Je kan 30 à 40 dagen leven zonder eten, maar gemiddeld slechts 3 dagen zonder water. Dit hangt ook van conditie (leeftijd, diarree…) en omgevingsfactoren af (temperatuur…).
Uit ervaring is gebleken dat tijdens een vastenkuur van 5 dagen het lichaamsgewicht daalt met gemiddeld 2 kg. Het secundaire effect is dat na 5 dagen vasten de stofwisseling verhoogt blijft en dat ook met normaal gezond eten eventueel nog een aantal kilo's afgevallen wordt.
Door te vasten wordt het lichaam in een soort spaarstand gezet en gaat het lichaam zijn reserves aanboren. Niet alleen de glucose- en vetvoorraad maar ook de verouderde en beschadigde immuuncellen worden opgeruimd. Door te vasten gaan je stamcellen vervolgens nieuwe witte bloedcellen aanmaken.
Als we afgaan op de gegevens die bekend zijn over hongerstakers, dan kun je 46 tot 73 dagen zonder voedsel voor je overlijdt. Hoe lang je zonder eten kan, is deels afhankelijk van hoeveel lichaamsvet je hebt.
De maximale duur die iemand zonder water kan, lijkt een week te zijn. Die schatting is gebaseerd op observaties van mensen aan het eind van hun leven die gestopt zijn met eten en drinken, vertelde professor biologie Randall K. Packer van de George Washington Universiteit in 2013 tegen NBC News.
Afhankelijk van de conditie, sterft een ernstig zieke doorgaans binnen één à twee weken. Als de stervende af en toe nog wat water drinkt, kan het iets langer duren (meerdere weken).
Versterven is niet hetzelfde als bewust stoppen met eten en drinken. Bij versterven gaat het om het steeds minder kunnen eten en drinken als onderdeel van de ziekte of ouderdom. Het is geen bewuste, weloverwogen keuze die je maakt. Bewust stoppen met eten en drinken is dat wel.
De meeste mensen kunnen niet langer dan vijftig dagen zonder voedsel. De langste hongerstaking ooit duurde 74 dagen. Daarbij werd natuurlijk wel vocht toegediend; gemiddeld kan een mens slechts drie tot vier dagen zonder vocht.
Uiteindelijk is ook het vet op. Kersten: “Je lichaam gaat dan energie maken uit overgebleven spieren, zoals het hart. Maar vervolgens wordt je hart zo klein, dat het nauwelijks meer bloed kan rondpompen.” Het duurt veertig dagen voordat een gemiddeld mens zonder voedsel overlijdt.
Naar vrijwillig langdurig vasten - zeg: langer dan een week - is minder onderzoek gedaan. "Wat we ervan weten, komt vooral van mensen die bijvoorbeeld in hongerstaking zijn gegaan. Bekend is dat je dan ook spierweefsel gaat verliezen. Je lijf gaat in een soort hongerstand en je schildklier gaat ook anders werken.
Ook hier geeft wetenschappelijk onderzoek weer klinkende cijfers aan: je metabolisme versnelt met maar liefst 24% als je alleen water drinkt. Gek genoeg doet je stofwisseling dit puur omwille van het extra water; het gebeurt dus zonder dat je op dieet bent of extra op je eten let!
Als je vaak te weinig eet kan je lichaam niet optimaal presteren. Je hebt weinig energie, een slecht concentratievermogen, je weerstand is verlaagd en je hebt het vaak koud. Soms vallen deze symptomen niet op door gewenning en komen ze pas naar boven wanneer men overstapt op een gezond en volwaardig voedingspatroon.
Dit gebeurt doordat je bloeddruk zakt en je hersenen onvoldoende zuurstof krijgen. Veelvoorkomende oorzaken van flauwvallen zijn: een lage bloeddruk, te snel opstaan, oververhitting, te weinig eten of drinken, stress, hartklachten en vermoeidheid.
Hoe lang kun je zonder eten en drinken? Een persoon kan in het algemeen 1 tot 2 maanden zonder eten leven. Zonder water zal een persoon waarschijnlijk maar een paar dagen leven. Wanneer je voor een paar dagen niets eet of drinkt, zal het lichaam minder energie verbruiken.
Afwisselend vasten kan voordelen voor de gezondheid opleveren. Het kan helpen om af te vallen en het verbetert mogelijk de bloeddruk en het cholesterol. Meer onderzoek is nodig naar de effecten op de lange termijn.
Als je ongeveer 2000 kcal per dag verbrandt en helemaal niets zou eten, raak je ongeveer 1,8 kilo vet per week kwijt. Dit is dus het theoretische maximum zonder extra beweging. Verbrand je meer door te sporten, dan gaat het tempo uiteraard omhoog.
Voor alle duidelijkheid: 72 uur vasten is voor een gezond persoon lang niet genoeg om te verhongeren. In het British Medical Journal bleek uit een overzicht van de relevante onderzoeken dat mensen zo'n 30 tot 40 dagen zonder voedsel kunnen overleven, mits ze voldoende gehydrateerd blijven.
Stoppen met eten en drinken beschadigt je organen
Toch wijzen wetenschappelijke studies uit dat stoppen met eten en drinken, niet geheel verrassend, leidt tot verhongering, uitdroging en schade aan allerlei organen. Het lichaam kan in uiterste geval ongeveer 1 - 2.5 maanden zonder eten, echter niet zonder drinken.
Antwoord: mythe!
Je maag kan niet fysiek krimpen. Ze blijft even groot wanneer ze leeg is, ongeacht wat je ervoor hebt gegeten. En zodra je weer normaal begint te eten en drinken, dan zet ze weer uit.
Veel water drinken en verder hetzelfde blijven eten en drinken, helpt niets. Water is wel een goede keuze om frisdrank en vruchtendranken mee te vervangen. Dat scheelt calorieën en draagt daardoor bij aan afvallen.
3 dagen vasten vernieuwt je hele immuunsysteem
Onderzoeken (bron) hebben aangetoond dat vasten gedurende slechts drie dagen niet alleen je immuunsysteem kan stimuleren, maar het ook volledig kan regenereren, wat weer helpt om een lang en gezond leven te garanderen.
De helft van de patiënten overlijdt binnen 13 dagen na het stoppen met eten en drinken. U heeft zelf ook enige invloed op de tijdsduur. Als u besluit om toch iets te drinken (meer dan een half kopje per dag), dan kunt u hiermee het proces vertragen. De periode tot overlijden kan dan enkele weken tot maanden duren.
Het doodsmasker, ook wel bekend als facies Hippocratica, is een fenomeen dat optreedt tijdens het naderend overlijden. Het veranderende gelaat van een stervende vertoont kenmerken zoals bleekheid, wasachtigheid en de ogen van gebrokenheid.
Vermoeidheid, pijn, gebrek aan energie, zwakte en gebrek aan eetlust komen bij meer dan 50% van de patiënten voor. In de terminale fase treedt een verschuiving op: vermoeidheid, zwakte, gewichtsverlies, sufheid en verwardheid doen zich (nog) vaker voor, terwijl de prevalentie van pijn afneemt.
Onrust en verwardheid
Dit wordt een delier genoemd. Het lijkt alsof iemand van alles beleeft of ziet, maar wat precies is niet duidelijk. Dit komt nogal eens voor in de laatste levensdagen en vooral in de laatste uren. Vaak maakt de stervende kleine (hand)bewegingen, alsof hij iets wil plukken of aanwijzen.