Wil je ook draadloos opladen? Je iPhone 13 draadloos opladen doe je door simpelweg je toestel op de lader te leggen, zonder gerommel met kabels. Kies een draadloos oplaadstation en laad tegelijkertijd jouw Apple Watch en/of AirPods op.
Je hebt een iPhone 8 of nieuwer nodig. De iPhone heeft een ingebouwde draadloze oplaadfunctie waarmee het apparaat op een eenvoudige en intuïtieve manier kan worden opgeladen. Je iPhone werkt met Qi-gecertificeerde opladers die beschikbaar zijn als accessoires en in auto's, cafés, hotels, luchthavens en meubilair.
De batterij opladen
Sluit de iPhone op een stopcontact aan met de oplaadkabel (meegeleverd) en een Apple USB-lichtnetadapter (afzonderlijk verkrijgbaar). Zie Lichtnetadapters voor de iPhone.
Deze waarschuwingen kunnen om verschillende redenen verschijnen: De oplaadpoort van uw iOS-apparaat is vuil of beschadigd. Uw oplaadaccessoire is defect, beschadigd of niet door Apple gecertificeerd. De USB-lader is niet ontworpen om apparaten op te laden.
Kun je een telefoon met hoesje draadloos opladen? De meeste telefoonhoesjes zijn tegenwoordig gemaakt van leer of kunststof (zoals TPU). Deze materialen blokkeren geen draadloze signalen, waardoor je een telefoon met hoesje in vrijwel alle gevallen probleemloos kunt opladen.
In de meeste gevallen kun je jouw iPhone prima opladen als je gebruikmaakt van een hoesje om je iPhone. Vaak zijn de beschermhoesjes namelijk dun genoeg. Er zijn echter ook speciale MagSafe hoesjes die speciaal zijn ontworpen voor draadloos opladen.
Draadloos opladen zorgt er in veel gevallen voor dat je Android- of iOS-apparaat warmer wordt dan normaal. Dit geldt dus ook voor je tablet. Zoals eerder gesteld gaat zo'n twintig procent van de energie verloren, en in de 'slechtste' gevallen zelfs vijftig procent. Dat verlies wordt omgezet in hitte.
Nadelen van draadloos opladen:
Dan is opladen met een kabeltje veel handiger voor jou. Een oplader met een kabel is immers licht en klein, een oplaadstation is zwaarder én heeft een stopcontact nodig. Het is dus niet handig om het laadstation overal mee naartoe te nemen.
MagSafe-batterijpakket en iPhone opladen: Met het MagSafe-batterijpakket op de iPhone kun je beide apparaten op een voedingsbron aansluiten met de USB-C-naar-Lightning-kabel en Apple USB-C-lichtnetadapter van 20 W of een andere compatibele lichtnetadapter (minimaal vermogen 20 watt, afzonderlijk verkrijgbaar).
Het is dus niet zo dat je telefoon 's nachts opladen heel schadelijk is omdat de batterij dan 'overstroomt'. Toch raden sommige partijen, waaronder verzekeraars en de brandweer, af om je toestel voor het slapengaan aan de oplader te leggen. Dit heeft vooral met het risico op brandgevaar te maken.
Om je iPhone batterij langer in goede staat te houden, is het verstandig geoptimaliseerd opladen te gebruiken. Zeker als je vaak 's nachts je telefoon oplaadt. Met deze speciale functie laadt je batterij op tot een niveau van 80 procent.
De batterij die nu in je iPhone wordt gebruikt, slijt veel sneller als je deze van 0% naar 100% laadt. Je telefoon een hele nacht aan de oplader hangen? Beter van niet!
Welke merken telefoons kunnen draadloos opladen? Bijna alle merken verkopen telefoons die draadloos opladen. Denk aan de meeste Android merken (Samsung, Huawei, LG) en vrijwel alle recente Apple telefoons.
Wil je jouw iPhone draadloos opladen? Laad je iPhone 14 op met een draadloze oplader, zonder gedoe met rondslingerende kabels.
Laders zonder MagSafe leveren maximaal 7,5 watt vermogen. Opladen tot 50% duurt dan 1,5 uur. Met een krachtige, 15 Watt MagSafe oplader duurt tot 50% opladen maar 1 uur. En vanwege de magnetische verbinding kun je de iPhone gewoon volledig gebruiken terwijl het draadloos opgeladen wordt.
Hoeveel het je kost om je iPhone op te laden
Ik val direct met de deur in huis: het opladen van je iPhone kost je in Nederland gemiddeld zo'n 2,70 euro per jaar.
Bij Apple iPhone 13 wordt een usb C naar Lightning kabel meegeleverd. Je hoeft dus niet per se een oplader met kabel te kopen. Een losse oplader is ook goed.
“Traag opladen is goed voor je batterij”
Sommige mensen denken zelfs dat het slecht voor de batterij is, maar waarschijnlijk is het voornamelijk irritant als je telefoon na twee uur aan de lader nog steeds op 15% zit.
Met een draadloze snellader laad je jouw toestel een stuk sneller op dan met een standaard draadloze oplader. Hoeveel sneller dat gaat, verschilt heel erg per merk. Met de juiste snellader voor Apple of Samsung duurt het geen 4 uur, maar 2 uur om je batterij helemaal op te laden.
Dit fabeltje was vroeger overigens wél waar, want 'oude' accu's kon je wel degelijk overladen. Al met al is snelladen dus niet schadelijk voor je telefoon. Een degelijke oplader levert nooit meer vermogen af dan je toestel aankan.
Draadloos opladen is een veilige manier van opladen via een elektromagnetisch veld. Het creëert maar een klein veld en niet genoeg energie om op wat voor manier dan ook schadelijk te zijn. Je kunt gerust je telefoon opladen, ook 's nachts.
Het enige wat je nodig hebt, is een draadloze lader (zender) en een telefoon met Qi ondersteuning (ontvanger). Bijna alle nieuwe smartphones beschikken tegenwoordig over een ingebouwde Qi-ontvanger.
Je hebt een Qi-oplader nodig, die je met een usb-kabel en een stekker met een stopcontact verbindt. Zo wordt de oplader van stroom voorzien. De draadloze oplader bevat een zogeheten spoel die een elektromagnetisch veld afgeeft.