Grotere hoeveelheden olie en (frituur)vet kun je het beste gescheiden inleveren. Giet het terug in de oude verpakking of in een melkpak met dop en lever het in bij speciale bakken bij de supermarkt, kringloopwinkel of milieustraat. Inzamelpunten vind je op Frituurvet, recycle het.
Het is aan te raden gebruikte frituurolie nooit aan te vullen met nieuwe olie. Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK's. Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen.
Frituurvet is ongebruikt ongeveer 6 maanden tot een jaar houdbaar. Bij frituren gebruik je je olie of vet vaak meer dan 1 keer. Let dan wel op een aantal gebruiksregels. Als je deze opvolgt gaan de kwaliteit en stabiliteit van het product minder snel achteruit.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Frituurolie bevat net als vloeibaar frituurvet meer onverzadigde vetten dan een vast frituurproduct. Je kunt in plaats van een frituurolie overigens ook kiezen voor een 'gewone' olie. De meest gebruikte olie om in te frituren, is zonnebloemolie. Volgens velen is dit de beste olie om in te bakken.
Zonnebloemolie is de betere grondstof voor frituurolie. Dat heeft vooral met de vetzuursamenstelling te maken. We onderscheiden in zonnebloemolie de normale versie en High Oleic zonnebloemolie. Die laatste soort is veel meer hittebestendig dan de gewone zonnebloemolie.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Oliën. De houdbaarheid van de meeste oliën is zes tot twaalf maanden. Geopende flessen zijn iets minder lang houdbaar dan dichte. Laat, om kwaliteitsverlies te voorkomen, een oliefles niet te lang in het licht laten staan.
De frituurolie moet worden vervangen voordat ze tekenen van kwaliteitsvermindering vertoont en na maximaal 10 keer gebruik, of minder als dit op het etiket wordt vermeld. Bij elke verversing moet alle olie vervangen worden en moet de friteuse worden gereinigd.
De levensduur van frituurolie kan verlengd worden door de olie te filteren door oliefilterpapier, sterk keukenpapier of een fijne zeef. Etensrestjes in de frituurolie worden herhaaldelijk opnieuw verhit, waardoor de olie sneller veroudert.
Kan je zonnebloemolie meerdere keren gebruiken? Zolang je geen hard vet gebruikt kan het. Oliebollen bak je meestal in zonnebloemolie, maar andere kan ook.
Gebruik voor het oliebollen bakken een neutrale olie, zoals zonnebloemolie, arachide olie of slaolie. Gebruik geen frituurvet. Dit vet wordt hard tijdens het afkoelen, waardoor er een wit laagje rondom de oliebollen komt. Ze smaken hierdoor minder lekker.
Spoel olie en frituurvet niet door de wc of de gootsteen, maar lever het gescheiden in. Een lege plastic fles of melkpak met dop is daarvoor heel handig. De restjes uit de pan kun je met keukenpapier verwijderen en dan in de groene bak doen.
Als consument kan u uw steentje bijdragen aan de recyclage van uw gebruikte frituuroliën en frituurvetten. Breng uw gebruikte frituuroliën en frituurvetten naar het containerpark of ander inzamelpunt in uw buurt.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Hiervoor scheid je het eiwit van een ei. Giet het vervolgens voorzichtig in het nog hete frituurvet en schep het rustig met een schuimspaan rond in de pan. Na ongeveer 15 seconden is het eiwit volledig gestold en heeft het al het vuil opgenomen. Je kunt het eiwit nu weggooien en je frituurvet is weer schoon!
Zeker wel! Oliën en vetten kunnen bederven door ranzig worden oftewel oxideren. Oxidatie ontstaat door licht, zuurstof en vocht en warmte. Wanneer een olie ranzig wordt is de chemische samenstelling veranderd.
Je olie of vet is nog vers als het een mooie heldere kleur heeft. Hoe donkerder het wordt, hoe meer het aan verversing toe is. Je kunt ook op de volgende signalen letten: De olie of het frituurvet wordt stroperig.
Hoe lang kun je Frituurvet bewaren? Na gebruik het Frituurvet filteren, koelen en op een donkere plaats bewaren. Vernieuw het Frituurvet na deze tot 10 keer gebruikt te hebben. Frituurvet is wat langer houdbaar dan Frituurolie maar toch is het raadzaam om het Frituurvet niet langer dan 1 maand te bewaren.
Frituren is een techniek waarbij het product wordt ondergedompeld in gloeiend heet vet of olie. Voor deze kooktechniek heb je een frituurpan of een hoge pan nodig. Je kunt een neutrale olie gebruiken, zoals zonnebloemolie of arachideolie, maar ook een daarvoor bestemde frituurolie of frituurvet.
Verder zijn raapzaadolie, koolzaadolie, olijfolie (absoluut geen extra vierge) en maisolie goede alternatieven. Ook palmolie (palmvet) en kokosolie kunnen worden gebruikt, maar die bevatten veel verzadigd vet. Daarnaast is palmolie allesbehalve duurzaam.
Er wordt soms gezegd dat extra vergine olijfolie en zonnebloemolie ongeschikt zijn om in te bakken, braden en frituren. Deze oliën zijn namelijk rijk aan onverzadigde vetzuren die minder goed bestand zijn tegen hoge temperaturen.
Cafetaria's die Verantwoord Frituren gebruiken vloeibaar frituurvet of frituurolie. Daarin zitten, in vergelijking met vaste frituurvetten, veel onverzadigde vetzuren in. Onverzadigde vetzuren helpen een normaal cholesterolgehalte te behouden.