Wat is buiktyfus? Buiktyfus is een besmettelijke ziekte, veroorzaakt door een salmonella bacterie. Buiktyfus veroorzaakt vooral darmklachten. De bacterie zit in de ontlasting van zieke patiënten of mensen die de bacterie bij zich dragen.
De ziekte kan sluipend beginnen met toenemende koorts, verminderde eetlust, hoofdpijn, malaise en vage buikpijn. De patiënt kan suf worden (beneveld bewustzijn). In het begin, vóórdat de koorts begint, is er soms even diarree; daarna is er meestal sprake van obstipatie, die soms (weer) overgaat in diarree.
Buiktyfus is een besmettelijke darmziekte. Mensen krijgen het door een bacterie. De ziekte komt in Nederland weinig voor. Bijna altijd lopen mensen dit in het buitenland op.
Specifiek immuniserende werking tegen buiktyfus (veroorzaakt door Salmonella typhi). Het vaccin bevat alleen het Vi-antigeen (virulentie-antigeen). De immuniteit ontstaat 2–3 weken na de injectie en houdt circa 3 jaar aan.
Het buiktyfus-vaccin beschermd tot 60-70% en geeft 3 jaar bescherming. Voor een optimale bescherming en onvoorziene zaken, adviseren we dat u 6-8 weken voor vertrek een afspraak maakt.
Mogelijk bevindt de buiktyfus bacterie zich nog in de ontlasting. Gemiddeld is het twee tot vier weken na het begin van de klachten nog mogelijk om anderen te besmetten. Ook is het zaak om te zorgen voor voldoende hydratatie. Drink veel en gebruik Oral Rehydration Salts (ORS).
Waar komt Buiktyfus voor? Buiktyfus komt vooral voor in India, Nepal, Pakistan, Bangladesh, delen van Zuidoost-Azië en het Midden-Oosten. In landen in Afrika en Zuid-Amerika bestaat eveneens een risico, maar dat is kleiner dan in Azië.
De vaccinatie bestaat uit één prik en beschermt voor 60-70% tegen tyfus voor een periode van drie jaar.
Besmettelijke periode
Patiënten met epidemische vlektyfus of de ziekte van Brill-Zinsser kunnen onbesmette luizen infecteren, en dus verdere verspreiding veroorzaken, tijdens koorts en waarschijnlijk tot 3 dagen nadat de koorts is verdwenen. Patiënten met endemische vlektyfus zijn niet besmettelijk voor mensen.
Iemand die paratyfus heeft, kan anderen besmetten via de handen. Na bezoek aan het toilet kan de bacterie via de handen in de mond terechtkomen. Via de handen kan de bacterie ook op speelgoed, bestek, servies en eten terechtkomen. Zolang de bacterie in de ontlasting van de zieke zit, kan hij anderen besmetten.
Vlektyfus wordt veroorzaakt door besmetting met de bacterie Rickettsia. De belangrijkste besmettingsbron zijn andere mensen en kleerluizen en rattenvlooien.
Het injecteerbare vaccin Typhim Vi ® biedt ongeveer 60 tot 70% bescherming vanaf 14 dagen na toediening. Dit vaccin mag toegediend worden aan kinderen vanaf 2 jaar.
Patiënten met paratyfus scheiden de bacterie uit via de feces en de urine. De besmettelijkheid begint al in het prodromale stadium en duurt meestal tot een à twee weken na het verdwijnen van de symptomen, maar soms enkele maanden.
Buiktyfus en paratyfus zijn ziekten die door een type salmonella veroorzaakt wordt die in tropische en subtropische landen voorkomt. De klachten van buiktyfus en paratyfus zijn vaak ernstiger dan van de Nederlandse salmonella-infecties. Ongeveer 8 tot 14 dagen na besmetting krijgen mensen de eerste klachten.
Onder de naam vlektyfus vallen epidemische vlektyfus en endemische vlektyfus. Epidemische vlektyfus begint acuut met ernstige hoofdpijn, rillingen, koorts en spierpijn. De lichaamstemperatuur loopt snel op tot 40°C en ongeveer 5 dagen na het begin van de symptomen verschijnt een huiduitslag.
Je kunt hepatitis A krijgen door contact met ontlasting van een besmet persoon. Bijvoorbeeld na toiletbezoek, of door besmet eten en drinken. Daarom is het belangrijk je handen te wassen voor het eten, voor het klaarmaken van eten en na een toiletbezoek. Er is een vaccinatie beschikbaar.
Maak, indien mogelijk, 4 tot 6 weken vóór vertrek een afspraak. Bijna alle vaccinaties werken langere tijd. Je kunt dus meestal ruim van tevoren komen.
Hoe bescherm ik mezelf tegen Hepatitis A? Een complete vaccinatie tegen hepatitis A bestaat uit twee prikken. De eerste prik tegen hepatitis A geeft één jaar bescherming. Een tweede, na minimaal zes maanden, geeft een bescherming van zeker 30 jaar.
Kinderen die de gehele serie D(K)TP-vaccinaties hebben gekregen, zijn tot de leeftijd van 19 jaar volledig beschermd.
Bof, Mazelen, Rodehond: Bij volwassenen in het algemeen levenslang. Voor iedereen die geboren is na 1965, geen mazelen heeft doorgemaakt en die nooit eerder deze vaccinatie heeft gehad wordt aangeraden een injectie te laten toedienen.
De symptomen van epidemische vlektyfus zijn hoge koorts, rillingen, spierpijn, hoofdpijn, huiduitslag (roze vlekken), misselijkheid en overgeven. Ook kunnen er neurologische verschijnselen optreden, meningisme, delier en coma.
Ben je besmet, maar ben je zelf (nog) niet ziek? Dan kan je ook anderen besmetten. Hoe groot die kans is, is minder duidelijk. Vermoedelijk kan je twee tot drie dagen voor je zelf ziek wordt al anderen besmetten.