's Nachts stopte men zich in met meerdere lagen dekens en een nachtmuts over de oren. Als ze het toch nog koud hadden, konden ze hun bed en voeten warmhouden met een beddenpan – een metalen bak met een lange steel die werd gevuld met hete stenen of gloeiende kooltjes en onder de deken werd gelegd.
Voor de 17e eeuw werd er gebruikgemaakt van een openhaard om een woning te verwarmen. Door het opbranden van hout werd het huis warm gehouden. Na de 17e eeuw kwam er de behoefte om grote fabrieken en kantoorpanden te verwarmen. Dat lukte simpelweg niet met een openhaard, dus werd de kachel ontwikkeld.
Vroeger werd geen enkele woning volledig verwarmd. Daarom kleedden mensen zich binnenshuis warm aan met een borstrok, nachtmuts en handwarmers. Wat onze voorouders ook hielp om warm te worden is bewegen, maar dat zijn we door de eeuwen heen steeds minder gaan doen.
De centrale verwarming voor particulieren dateert uit de 19e eeuw door middel van een warmwatersysteem. Dit gebeurde destijds door middel van steenkool. De centrale verwarming is ontstaan in 1965; een tijd waarin Nederland massaal overging van steenkool naar aardgas en alle huizen aangesloten werden op het gasnetwerk.
Nederland stookt gemiddeld op 19,9 graden
Gemiddeld zetten Nederlanders de thermostaat op 19,9 graden, als zij de verwarming aanzetten. Vrouwen zetten deze dan ook weer iets hoger, op 20 graden, dan mannen (19,7 graden). Als de verwarming uit gaat, staat de thermostaat in Nederland gemiddeld op 15,4 graden.
Of 17 graden als te koud wordt ervaren in huis, hangt af van persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Over het algemeen wordt een kamertemperatuur van 18-20 graden Celsius als comfortabel beschouwd voor dagelijkse activiteiten. 17 graden kan aan de koele kant zijn, vooral als het gedurende langere tijd aanhoudt.
7. Verwarmen bij afwezigheid. Bent u een langere tijd niet aanwezig in uw huis omdat u bijvoorbeeld op vakantie gaat? Dan is het aan te raden om te blijven verwarmen op een lage temperatuur (15-16 graden in huis).
De huizen in de stad waren gebouwd van: steen, hout, gedroogde klei of leem of van baksteen. Vaak waren de huizen van hout op een fundering van steen. Voor de rijken waren de huizen helemaal van steen. De daken waren soms belegd met leisteen of pannen, maar zeker tot 1400 veel vaker met riet.
Noorwegen heeft net als Nederland een enorme voorraad aan gas. Noren koken en verwarmen echter voornamelijk met stroom. Die stroom komt uit hernieuwbare bronnen, vooral opgewekt door waterkracht.
Kastelen en landhuizen werden voornamelijk verwarmd door open haarden en later door kachels. Meestal werd er echter maar in een deel van de vertrekken gestookt. De middelen om te stoken waren beperkt, want hout en kolen waren kostbaar.
De voeten werden op de stoof geplaatst zodat die warm werden. Door een deken of kledingstuk over de benen en stoof te doen hield men de warmte vast en werden ook de onderbenen verwarmd. Bij sommige Nederlandse kerken was het mogelijk voor de duur van de kerkgang een voetenstoof te huren.
In je huis zit best veel vocht. Als het te koud wordt, is er kans op schimmelvorming. Vijftien graden is daarom een ondergrens. In een goed of matig geïsoleerde woning is het ook bijna nooit kouder dan 15 graden.
De aanbevolen minimumtemperatuur is 18 ° C ; De optimale omgevingstemperatuur ligt tussen 18 ° C en 21 ° C ; Minimumtemperaturen van 20 ° C of 21 ° C kunnen voor ouderen en zieken vereist zijn; Temperaturen lager dan 18 ° C of hoger dan 24 ° C kunnen een gezondheidsrisico vormen.
Pas wel op, een slaapkamertemperatuur van 12 graden of kouder wordt afgeraden. Je koelt dan verder af dan nodig is of hebt dikkere dekens nodig om jezelf warm te houden. Beide komen je slaap niet ten goede.
Kou is niet altijd gezond
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 18 graden een veilige en gezonde temperatuur voor in huis. Bij een kamertemperatuur van 18 graden functioneren de meeste mensen goed en loopt u de minste kans op gezondheidsklachten.
Als het 's winters heel koud buiten is, is het juist verstandiger om de verwarming iets hoger te zetten, zodat het niet te veel afkoelt in huis. De ideale temperatuur in huis ligt tussen de 19 en 21 graden.
Leven in een koude woning heeft impact op onze (geestelijke) gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen lage temperaturen en een hoger ziekte- en sterftecijfer. Een aangename huistemperatuur ligt volgens experts tussen de 18 en 21 graden. Hoe lager de temperatuur, hoe groter de gezondheidsrisico's.
Denemarken startte met verwarming via warmtenetten net na de oliecrisis in de jaren '70, nu is stadswarmtelevering de meest voorkomende manier van verwarmen in het land.” Er wordt voor ongeveer 135 PJ per jaar aan warmte geleverd aan huizen, dat is 50% van het totale energieverbruik voor verwarming in woningen in ...
De zuinigste manier van verwarmen is infrarood verwarming. Doordat infrarood verwarming personen en objecten direct verwarmd gaat er geen onnodige warmte verloren aan de ruimte. Daarbij houden objecten warmte langer vast dan lucht wat dit type verwarming heel efficiënt maakt.
Uw warmteleverancier mag elk jaar één grote storing in het warmtenet of de installatie hebben zonder daarvoor te moeten betalen. Die storing moet dan wel binnen 24 uur zijn opgelost. Storingen in uw eigen woning tellen niet mee. Bijvoorbeeld door een defecte meter, uw eigen afleverset of radiatoren.
Als u wel warm water, maar geen verwarming heeft, kijk dan eerst of uw kamerthermostaat aan staat. Als het display zichtbaar is, staat de thermostaat aan. Zo niet, dan kan het zijn dat de batterijen moeten worden vervangen. Raadpleeg de handleiding van uw kamerthermostaat.