De marge is het bedrag of het percentage dat je als ondernemer overhoudt als je een product verkoopt. Dit wil niet zeggen dat dit bedrag ook gelijk is aan de winst. Van de marge moet je namelijk ook je kosten betalen, voordat je de winst overhoudt.
Als algemene vuistregel geldt dat een nettowinstmarge van 10% gemiddeld is, een marge van 20% of hoger goed is en een marge van 5% laag is. Soms verandert de marge als bijvoorbeeld de vaste kosten stijgen. Bereken de marge van jouw bedrijf regelmatig, zodat je zeker weet dat je financieel goed bezig bent.
De berekening van de commerciële marge is gebaseerd op het verschil tussen de verkoopprijs (product of dienst) en de kostprijs (aankoop of productie). Je kan dit berekenen voor één product of voor álle verkopen. Commerciële marge = Verkoopprijs exclusief btw - aankoopkosten exclusief btw.
Winstmarge over de inkoopprijs berekenen: Winstmarge over de inkoopprijs = (verkoopprijs – inkoopprijs) / inkoopprijs.
(Netto Verkoopprijs minus de Vaste verrekenprijs, gedeeld door de Vaste verrekenprijs) * 100 = de opslag (Marge %). Bijvoorbeeld: Artikel XXX heeft een Vaste verrekenprijs van € 35,00. De Verkoopprijs is € 49,95.
De norm van winstgevendheid verschilt per branche; 5 à 10% is over het algemeen een gezond getal. In de dienstensector zien wij de hoogste percentages, in de industrie liggen de cijfers het laagst. Natuurlijk is het prachtig als je winstgevendheid hoog is en iedere geïnvesteerde euro zoveel mogelijk oplevert.
Betekenis: Marge
De marge is het verschil tussen inkoop- en verkoopprijs. De marge kan worden uitgedrukt als een percentage en als een bedrag per artikel. Van dit deel van de omzet kunnen de kosten voor onder meer personeel, huisvesting en marketing worden betaald.
De marge is het bedrag of het percentage dat je als ondernemer overhoudt als je een product verkoopt. Dit wil niet zeggen dat dit bedrag ook gelijk is aan de winst. Van de marge moet je namelijk ook je kosten betalen, voordat je de winst overhoudt.
Bij de margeregeling berekent u de btw niet over uw omzet, maar over het verschil tussen de verkoopprijs en de inkoopprijs van de goederen: de winstmarge. Verkoopt u met winst? Dan is uw winstmarge positief en moet u btw betalen. Verkoopt u met verlies, dan heeft u een negatieve winstmarge.
De winstmarge, waarmee de supermarkt meet hoeveel het zelf kan verdienen aan verkochte producten, daalde in Europa van 4,3 procent in 2021 naar 3,6 procent vorig jaar.
De winstmarge geeft aan wat de winst zal zijn voor elk verkocht produkt na aftrek van de kosten van produktie, distributie en marketing. Het is een nuttige manier om het succes van een product of een onderneming te meten, want hoe hoger de winstmarge, hoe hoger de rentabiliteit van het product.
Er zijn twee methoden van winstberekening: Opslag = (verkoopprijs - kostprijs) / kostprijs. Marge = (verkoopprijs - kostprijs) / verkoopprijs.
Ingrediënten zoals bonen, tomaten radijs en mini maïs wegen het zwaarst en dat zie je terug op de rekening. Brilmonturen Designer-monturen hebben een winstmarge tot 1.000%. Frisdrank In een restaurant kost een glaasje cola 300 tot 600% te veel. Bestel leidingwater.
10% marge wordt beschouwd als gemiddeld.
Maar als de omzet 10 miljoen bedraagt is er sprake van een nettowinstmarge van 1%. En dat is een (te) lage marge. Daarom is het belangrijk om de nettowinst uit te drukken in een percentage van de omzet. De nettowinst en de nettowinstmarge kun je vóór en ná belastingen berekenen.
Btw- en marge-goederen
Btw-goederen zijn goederen waarover je btw moet betalen. Als ondernemer of bedrijf kun je bij het inkopen van deze goederen de btw terugvorderen. Als particulier kun je dat niet. Marge-goederen zijn -meestal gebruikte- goederen die van een particulier zijn (geweest).
Bent u handelaar in margegoederen? U mag dan de margeregeling toepassen. U berekent de btw dan niet over uw omzet, maar over het verschil tussen verkoopprijs en inkoopprijs, de winstmarge. Verkoopt u met winst, dan is uw winstmarge positief en moet u hierover btw betalen.
Er zijn drie winstmarges te weten: netto-, operationele en de brutowinstmarge. Het verschil tussen de brutowinstmarge en de operationele winstmarge is dat de brutowinstmarge aangeeft hoeveel van de omzet beschikbaar is voor de dekking van de indirecte kosten.
Een handige formule is dan dus: (winstfactor x inkoopprijs) + inkoopprijs + btw = verkoopprijs inclusief btw.
Aangepaste marges maken
Selecteer Indeling > Marges. Selecteer Aangepaste marges. Gebruik in Marges de pijlen-omhoog en -omlaag om de gewenste waarden in te voeren. Selecteer OK wanneer u klaar bent.
Gemiddeld rekenen ondernemers op 8,8 keer de winst. In de praktijk ligt dat niveau een stuk lager.
De brutomarge ook wel brutowinstmarge genoemd, is de verhouding tussen de brutowinst en de omzet. De brutowinst is het verschil tussen de totale opbrengsten (omzet) en de inkoopwaarde van deze omzet. Om de brutowinstmarge te berekenen moet de brutowinst gedeeld worden door de totale omzet.