Zoals alle leguanen zijn voornamelijk slangen en roofvogels de voornaamste vijanden.
Voeding. Van nature eten groene leguanen vooral bladgroente, en daarnaast bloemen en fruit. Ook insecten en aas worden in de natuur gegeten.
Een volgroeide leguaan heeft weinig na- tuurlijke vijanden. De enige gevaren voor een volwassen leguaan zijn krokodillen, grote slangen zoals de Boa constrictor en de anaconda. Het terrarium: Groene leguanen kan men nooit te groot huisvesten.
Belangrijke vijanden van varanen zijn grotere rovende zoogdieren en roofvogels. De mens speelt door de vernietiging van de natuurlijke habitat een negatieve rol. Door het geschikt maken van de leefomgeving voor landbouwactiviteiten wordt het verspreidingsgebied steeds kleiner.
Een groene leguaan kan bijten, en de bacteriën die ze met zich meedragen kunnen voor problemen zorgen. De dieren zijn zoals aangegeven wel handtam te krijgen en als U de tijd neemt om het dier te leren kennen is een beet niet waarschijnlijk.
Denk bijvoorbeeld aan rabarber, postelein, spinazie en snijbiet. Dit oxaalzuur kan ervoor zorgen dat een leguaan niet voldoende calcium uit de voeding kan opnemen vanuit de darm, hierdoor komt er onvoldoende calcium vanuit het maag-darmkanaal in het bloed.
Goede klimmers. Fijileguanen kunnen goed in bomen klimmen en van de ene tak naar de andere tak springen. Om in balans te blijven, gebruikt de Fijileguaan zijn staart.
De varaan heeft gifklieren in zijn bek. Wie gebeten wordt, krijgt direct een gif-injectie ingespoten. Dat gif zorgt voor bloedingen. De grote tanden zorgen bovendien voor een gapende wond.
In Latijns-Amerika is het eten van leguanen niet ongewoon. Het vlees van de hagedissen is rijk aan eiwitten en smaakt volgens kenners naar kip. Het vangen, verkopen en consumeren is in Nicaragua echter een deel van het jaar verboden om de bedreigde dieren te beschermen.
De komodovaraan heeft volgens schattingen een levensverwachting van ongeveer 50 jaar en is na ongeveer negen (vrouwtjes) tot tien jaar (mannetjes) geslachtsrijp bij een lengte van ongeveer anderhalve meter.
Vrouwtjes versieren
In de paartijd krijgen de mannetjes een oranje kleur. Ze veroveren een eigen territorium en vechten met andere mannetjes om de beste plek. Om de vrouwtjes te verleiden schudden de mannetjes met hun hoofd op en neer.
NIET… een leguaan oppakken die niet gewend is om opgepakt te worden. Hij kan dan slaan met zijn staart, krabben met zijn scherpe nagels en bijten. WEL… Zorg dat er ruim voor de eileg een geschikte legplaats voor de eieren aanwezig is. Als een vrouwtje haar eieren niet kwijt kan, kan ze heel ziek worden.
Omdat het koudbloedige dieren zijn kan het lichaam zelf niet goed opwarmen en moeten ze na het zwemmen dus in de zon gaan liggen opwarmen. Hun lijf heeft ook een manier gevonden om het zout uit te stoten dat ze binnenkrijgen, dit spugen ze uit hun neus weer naar buiten.
Net als veel andere reptielen, smaakt leguaan naar kip. Er zijn kleine verschillen, uiteraard. De textuur is iets elastischer en het is zoeter dan gevogelte. Er zit niet veel vlees aan een leguaan.
In de paartijd proberen de grootste en stoerste mannetjes de beste plekken in een boom voor zich op te eisen. Daar in hun mini-territorium geven ze een show door te knikken en proberen ze zo vrouwtjes aan te lokken.
Bijna alle leguanen hebben een holletje waar ze in schuilen als het te warm wordt. Ze slapen niet in die holletjes, maar hoog in de boom.
Zijn lichaam is aangepast aan de kou en aan het zoute water. Ze kunnen wel 12 meter diep duiken en langer dan een uur onder water blijven! Dit doen ze trouwens niet zo vaak, meestal duiken ze niet diep en blijven ze maar 10 minuten onder water.
Dagelijks eten leguanen een groot aantal bladeren, jonge scheuten, bloemen en zacht fruit. Ze drinken door de regen op te drinken die door planten en bloemen wordt opgevangen, maar het meeste water krijgen ze door het voedsel.
Een groene leguanen communiceert met zijn soortgenoten door middel van lichaamstaal, vooral door kopbewegingen. Een vrouwtje legt meestal zo'n 40 eieren die in 64 tot 84 dagen uitkomen.
Hun beet is dus giftig!
Naarmate ze ouder en groter worden kiezen ze ook grotere prooien uit. Een volwassen komodovaraan eet zelfs herten en wilde zwijnen. Meestal valt deze varaan de prooi aan vanuit een hinderlaag, maar hij kan ook een sprintje trekken. Hij kan een snelheid halen van 20 km per uur.
De komodovaraan is een van de weinige dieren op de wereld die geen andere dieren als vijand hebben. De enige twee vijanden zijn de mens en hun eigen soort, er bestaat kannibalisme bij de komodovaraan. Maar na een jaar of 3,4 hebben ze geen last meer van hun eigen soort.
Groene leguaan (Iguana Iguana) v.a. €45,- | Hagedissen | welle.
De groene leguaan is een goede zwemmer die in zich geval van nood het water in het water laat vallen om zwemmend te ontsnappen. De leguaan is echter niet zo sterk aan water gebonden als andere leguaanachtigen zoals de basilisken uit het geslacht Basiliscus.
Om het dier te vangen is een speciale vangstok nodig met een lus die om het dier wordt geschoven. Wanneer dit niet werkt, wordt de leguaan met blote handen gevangen. De leguanen worden gewogen, gemeten en gechipt. Dit laatste gebeurt pijnloos door een prikje in de poot.