het algemeen wat zoeter dan Belgische mayonaises, die wat zuurder zijn. Dat geldt ook voor Zaanse mayonaise, die wel wat milder is.
Piccalilly is een bron van foliumzuur en ijzer, maar ook van voedingsvezels. Ondanks de flinke hoeveelheid groente en voedingsstoffen valt piccalilly helaas toch onder de minder gezonde voedingsmiddelen, omdat het een aanzienlijke hoeveelheid zout bevat.
Heinz tomaten ketchup zonder toegevoegde suikers en zout zorgt ervoor dat iedereen kan genieten van ketchup met de onmiskenbare Heinz smaak. Geniet nu van de authentieke Heinz smaak met 70% minder suiker.
Lycopeen, de fytochemische stof die ervoor zorgt dat tomaten rood zijn, helpt huid-verouderende vrije radicalen te elimineren die veroorzaakt worden door ultraviolette straling. Het koken van de tomaten helpt de lycopeen niveaus nog hoger te maken, dus zijn tomatensaus, tomatenpuree, en zelfs ketchup goede opties.
Hoofdbestanddeel van tomatenketchup is tomaat in een geconcentreerde vorm. Andere bestanddelen van de saus kunnen zout, salie, peper, azijn, chilipoeder en suiker zijn. Oorspronkelijk werd ketchup vaak gemaakt van andere ingrediënten, zoals vis, paddenstoelen, oesters of noten.
Kraft Heinz maakt kwalitatieve & pure producten zoals ketchup, pastasaus, beans en nog veel meer onder de merknaam Heinz. Daarnaast maakt Kraft Heinz alle producten van Honig, De Ruijter, Venz, Wijko, Brinta, Amoy, Karvan Cévitam, Roosvicee, HP, Lea Perrins en Heinz International.
De Amerikaanse voedings- en drankenproducent Kraft Heinz, die dit jaar het 150-jarige bestaan viert van het merk Heinz, verhuisde onlangs zijn Belgische kantoor naar Berchem in Antwerpen. Hiervoor was het bedrijf sinds 2000 gevestigd in Turnhout.