Redenen die je vaak hoort terugkomen van zakkers zijn: Kijkgedrag, voorzichtig rijden, bijzondere verrichtingen, plaats op de weg en faalangst. Het 'overdreven' kijken zoals veel mensen zeggen is hierbij veruit de meest voorkomende reden.
In één keer slaagde 48% van de mannelijke kandidaten, en 39% van de vrouwelijke kandidaten. Dus 52% van de mannen en 61% van de vrouwen doet één of meer keren herexamen. Ongeveer 20% zakt vier of meer keer. Gemiddeld slagen kandidaten na 2½ keer examen doen.
4 keer of meer gezakt voor rijexamen
Als je 4 keer binnen 5 jaar bent gezakt voor je rijexamen, doe je de keren daarna een speciaal examen bij het CBR. Dat heet een nader onderzoek rijvaardigheid. De rijschool kan dit voor je reserveren.
Het CBR bepaalt niet hoeveel mensen er wel of niet mogen slagen.
Ik doe praktijkexamen auto
Zo kan je werken aan je verbeterpunten. Ben je voor de tweede keer of vaker gezakt voor je examen voor de auto? Dan heb je langer de tijd nodig om te werken aan je verbeterpunten.
Goed om te weten: het maakt uit op welke dag je afrijdt. De grootste kans om je rijbewijs te halen heb je als je het afrijden inplant op dinsdagmorgen om 08:55 uur.
Wat de zwarte lijst inhoudt? Kandidaten die twee keer gezakt zijn voor hun rijexamen, moeten langer wachten op hun derde of volgende kans. Minstens 15 weken. Het CBR legt uit: “Zo krijgen ze meer voorbereidingstijd.
Het moeilijkste land om je rijbewijs te halen is Kroatië, waar je gemiddeld ongeveer 85 rijlessen nodig hebt voordat je je examen kunt afleggen. Ook is het erg duur.
Landelijk is het percentage gemiddeld 50%. Kijk ook naar het gemiddelde slagingspercentage van de examenplaats waar je gaat afrijden.
De kandidaat mag dus maximum 9 lichte fouten of maximum 1 zware én 4 lichte fouten maken.
Als je de eerste keer zakt, kun je op zijn vroegst na 2 weken weer afrijden. Vanaf je tweede herexamen kun je op zijn vroegst na 7 weken weer afrijden. Let op: als we bij het CBR een plek vrij hebben, moet die natuurlijk wel passen in de agenda van de opleider én van de examenkandidaat.
Dit gaat vaak fout:
Overdreven kijken om goed aan de examinator te laten zien dat je kijkt. Te nonchalant kijkgedrag. Te gehaast door de spiegels vliegen en weinig echt waarnemen. Te kort voor de auto kijken en daardoor laat reageren op situaties.
Op provinciaal gebied is het slagingspercentage in Limburg eveneens het hoogst, namelijk 61,2 procent. Zuid-Holland staat onderaan met 44,9 procent. Het CBR kan geen feitelijke conclusies verbinden aan het grote verschil tussen de CBR-examencentra.
Hoeveel tijd zit er tussen je rijexamen en het herexamen? Het CBR heeft gesteld dat je op zijn vroegst twee weken na je rijexamen opnieuw herexamen mag doen, ga er vanuit dat het gemiddeld 5 tot 6 weken duurt voor het nieuwe rijexamen.
Gemiddeld slagingspercentage per provincie - Landelijk gemiddelde is 52.5% De percentages betreffen de afgenomen eerste praktijkexamens voor het rijbewijs B per provincie.
In het schoolreglement van de meeste scholen staat dat leerlingen: maximaal 1 keer mogen blijven zitten in dezelfde klas; 1 keer mogen zakken voor het examen; of 2 keer mogen blijven zitten in verschillende klassen.
Kan je zakken op je bijzondere verrichtingen? Dan hoef je dit tijdens het afrijden niet meer te doen. De toets kan je zien als een proefexamen. Je kan niet zakken of slagen voor je rijbewijs.
Van de verschillende aanvangstijden blijkt 8:55 uur voor kandidaten het meest succesvol. Dat blijkt uit CBR-cijfers van de slagingspercentages per tijdstip en per dag van de week, die werden aangevraagd door VerkeersPro. Daaruit blijkt verder dat examen doen op zaterdag of om 8.00u het minst verstandig is.
De examenrit
Voor het grootste deel rijd je op aanwijzingen van de examinator. Die kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let hij onder meer op de beheersing van de auto, kijkgedrag en voorrang verlenen. Dat geldt voor alle zeven examenonderdelen.
In het kort. RTL Nieuws analyseerde ruim 435.000 examenresultaten uit 2018 en 2019. Daaruit blijkt dat er enorme verschillen zijn tussen de slagingspercentages van examinatoren. De slagingspercentages lopen uiteen van 17 tot 79 procent.
Examenkandidaten die eerst een tussentijdse toets hebben gedaan, hebben meer kans van slagen op het rijexamen. Het slagingspercentage ligt na een tussentijdse toets rond 60%. Bij de kandidaten die zonder tussentijdse toets het eerste rijexamen doen ligt dit een stuk lager, namelijk rond de 47%.