Ja, het is geen probleem om een auto op naam te zetten zonder rijbewijs. Koop je een auto? Dan heb je alleen een geldig identiteitsbewijs nodig. Je moet minimaal 18 jaar zijn en in Nederland wonen.
Je kunt de auto wel op jouw naam laten zetten, maar daarmee ben je er nog niet. Een autoverzekering zonder rijbewijs afsluiten is in principe namelijk niet mogelijk. En zonder verzekering mag de auto niet op de openbare weg staan en moet je het kenteken laten schorsen bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).
Je moet een aantal documenten bij je hebben: een geldig legitimatiebewijs (van de nieuwe eigenaar), het kentekenbewijs (auto's van voor 2014) of kentekencard van de auto en de negencijferige tenaamstellingscode.
Een scooter kopen en op naam zetten zonder rijbewijs is dus mogelijk. Op het moment dat je een scooter hebt aangeschaft en op naam hebt gezet, kun je hiervoor een scooterverzekering afsluiten. In Nederland is het wettelijk verplicht om je scooter minimaal WA te verzekeren, of je nu een rijbewijs hebt of niet.
Het kopen van een auto kan, tot je de auto op naam wilt zetten. Er geldt bij het op naam zetten een minimumleeftijd van 18 jaar. Dit probleem is op te lossen door de auto op naam van één van de ouders te zetten. Een 17-jarige mag wel de regelmatige bestuurder van de auto zijn.
Heb je meerdere auto's waar je regelmatig in rijdt? Dan moet je deze verzekeren. Hiervoor kun je een aantal afwegingen maken. Je kunt bij de meeste verzekeraars namelijk twee auto's verzekeren op één naam.
Je mag een auto alleen zelf op jouw naam zetten. Je moet persoonlijk aan de balie verschijnen, minimaal 18 jaar zijn en in Nederland wonen. Koop je een auto voordat je je rijbewijs hebt, dan mag je 'm ook op jouw naam zetten.
Ga naar 'Voertuig overschrijven' binnen het online portal van de RDW en log in met je DigiD. Verifieer je identiteitskaart. Dit doe je met een kaartlezer of NFC-lezer op je Android-smartphone of iPhone. Deze controle is eenmalig, dus mocht je dit al eens eerder bij DigiD gedaan hebben, dan kan je meteen verder.
Voorwaarden voor overschrijven
U bent minimaal 18 jaar oud (16 jaar als u een brommer wilt overschrijven).
Verkoopt u uw voertuig aan een RDW erkend bedrijf? Dan geeft u het complete kentekenbewijs aan de medewerker van het voertuigbedrijf. U krijgt van hem dan een vrijwaringsbewijs. Dit is het bewijs dat het voertuig niet meer op uw naam staat.
Een auto verkopen zonder kentekenbewijs. Grote NEE! Bent u (een deel van) uw kentekenbewijs kwijt of is de verkopende partij deze kwijt? Dan zult u deze eerst moeten opvragen bij het RDW.
Geen adres meer in Nederland
Dan mag u geen voertuig op uw naam hebben staan. Blijft u in Nederland, maar geeft u geen nieuw adres door aan de gemeente? Dan moet iemand anders het voertuig op naam zetten (overschrijven). U mag uw voertuig niet meer gebruiken.
Heb je meerdere auto's? Dan kun je deze met de 'tweede gezinsautoregeling' vaak met dezelfde korting verzekeren als de eerste auto. Voorwaarde is vaak wel dat de andere auto ook op je naam staat, of op die van je partner en jullie op hetzelfde adres wonen.
Als je een auto hebt, moet je zelf een autoverzekering afsluiten. Het is niet mogelijk dat jij de auto verzekert, terwijl op papier iemand anders de eigenaar is. Een auto verzekeren die niet op jouw naam staat, is bij geen enkele verzekeraar mogelijk.
Het is strafbaar om te rijden zonder rijbewijs. Dit is bepaald in artikel 177 Wegenverkeerswet. De maximale straf is een geldboete van de derde categorie en een hechtenis van zes maanden.
Hoe lang blijf ik op de zwarte lijst bij autoverzekeringen staan? Als je geregistreerd staat bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) vanwege een betalingsachterstand op je autoverzekering, blijft deze registratie vijf jaar zichtbaar in je dossier.
Om op een bromfiets, scooter, speed-pedelec, snorfiets of brommobiel te mogen rijden moet je minimaal 16 jaar oud zijn. Je kunt al vanaf 15,5 jaar theorie-examen doen voor het brommerrijbewijs. Vanaf 16 jaar mag je rijlessen volgen en praktijkexamen doen.
Rijlessen voor bromfietsrijbewijs volgen en examen aanvragen
Theorie-examen doen voor het bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) kan vanaf 15,5 jaar. Rijlessen volgen en praktijkexamen doen kan vanaf 16 jaar.
In principe mag het op elke leeftijd, maar als je jonger bent dan 18 jaar heb je wel schriftelijk toestemming van je ouders nodig. Of ze moeten ter plekke tekenen.
Om een auto op uw naam te kunnen zetten moet u ingeschreven staan in de BRP, in Nederland wonen en een geldig ID hebben. Staat u niet of onjuist ingeschreven in de BRP, dan is een kenteken op naam zetten niet mogelijk.
In de meeste gevallen betaalt de koper de kosten voor het overschrijven van de auto. Na de overdracht is de nieuwe eigenaar van de auto namelijk verantwoordelijk voor het voertuig en de daarbij behorende kosten.
Het is belangrijk dat het kenteken op jouw naam is gezet en dat de verkoper het kenteken direct bij de (nieuwe) auto mee geeft. Je kunt het bedrag contant of per pin betalen, of per internetbankieren. Vaak is het mogelijk om het pinlimiet tijdelijk te verhogen. Informeer bij uw bank naar de mogelijkheden.
Jazeker, je mag een auto kopen als je nog geen rijbewijs hebt. Als je een auto koopt, dan moet je het kenteken op je naam laten registreren. Je moet je daarvoor kunnen legitimeren en je hebt dus een paspoort of identiteitskaart nodig. Dit mag trouwens alleen als je 18 jaar of ouder bent.
Als 18-jarige betaal je wel drie keer zo veel voor een autoverzekering dan oudere bestuurders. Gemiddeld kunnen autorijders 237 euro per jaar. In 2022 was dit gemiddeld 237 euro per jaar.
Kortom, als je kind (of buurman, suikeroom of achterneef) vanavond vraagt om de sleutel van je auto, kun je gewoon ja zeggen. Bij het uitlenen van de auto is hij gewoon verzekerd. Let wel op: volgens de wet betaalt de kentekenhouder de boetes.