Beide geloven in dezelfde G'd, zingen dezelfde psalmen, lezen uit dezelfde (eerste 5) boeken van de bijbel, kennen alle boeken van het Oude testament. Maar het grote verschil zit dus in het geloof dat bij de Christenen Jezus de zoon van G'd is en de Joden geloven dat de Messias nog moet komen.
De godsdiensten hebben veel met elkaar gemeen. Het gaat in alle drie om vergeving, gerechtigheid, oordeel, gebed, pelgrimage. Ze hebben gezamenlijke historische bronnen. Maar er zijn ook harde conflicten tussen de godsdiensten, met de Shoah, de vernietiging van de Joden in de Tweede Wereldoorlog, als dieptepunt.”
Drie belangrijke wereldgodsdiensten zijn het Jodendom, het Christendom en de Islam. De een is wat ouder dan de andere, maar alle drie vereren ze eigenlijk dezelfde God. Het Jodendom is de oudste van de drie.
Het Jodendom is een oude religie met één god. Het Jodendom is ook de historische basis voor andere geloven met één god, zoals de Islam en het Christendom. Volgens de Joodse gelovigen was Avraham (Abraham, Ibrahim) de eerste Jood.
De oorsprong van het christelijke geloof ligt in het Oude Testament, het heilige boek van de Joden (in het Joods heet dit boek de Tenach). Hierin wordt verteld over de schepping van de aarde, volgens dit boek is de aarde door God geschapen.
Het heilige boek van de joden is de Tenach, de joodse bijbel. De Tenach bestaat uit verschillende delen. Het belangrijkste deel is de Thora. De Thora is een rol van perkament waarop vijf boeken van de profeet Mozes zijn geschreven.
Wie heeft animisme bedacht? Animisme is het allereerste geloof ter wereld. Niemand heeft het uitgevonden. Het ontstond doordat wereldwijd mensen verklaringen zochten voor de dingen die gebeurden.
Joden moeten hun fietsen afgeven. Joden mogen niet in de tram. Joden mogen niet meer in auto's rijden. Joden mogen alleen van 3-5 uur boodschappen doen en alleen in Joodse winkels, waar 'Joods lokaal' op staat.
Volgens de joodse spijswetten mag bijvoorbeeld alleen vlees gegeten worden van dieren met gespleten hoeven die herkauwen: vlees van koeien en schapen mag dus wel, maar dat van varkens niet, want die herkauwen niet. Uit het water mogen alleen dieren gegeten worden met vinnen en schubben, dus geen schaaldieren of paling.
De geschiedenis van het Joodse volk begint bij de drie aartsvaders Abraham, Izaäk en Jakob, met wie God (in het Hebreeuws: JHWH: Jahweh) een verbond had gesloten. Omdat zij waren uitgekozen werden zij en hun nakomelingen gezien binnen het Jodendom als het uitverkoren volk, met Israël als door God uitverkoren land.
Traditioneel claimen de Joden af te stammen van de oude Israëlieten (ook bekend als Hebreeërs), die in het land van Israël regeerden. Israëlieten vonden hun gemeenschappelijke afstamming in de patriarch Abraham via Isaak en Jacob, alias Israël.
De Thora is het eerste deel van de Tenach, de joodse bijbel. Het tweede deel van de Tenach bestaat uit boeken van joodse profeten. In het derde deel staan boeken met verhalen en gedichten. De Thorarollen mogen niet met de hand worden aangeraakt.
Vaak gebruiken joden ook de term Tora voor het geheel, waarbij het eerste en belangrijkste deel geldt ter aanduiding van de totale Tenach. Voordat de boeken van de Bijbel hun definitieve vorm kregen, hebben de teksten langere tijd eerst mondeling en later ook schriftelijk gecirculeerd in de joodse gemeenschap.
Je bent dus Jood of Jodin van geboorte. Als je dat niet bent kan je Jood of Jodin worden. Maar het Jodendom is geen geloof dat tracht mensen te bekeren tot het Jodendom. Dat is een veelal zwaar, ingrijpend en langdurig proces.
Joden houden hun diensten in een gebedshuis: de synagoge.
Joden bidden drie keer per dag. 's Morgens, 's middags en 's avonds. Bidden kan zowel thuis als in de synagoge. Bij het morgengebed dragen de mannen behalve hun keppeltje, ook een gebedskleed of tallith. Op werkdagen dragen strenge joden 's morgens ook twee gebedsriemen met daaraan twee kleine doosjes.
Aas en insecten met vleugels zijn verboden en niet alle vogels mogen gegeten worden. Dieren die wel gegeten worden: rund, schaap, geit en hert. Dieren die niet gegeten worden: kameel, varken, haas, paling, garnaal en kreeft. Koosjere dieren worden op rituele wijze geslacht om aan de kasjroet te voldoen.
De Tien Geboden zijn voor joden het belangrijkste
De belangrijkste zijn de Tien Geboden. God gaf het Joodse volk in de woestijn richtlijnen voor het leven. Het zijn 613 regels en ze werden opgeschreven in de thora. De belangrijkste ontving Mozes op twee stenen platen.
De davidster is het bekendste symbool van het jodendom. Het is gebruikt in de vlag van de staat Israël en het dient ook als teken voor de Magen David Adom, het Joodse "Rode Kruis".
De term rabbijn wordt tegenwoordig algemeen gebruikt om de spirituele leider van een synagoge aan te duiden. Daarom wordt vaak gedacht dat een rabbijn het joodse equivalent is van een priester of pastoor. Een rabbijn mag inderdaad religieuze diensten en gebeden leiden, maar is daartoe niet verplicht.
In twee landen is de Joodse bevolking groot: Israël en de Verenigde Staten (beiden rond 6 miljoen). Maar op een bevolking van meer dan 300 miljoen inwoners zijn de 6 miljoen Joden in de Verenigde Staten feitelijk een kleine minderheid. In Israël daarentegen is bijna 80% van de bevolking Joods.
Er zijn zowel religieuze als etnische scheidslijnen: zo zijn er seculiere, liberale, orthodoxe en ultra-orthodoxe Joden. Maar er zijn binnen al die religieuze categorieën ook weer (cultuur)verschillen tussen Joden uit bijvoorbeeld Marokko (Sefardisch), Polen (Asjkenazisch) of Jemen (Mizrachi).
Jezus was en bleef heel zijn leven een jood. Hij is niet op een zeker moment tot een ander geloof overgegaan. Evenmin als de apostel Paulus op de weg naar Damascus zich van jood tot christen 'bekeerde' en tot een andere geloofsgemeenschap ging behoren, is er bij Jezus sprake geweest van een 'omkeer'.
In de volgende slides worden de religies genoemd in chronologische volgorde: van meest oude religie (hindoeïsme) naar de nieuwste (islam). Wat weet je over het hindoeïsme?
Meer dan de helft (55 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder is niet gelovig. In 2020 rekende 20 procent van de Nederlanders zich tot de katholieke kerk, 14 procent was protestants, 5 procent moslim en 5 procent behoorde tot een andere religieuze groep.