Consumenten plukken er letterlijk vruchten van aangezien de aardbeien, bramen, tros- en rivolotomaten in de winkels het hele jaar door uit Nederland komen.
50% van onze verse groente- en fruitproducten komt uit Nederland en 23% uit de rest van Europa. Kijk op onze wereldkaart om inzicht te krijgen in de 1200 productielocaties van onze huismerkproducten.
De Nederlandse aardbeienteelt staat bekend om zijn hoge kwaliteit en innovatieve teeltmethoden. In 2020 produceerden onze boeren zo'n 77 miljoen kilo aardbeien. Dat aantal neemt jaarlijks toe. Sommige boeren telen op volle grond, maar de meeste Nederlandse aardbeien groeien in een warme kas.
De supermarktketen van Duitse origine bevestigt in een persbericht dat de meerderheid van de aardbeien in hun supermarkten uit Huelva komt en dat al hun aardbeien Spaans zijn, dankzij de hoge kwaliteitsnormen van het nationale product.
'De Nederlandse aardbeien zijn kwalitatief een stuk beter dan die uit Egypte, Marokko en Spanje. De consument is blijkbaar bereid om wat extra te betalen voor een goed Nederlands product. Ook is de leveringszekerheid vanuit de kas veel groter. Je hebt niet te maken met weersinvloeden in Spanje.
Nederland teelt ongeveer 60 miljoen kilo aardbeien per jaar. Een groot deel daarvan komt uit de kas. Aardbeien worden in Nederland geteeld voor binnenlandse consumptie, maar ook voor de export. Spanje is binnen de EU de belangrijkste producent van aardbeien.
In sommige supermarkten kun je al biologisch ingevroren fruit kopen, en in de biowinkels zelf kun je een breed assortiment, waaronder aardbeien, biologisch inkopen. Daar kun je overigens ook terecht voor aardbeienjam. Biologische aardbeienjam is vrij van pesticiden.
Land van herkomst
De Calinda is ontwikkeld in Nederland, maar groeit het best in het mediterrane klimaat. Rondom de Middellandse zee zijn de weersomstandigheden al vroeg in het voorjaar ideaal om de lekkerste aardbeien te kweken.
In een supermarkt in Hongkong kan je de duurste aardbeien ter wereld kopen. Per stuk moet je maar liefst 168 Hongkong dollar (ongeveer 20 euro) neertellen.
Bosaardbei heeft als bloemknop een soort rond rozetje, terwijl die van schijnaardbei me altijd aan envelopjes doen denken. En de vrucht van de bosaardbei is ietwat ovaal of rond maar stomp, met een lichte spikkeltextuur in miniatuur van de gewone aardbei (Fragaria x ananassa).
De eerste aardbeien verschijnen in de rekken rond maart en komen uit verwarmde serres. Daarna volgen de aardbeien uit plastic tunnels vanaf mei en die uit volle grond vanaf juni. Na de zomer verkopen de telers weer vruchten uit plastic tunnels en later uit verwarmde serres. Die laatste zijn tot december te koop.
Het Hoofd Kwaliteit van Albert Heijn geeft uitsluitsel: het meeste Nederlandse gehakt komt van de bultrugkoe uit Botswana. Op dat punt aangkomen wil het team van de keuringsdient ook alles van het vlees weten, dus wordt de importeur opgezocht.
Supermarktketen Albert Heijn gaat voor het hele AH-rundvleesassortiment voornamelijk vlees van Nederlandse koeien aanbieden, bij voorkeur van koeien met weidegang. Zo gaan ook de Nederlandse melkkoeien uit het Beter voor Koe, Natuur & Boer-programma voor vlees zorgen.
Van bananen tot natuurazijn en van roomijs tot babyvoeding; met meer dan 1.850 producten biedt Albert Heijn klanten het grootste biologisch assortiment in Nederland. Bij sommige producten is biologisch inmiddels de standaard zoals pompoen, gember, rode- en witte kool, rode biet, pastinaak en (baby) romainesla.
Hollandse aardbeien: uit de kas of van de volle grond!
Dat komt omdat iedereen in het voorjaar al aardbeien wil eten. Om aan die behoefte te voldoen zijn de Hollandse kas-aardbeien een prima uitkomst. Dus deze vroege aardbeien komen altijd uit de kas of uit het buitenland.
Vandaag zijn bij Beekers Berries, gevestigd in Made, de allereerste Lambada's weer geplukt. De Lambada zal tot ongeveer eind juni verkrijgbaar zijn. "Er wordt elk jaar weer uitgekeken naar deze exclusieve aardbei", vertelt Wil Beekers, eigenaar Beekers Berries.
Van alle groenten en fruit in de Nederlandse supermarkten bevatten aardbeien de meeste restanten van pesticiden. Dat schrijft de Nederlandse krant Trouw vandaag.
Veel mensen zijn sceptisch over het gebruik van pesticiden of landbouwgif, omdat ze bang zijn dat deze stoffen in onze levensmiddelen trekken en vervolgens in ons lichaam belanden. Helaas helpt wassen van groente en fruit niet om eventuele pesticiden eraf te krijgen.
Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen. Doe 1 eetlepel baking soda in 1,5l water. Spoel het daarna af met water en het grootste gedeelte van de pesticiden zijn verwijderd.
Over de nummer 1 is iedereen het eens: de biologische Elianny van telers Erik Smeenk en Wilma Kraaij uit Wehl. Peter van de Ven: 'bijzonder lekkere aardbei, erg prettig in de mond, een volle smaak waarin je de complexiteit van de bodem proeft.
'Hoe roder, hoe zoeter', vertelt Van Venrooij. 'Dat vinden mensen lekker. En verder moet je opletten of ze glimmen. Aardbeien die overrijp zijn, die glimmen minder en worden wat doffer.