Hij gooit zijn hoofd in zijn nek, strekt zijn benen, balt zijn vuisten en ligt als een plank op je arm. Zijn strekspieren zijn sterker dan zijn buigspieren. Het is rot om te zien dat je baby zich zo naar voelt, meestal huilen baby's er hard bij. Maar vaak overstrekken kan ook gevolgen voor de langere termijn hebben.
Als je baby voortdurend de rugspieren aanspant en het hoofdje achterover drukt, overstrekt de baby zich. Het lijfje is dan voortdurend strak en gespannen, wat een naar gevoel geeft. Daardoor huilt een baby die zich overstrekt vaak meer dan normaal.
Wanneer je baby overstrekt kun je het beste zelf proberen te achterhalen wat de oorzaak ervan kan zijn. Is er sprake van te veel prikkels of stress in de omgeving? Probeer hier wat aan te veranderen, en kijk of dit invloed heeft op je baby.
Het is belangrijk voor de ontwikkeling van je baby dat een strekkende en gebogen houding afgewisseld wordt. Meestal gaat dat vanzelf, maar sommige baby's strekken steeds hun benen en leggen hun hoofd in de nek. De strekspieren in de rug spannen zich daardoor sterk aan. Overstrekken noemen we dat.
Probeer uw kindje niet met twee handen onder de oksels op te pakken, hierbij kan het kindje gemakkelijk overstrekken. U kunt het kindje beter oppakken door één hand op de buik van de baby te leggen en het kindje op die hand te draaien. Doe dit niet te snel, zodat uw baby niet wordt overvallen.
Wanneer moet je stoppen met het ondersteunen van baby's hoofd? Vanaf 4 maanden, wanneer baby in staat is zijn hoofd op te tillen, houdt het omhoog en tilt zijn borst op wanneer hij op zijn buik ligt.
Op de buik- of zij slapen zorgt bij baby's voor een vergroot risico op wiegendood. Dat komt omdat jonge baby's niet zelfstandig om kunnen draaien. Het is dus heel gevaarlijk als je baby met het gezichtje naar beneden in het matras komt te liggen, omdat deze dan geen adem meer kan halen.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Baby's ontspannen van inspanning
Baby's horen te bewegen, zo oefenen ze hun motoriek en stimuleren ze hun zelfvertrouwen. Maar ook bewogen worden, door mama en papa geknuffeld worden na een drukke dag in het kinderdagverblijf bijvoorbeeld, doet wonderen.
Meteen na de geboorte draaien baby's hun hoofd vaak naar dezelfde kant. Meestal gaat dit binnen enkele weken vanzelf over. Sommige baby's blijven hun hoofd telkens naar één kant draaien of houden hun hoofd stil in het midden. Dit wordt een voorkeurshouding genoemd.
Oververmoeidheid herkennen
Wrijft je baby veel in de ogen? Net als gapen, huilen en wegkijken is dit een typisch signaal een oververmoeide baby. Ook rood rondom de oogjes is een bekend teken dat een baby moe of oververmoeid is. Veel oververmoeide baby's komen lastig in slaap.
Kinderen kunnen allerlei symptomen krijgen als gevolg van het hersenletsel, bijvoorbeeld verminderde eetlust, overgeven, moeite met ademhalen of slikken, verminderd bewustzijn of zelfs een coma, epileptische aanvallen, verlaagde spierspanning of slapheid.
Uw baby wacht af wat er komen gaat; Een geopende hand met ontspannen vingers betekent dat de baby zich lekker voelt; Een half open hand met de wijsvinger eruit kan betekenen dat uw baby nieuwsgierig is naar wat er gaat gebeuren; Een vuistje tegen het afgewende hoofdje betekent dat uw baby moe is.
Baby's gooien vaak hun benen in de lucht tijdens het slapen omdat ze hun spieren ontwikkelen. Dit kan worden gezien als een manier voor baby's om hun spieren te strekken en te versterken terwijl ze slapen. Het kan ook helpen om de bloedsomloop te verbeteren en de spijsvertering te stimuleren.
Baby's die op hun rug liggen, zullen spartelen met hun armen en benen. Zo krijgen ze controle over de bewegingen van armen en benen en oefenen ze de balans van hoofd en romp. Pas wanneer deze balans goed is ontwikkelt zal je kindje naar de volgende stap in zijn bewegingsontwikkeling gaan, het rollen van rug naar buik.
Maar als je baby regelmatig overdag weigert te slapen, of juist steeds 's nachts wakker wordt, dan kan dit leiden tot een verstoord slaappatroon. Signalen van zo'n verstoord slaappatroon uiten zich in veel huilen waarbij de baby niet neergelegd wil worden en het alleen in jouw armen slaapt.
Een baby die zich overstrekt, spant bij stress of als hij overstuur is zijn strekspieren aan zijn rugkant krachtig aan. Hij gooit zijn hoofd in zijn nek, strekt zijn benen, balt zijn vuisten en ligt als een plank op je arm. Zijn strekspieren zijn sterker dan zijn buigspieren.
Onprettige prikkels
Maar van bijvoorbeeld zachtjes neuriën of praten wordt je baby juist rustig. Fel licht of felle kleuren kunnen extra prikkelen. Kies voor zacht licht en zachte kleuren en vermijd drukke prints en patronen. De geur van mama heeft een kalmerend effect.
Voorkom te veel stress
Daarvoor heeft het geruststellend contact nodig, door liefdevolle aanraking en kalmerende woorden. Als de baby huilt, is het daarom belangrijk om hem niet alleen te laten. Door de baby vast te houden, en rustig toe te spreken kan de baby kalmeren en tot rust komen.
Oorzaak onrustige baby
Vaak heeft het te maken met een onregelmatig slaap- en drinkpatroon, waardoor je kind oververmoeid of overprikkeld raakt, maar er kan ook meer aan de hand zijn. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van een onrustige, veel huilende baby: Reflux. Darmkrampjes.
Bij gewone reflux spugen kindjes regelmatig. Bij verborgen reflux komt maaginhoud ook omhoog maar de baby spuugt het niet uit. Maaginhoud komt dan bijvoorbeeld tot in de keel en zakt dan weer terug naar beneden. Sommige kinderen 'herkauwen' hun voeding op die manier.
Een osteopaat onderzoekt en behandelt met de handen de vastzittende of gespannen weefsels en maakt het lichaam zo weer soepel en beweeglijk. Daarnaast zal een osteopaat specifieke adviezen geven voor thuis over houding, beweging, omgang en voeding.
Onder meer omdat de ademhaling wordt bemoeilijkt door de gebogen houding van je baby in een hangmat. Laat je baby er in ieder geval niet zonder toezicht in slapen en gebruik het helemaal niet meer vanaf twee maanden oud.
Het risico op SIDS (Sudden Infant Death Syndrome), bij ons beter gekend als wiegendood, is veel hoger bij kindjes die met een deken (of andere bovengenoemde objecten) slapen. Dit risico neemt echter sterk af na de leeftijd van 6 maanden, maar ook tussen 6 en 12 maanden zijn er nog gevallen van SIDS bekend.
Rugligging is de enige veilige slaaphouding . Leg je baby daarom vanaf de geboorte op de rug te slapen. Zo leert je kind een veilige slaaphouding aan.