Wie beslist over voorlopige hechtenis?

Een rechter beslist over de voorlopige hechtenis. Een rechter beslist over bewaring of gevangenhouding/gevangenneming.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtspraak.nl

Wie beslist of een verdachte langer mag worden vastgehouden?

Als de officier van justitie wil dat de verdachte nog langer in voorarrest blijft, vraagt hij de rechter-commissaris om een bevel tot bewaring. Deze speciale rechter kan beslissen dat de verdachte maximaal veertien dagen langer mag worden vastgehouden. Dit mag hij niet zomaar doen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtspraak.nl

Hoe weet je of voorlopige hechtenis is toegestaan?

Voorlopige hechtenis is alleen toegelaten wanneer er een ernstige verdenking bestaat van betrokkenheid bij het strafbare feit. Hoeveel bewijs er precies moet zijn voor die ernstige verdenking, wordt niet nader uitgelegd in de wet of de jurisprudentie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op 01-strafrecht-advocaat.nl

Hoe lang mag iemand in voorlopige hechtenis zitten?

Voorlopige hechtenis

Bewaring duurt maximaal 14 dagen. Verlenging is niet mogelijk. Wil de officier van justitie u langer vasthouden? Dan moet hij de rechtbank om een bevel tot gevangenhouding vragen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rijksoverheid.nl

Hoe werkt voorlopige hechtenis?

Voorlopige hechtenis houdt in dat een verdachte wordt vasthouden in afwachting van een strafzaak. Dit wordt ook wel voorarrest genoemd. Voorlopige hechtenis kan alleen plaatsvinden wanneer er een serieuze verdenking is dat iemand iets strafbaars heeft gedaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op emates.nl

Voor de rechter: dit gebeurt er tijdens een strafzaak - RTL NIEUWS

22 related questions found

Wie bepaald voorlopige hechtenis?

Een rechter beslist over de voorlopige hechtenis. Een rechter beslist over bewaring of gevangenhouding/gevangenneming.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtspraak.nl

Wat zijn de gronden voor voorlopige hechtenis?

Gronden voor voorlopige hechtenis

Het gaat – simpel gezegd – om een heel ernstig feit, omdat er 12 jaar of meer op het feit staat en waarbij de rechtsorde ernstig is geschokt. Denk bijvoorbeeld aan brandstichting, moord, doodslag of mensenhandel.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op problemenmetjustitie.nl

Welke drie vormen van voorlopige hechtenis zijn er?

Totdat een strafzaak inhoudelijk wordt behandeld kunt u diverse fases doorlopen. Het gaat dan om de fase van bewaring, van gevangenhouding en van gevangenneming. Deze drie perioden samen genomen wordt ook wel de voorlopige hechtenis genoemd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rechtskundig.nl

Hoe weet je of je verdachte bent?

'Verdachte zijn' betekent dat er een (redelijk) vermoeden aanwezig is dat u een strafbaar feit heeft gepleegd. U bent niet altijd een verdachte als de politie bezig is met een onderzoek tegen u. Het is ook mogelijk dat de politie met een opsporingsonderzoek bezig is om een bepaalde zaak uit te zoeken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dagvaarding-rechtbank.nl

Wat gebeurt er als je wordt voorgeleid?

Maximaal 90 dagen hechtenis in het huis van bewaring

Als de officier van justitie aangeeft dat een verdachte in voorlopige hechtenis blijft, dan vraagt hij een 'vordering tot gevangenhouding' aan. U wordt dan voorgeleid aan de rechters van de raadkamer. Ook bij deze voorgeleiding is een strafrechtadvocaat aanwezig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op de-strafrechtadvocaat.nl

Hoe vaak voorlopige hechtenis verlengen?

De inverzekeringstelling duurt in principe 3 dagen (dus drie keer 24 uur). Deze kan één keer worden verlengd met nog eens drie dagen. Daarna kan de rechter-commissaris beslissen dat u nog 14 dagen in bewaring wordt genomen. Dit deel van de voorlopige hechtenis vind plaats in een huis van bewaring (een gevangenis).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vangesseladvocaten.nl

Hoe lang kan de voorlopige hechtenis maximaal duren voor de verdachte die zich in voorlopige hechtenis bevindt voordat het onderzoek ter terechtzitting aanvangt?

maximaal 90 dagen gevangenhouding.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op om.nl

Hoe lang kan een verdachte worden vastgehouden?

De politie mag u maximaal negen uur vasthouden voor bij voorlopige hechtenisfeiten en maximaal zes uur bij niet voorlopige hechtenisfeiten. Dit onderzoek kan bestaan uit verhoren, het afnemen van vingerafdrukken of het achterhalen van uw identiteit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Wie bepaalt of een verdachte naar de rechter moet?

