De meeste soorten zeesterren hebben vijf armen, maar er zijn er ook met 10 of wel 44 armen. Toch zie je ze wel eens met minder armen rondkruipen.
Een octopus heeft bijvoorbeeld maar 8 tentakels, terwijl alle andere inktvissen er 10 hebben. De twee extra tentakels zijn langer dan de andere 8. De inktvis gebruikt deze extra armen om nog makkelijker voedsel te vangen. Een ander verschil is dat octopussen altijd giftig zijn.
Een octopus heeft drie harten
Met je hart moet je zuinig zijn, wij mensen hebben er namelijk maar één van. Octopussen hebben niet een, twee maar drie harten. Daarvan is eentje het hoofdhart, dat bloed door het hele lichaam pompt. De andere twee bijharten pompen de zuurstof van de kieuwen naar het hoofdhart.
Inktvis en Zeekatten hebben tien tentakels.
Negen hersenen
Want in tegenstelling tot een mens, hond of andere gewervelde dieren - waar het grootste deel van het zenuwstelsel zich in de hersenen bevindt - zit bij de octopus zo'n zestig procent van het zenuwstelsel in de tentakels. 'De hersenen van een octopus zijn dus door het hele lichaam verspreid.
Octopussen combineren ademhalen met bewegen
Met de zeeversie van longen, namelijk kieuwen. Deze flappen zitten verstopt aan de zijkant van de octopuskop. Bij inademing zuigt een octopus water op via twee gaten zodat het bij de kieuwen terechtkomt. Daar neemt het bloed zuurstof op uit het water.
Insecten hebben geen bloed maar beschikken over een vergelijkbare vloeistof die hemolymfe wordt genoemd. Met de vloeistof worden hormonen en gassen door het lichaam getransporteerd, maar geen zuurstof.
Het verschil zit 'm onder andere in het aantal tentakels. Een octopus heeft maar acht tentakels, terwijl alle andere inktvissen er tien (twee lange en acht korte) hebben. Een ezelsbruggetje hiervoor zit in de naam: octo is acht in het Latijn.
Het zijn fascinerende dieren: de koppotigen. Met familieleden zoals de octopus die opgesloten in een potje de deksel van binnen uit weet open te draaien. Het zijn meesters in het ontsnappen en de slimste octopussoort is ongeveer zo slim als een aapachtige of papegaai.
Calamares komt van het Spaanse woord calamar, wat inktvis betekent. In Spanje worden calamares steevast van pijlinktvis gemaakt. Hiervoor wordt het tubevormige bovenlijf van de pijlinktvis inclusief de tentakels in ringen gesneden.
Wat is het domste dier van de wereld? En de domste: de kakapo – Domheid is natuurlijk moeilijk te vergelijken, maar een van de allerdomste dieren is de kakapo. Van deze papegaai is bekend dat hij regelmatig vergeet hoe zwaar hij is, waardoor hij bij het opstijgen neerploft. Hij kan helemaal niet vliegen namelijk.
Kreeften horen net zoals insecten en spinnen tot de geleedpotigen. Kenmerkend voor de kreeften zijn dat ze 5 paar poten hebben, in totaal dus 10 poten. Vier paar om mee te lopen en het voorste paar is omgevormd tot grote scharen.
Hij krijgt het predicaat 'vrolijkste dier ter wereld' toegedicht: de quokka.
Het zeldzaamste en meest bedreigde dier ter wereld is de amoerluipaard. Van deze soort leven er nog maar tientallen in het wild. Veel mensen jagen op deze soort omdat ze geloven dat de vacht en botten ziektes kunnen genezen. Gelukkig worden er de laatste tijd steeds meer jonge amoerluipaarden welpjes soort gespot.
Tasmaanse tijger: uitgestorven door jacht
Het dier kwam ooit voor in verschillende delen van de wereld, waaronder in Tasmanië en Australië. In Australië overleefde de Tasmaanse tijger niet, waarschijnlijk door concurrentie van de dingo. Tasmanië bleek een prima plek te zijn voor het dier, totdat de Europeanen kwamen.
Slangen. Zoals je misschien wel had verwacht, staat de slang hoog bovenaan het lijstje. Toch zijn er mensen die slangen als huisdier hebben. Een slang kan je doden door gif in je te spuiten, maar ze kunnen je ook wurgen!
De tardigrade, die ook wel beerdiertje wordt genoemd, kan vrijwel onmogelijk sterven. Beerdiertjes overleven namelijk extreme temperaturen, zowel hitte als kou. Ook kunnen zij lange tijd zonder voedsel en water en overleven zelfs bij gebrek aan zuurstof.
Het is gebruikelijk om te spreken van het hoofd van een paard. Het paard geldt als een 'edel dier'. Het edele paard heeft geen kop, poten en bek, maar een hoofd, benen en mond. Dat is geen 'taalregel', maar een gewoonte onder paardenliefhebbers die veel anderen hebben overgenomen.
Deze dieren hebben écht geen hart
O.a. zeesterren, kwallen en zeekomkommers hebben helemaal geen gespierde pomp nodig om hun lichaam van zuurstof te voorzien.
Insecten halen adem via piepkleine gaatjes in hun skelet. Bij insecten zit het skelet namelijk aan de buitenkant. En niet zoals bij ons, binnenin ons lichaam. De gaatjes in het skelet van insecten worden spirakels genoemd.
Spinnen behoren tot de geleedpotigen en hebben dus geen longen zoals zoogdieren. Veel spinnen hebben zogenaamde boeklongen die de naam danken aan de vele bladachtige plaatjes die zuurstof opnemen. Veel soorten hebben ook vertakte buisjes die het lichaam van zuurstof voorzien, een zogenaamd tracheeënstelsel.
Als de octopus slaapt, wisselen de twee stadia elkaar af. In de stille slaap ligt de octopus er roerloos bij en is hij wit van kleur. Het verschil met de actieve slaap kan niet groter zijn. De octopus verandert daarin constant van kleurenpatroon en ook van huidtextuur.