Geheimhoudingsplicht psycholoog: Je kan en mag alles bespreken. Wat je wil bespreken met een psycholoog is helemaal aan jou. Je mag het hebben over jouw leven, je gevoelens, je gedachtens, je angsten, je ouders, vrienden, relatie, familie. Over je studie, werk of je thuissituatie.
Een psycholoog is geen arts en mag geen medicijnen voorschrijven. Een psychotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van cliënten met complexe, psychische klachten. Deze behandeling is vaak intensiever en langduriger dan die van een psycholoog. Meestal valt deze behandeling onder de gespecialiseerde ggz.
Vaak zal een psycholoog het eerste gesprek gebruiken om je beter te leren kennen. Hij vraagt in dit gesprek ook naar de klachten die je hebt, zodat hij weet hoe hij je het beste kan helpen. Soms is dit een bepaalde therapievorm, of verwijst hij door naar een collega, omdat die gespecialiseerd is in bepaalde klachten.
Voor uw psycholoog/psychotherapeut geldt een beroepsgeheim. Hij moet uw gegevens geheimhouden en mag alleen gegevens over u delen als u daar expliciet toestemming voor geeft.
De therapie zelf bestaat veelal uit gesprekken. De informatie die je vertelt is dus essentieel, maar de psycholoog let ook op je lichaamstaal, gedrag en emoties tijdens deze gesprekken. Hoe reageer je op bepaalde vragen? Welke onderwerpen emotioneren je?
Een psycholoog behandelt mensen met een psychische aandoening, stoornis of andere mentale problemen. Hij of zij kan een diagnose stellen en begeleidt een persoon vervolgens bij de behandeling van het probleem of de stoornis.
“Dank je wel voor je hulp. Dankzij jou begrijp ik nu alle negatieve patronen en opvattingen over mezelf, heb ik het zelf in de hand. Dankzij handige technieken die ik bij jou heb geleerd, heb ik nu veel invloed op mijn gedachten. Ik weet het nu dat alles wat ik denk een grote invloed heeft op mijn dagelijks leven.
Een psycholoog kan je bijvoorbeeld helpen als je last hebt van een psychische stoornis, een depressie of burn-out. Maar je kan ook goed bij een psycholoog terecht als je simpelweg niet lekker in je vel zit of het gevoel hebt 'in de knoop' te zitten.
Bij een depressie heb je last van verschillende klachten. Per persoon kunnen deze klachten verschillen. Een huisarts, psycholoog of psychiater kan de diagnose depressie vaststellen.
Hij of zij is bevoegd om medicatie voor te schrijven aan patiënten met bepaalde psychiatrische stoornissen. Een psycholoog mag dit niet. Bij een psychiater kun je terecht met de meer ernstigere psychische problemen. Denk daarbij aan schizofrenie, een bipolaire stoornis of dwangstoornis.
Een gesprek / sessie duurt meestal 45 minuten tot een uur. Voor relatietherapie duurt het een uur tot anderhalf uur.
Een therapeut stelt diepgaande vragen over je leven, verleden, kijk op zaken en gaat je wellicht proberen te confronteren. Praten met een mentale gezondheid-professional is daarom in het begin wellicht wat onnatuurlijk, want het meeste sociale contact is een stuk lichtzinniger.
Bij een depressie bent u langer dan 2 weken somber en/of heeft u nergens zin in. Ook kunt u zich moe, onrustig, schuldig en waardeloos voelen. Om te herstellen zijn deze dingen heel belangrijk: structuur geven aan uw dag: op tijd opstaan, elke dag naar buiten gaan, gezond eten, op tijd naar bed gaan.
Haar onderzoek Improving outcomes in psychotherapy for depression wijst uit dat een frequentie van twee sessies in plaats van één sessie per week leidt tot betere behandeluitkomsten in psychotherapie voor depressie.
Vraag de huisarts bijvoorbeeld of hij psychologen of instellingen in de buurt weet en kan aanbevelen. Of, als niet duidelijk is welk type behandelaar en behandeling je behoeft: trek de praktijkondersteuner (POH-GGZ) aan zijn jasje en kijk samen naar wat je wensen zijn en wat de beste optie is.
Iemand wil geen contact met anderen of anderen mijden hem/haar. Hij/zij is erg somber, geniet nergens van en vindt het leven uitzichtloos. Hij/zij reageert heel heftig op kleine gebeurtenissen. Hij zij wordt dan bijvoorbeeld woedend of heel verdrietig.
Wat kost een psycholoog? In 2022 kost een gemiddelde sessie (30 minuten) bij een psycholoog tussen de €100 en €120 euro. In deze prijs zit jouw directe tijd met de psycholoog verwerkt, maar ook de kosten voor het uitwerken van jouw consult of bijvoorbeeld het beoordelen van ingevulde E-health.
Of omdat we de pijn van het afscheid zelf ook moeilijk verdragen. Juist dan kan het krachtig zijn om afscheid van de therapie op de agenda te zetten en cliënten de boodschap te geven: 'Ga maar, ik denk dat je er klaar voor bent. Je kunt het verder weer zelf'. Een mooier afscheidscadeau kun je iemand bijna niet geven.
In het eerste gesprek legt u uw probleem voor. De psycholoog stelt u veel vragen om alle facetten van het probleem in kaart te brengen. Zo zal de psycholoog willen weten wat uw achtergrond is en wat de aanleiding van de klachten is. Ook wordt geïnventariseerd welke coping stijl u hanteert om problemen op te lossen.
Als iemand je bedankt zeg je: “Graag gedaan.” Of: “Helemaal goed!” Ook “Niets te danken” kan, al ben ik het er niet helemaal mee eens, want ik vind juist dat er wél wat te danken valt. Als ik de pakketbezorger of mijn mondhygiënist of de boekhouder bedank, vind ik “Tot je dienst” een gepaste reactie.
Een psycholoog is een expert in het behandelen van angst en paniekaanvallen en een vertrouwenspersoon. Therapie zal je helpen om beter te leren omgaan met de angst. O.a. zal de psycholoog samen met jou op zoek gaan naar de onderliggende oorzaak van jouw angst en je technieken aanleren.
De psycholoog focust zich dus vooral op het analyseren en het veranderen van jouw gedachten en overtuigingen. Een multidisciplinaire aanpak gaat niet alleen uit van het cognitieve deel, maar besteedt ook aandacht aan je herstel en de re-integratie. Het cognitieve deel is belangrijk, maar niet voldoende.
Behandelingen bij de psycholoog, psychiater en andere geestelijke gezondheidszorg vallen onder de GGZ. U krijgt dit vergoed uit uw basisverzekering.
Het is volkomen normaal dat je daar allerlei gevoel bij hebt: verdriet, angst, woede, somberheid. Als je die dingen ervaart, weet je vaak waar ze mee te maken hebben en het gevoel komt en gaat. Je kunt erover praten, je kunt erom huilen soms misschien een beetje lachen, er zit beweging in.