Het OM kan als enige instantie in Nederland bepalen of iemand voor de strafrechter moet verschijnen, en zo ja, voor welk strafbaar feit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op om.nl

Wie is de eerste persoon die mag beslissen of een aangehouden verdachte in vrijheid wordt gesteld?

Na afloop van de inverzekeringstelling besluit de officier van justitieof er grond bestaat om u langer vast te houden of dat u in vrijheid gesteld kan worden. De officier van justitie heeft uw dossier inmiddels van de politie ontvangen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op om.nl

Welke 3 rechten heeft een verdachte?

U heeft het recht om te weten van welk strafbaar feit u wordt verdacht. U hoeft de vragen niet te beantwoorden (zwijgrecht). U heeft het recht om vóór het (eerste) verhoor vertrouwelijk met een advocaat te praten. U heeft recht op de aanwezigheid van een advocaat tijdens het verhoor om u bij te staan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op om.nl

Hoe kan ik zien of mijn zaak geseponeerd is?

Een sepot betekent dat u niet langer als verdachte wordt beschouwd. U wordt niet vervolgd en de strafzaak is voor justitie afgedaan. Wanneer de politie (mondeling) tegen u zegt dat de zaak wordt geseponeerd, moet u altijd vragen om een schriftelijke bevestiging.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie-verhoor.nl

Wat gebeurt er als er aangifte tegen je is?

In de aangifte staat zoveel mogelijk over de mishandeling vermeld. Alles wat de politie tijdens zo'n onderzoek doet, bijvoorbeeld een buurtonderzoek, komt op papier. Wanneer je weet wie de mishandeling gepleegd heeft, kan de politie deze persoon aanhouden of uitnodigen op het politiebureau voor een verhoor.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vraaghetdepolitie.nl

Wat gebeurt er nadat ik als verdachte ben gehoord?

Wat gebeurt er nadat ik als verdachte ben gehoord? Na verhoor neemt de officier van justitie een beslissing: Uw zaak wordt geseponeerd. U krijgt een oproep voor een strafzitting.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op juridischloket.nl

Wat is het verschil tussen hechtenis en voorlopige hechtenis?

Het Nederlandse strafrecht maakt een onderscheid tussen de 'principale hechtenis' (als vrijheidsstraf voor overtredingen en sommige lichte misdrijven), de 'voorlopige hechtenis'(als dwangmiddel tegen een nog niet veroordeelde verdachte), en de 'vervangende hechtenis' (ter vervanging van een niet goed uitgevoerde straf ...

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Wat mag de politie wel en niet doen?

De politie mag de brieven niet lezen en ook niet meeluisteren als je met je ouders praat. Je mag niet samen met meerderjarige verdachten (dus ouder dan 18 jaar) naar de luchtplaats of vervoerd worden. Meisjes en jongens zijn ook altijd apart van elkaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vraaghetdepolitie.nl

Wat is het verschil tussen hechtenis en gevangenisstraf?

Hechtenis is wel vergelijkbaar met een gevangenisstraf, maar vindt niet in een gevangenis plaats. Je vrijheid wordt ontnomen en je moet een bepaalde tijd in hechtenis doorbrengen. Dat doe je in een huis van bewaring. Dit zijn vaak sobere cellencomplexen waar geen dagbesteding of mogelijkheid om te werken is.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op emates.nl

Hoe lang kan je in voorhechtenis zitten?

voorlopige hechtenis, door de onderzoeksrechter voorafgaat en mag maar maximaal 24h duren. De persoon die gearresteerd wordt heeft niet het recht een derde te verwittigen, noch heeft hij recht op contact met een advocaat. Zeer belangrijk is dat indien de termijn van 24h.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op advocatenkantoor-mattijs.be

Hoe lang mag je in een politiecel zitten?

Na maximaal 3 dagen en 18 uur na je aanhouding, is er een zitting bij de rechter-commissaris. Die toetst of je geschorst kan worden en naar huis mag (vaak onder voorwaarden, zoals huisarrest en contact- of gebiedsverbod en/of onder begeleiding van jeugdreclassering).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op politie.nl

Is diefstal voorlopige hechtenis?

Diefstal is een feit waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan. Dit betekent dat een verdachte langere tijd in voorarrest kan worden gehouden op verdenking van diefstal. Wel moeten er ook ernstige bezwaren bestaan en gronden voor toepassing van voorlopige hechtenis.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op 01-diefstal-advocaat.nl